Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дизайн откриватели

Сряда, 28 Февуари 2018 / Родители
689
  • medium.com/@rpplane.bg


Или защо създадохме програма с дизайн мислене за деца и родители

 

Предполагаме, че повечето от вас споделят нашите родителски желания. Искаме да прекарваме качествено и смислено време с децата си, да се забавляваме и да имаме весели моменти заедно, но и да учим нови неща. И в крайна сметка, да отгледаме успешни деца, подготвени за живота.

И се оказва сложно — времето с децата все не стига; често не знаем с какво точно да го запълним, а е добре да е с нещо полезно; отделно трябва да го планираме сред най-различни ангажименти.

Наистина може да е сложно — освен, ако не е.

 

Пътят досега

 

Ние сме Цвети и Георги — семейство с две деца, Сони (6 г.) и Ани (4 г.) и създателите на Red Paper Plane. Много от вас вече ни познават, някои ни срещат за първи път. Преди време разказахме за пътя ни към едно ново занимание с децата ни, създадено от нас в отговор на родителските притеснения, описани по-горе.

През последните две години и половина преминахме през много опити, грешки, успехи и трудности, които съпътстваха създаването на нашите мисии — занимателни проекти за дома и за образователна среда, създадени с метода дизайн мислене. С мисиите открихме един страхотен формат за родители и деца от 4 до 10 години. Оставаше ни да намерим добър начин да го предлагаме, за да постигне голямата си цел— истински качествено време с децата ни, което изгражда умения за цял живот.

 

Умения и навици

 

Когато говорим за уменията на 21-ви век, най-често имаме предвид неща като решаване на проблеми, работа в екип, емпатия, критично мислене, креативност и комуникационни умения. Днес вече знаем, че ранната детска възраст е най-подходящата за развитието им.

А кога можем да кажем, че владеем едно умение? Когато сме го превърнали в навик — прилагаме го инстинктивно, без да се замисляме дали, защо и как. Родителството е период в живота ни, в който много усилено преосмисляме наши навици и създаваме нови в децата си. Но това често е труден, бавен процес — изисква се упоритост, повторение и помощ, за да преминем успешно през него и да си кажем с чиста съвест, че се справяме добре.

Създаването на навици е пряко свързано с това кога и как взаимодействаме с децата си. Затова ви предлагаме нещо ново — програма с качествено, структурирано и забавно съдържание, с която лесно и за кратко време през деня да постигнете максимално много.

 

“Дизайн откриватели” — ново преживяване за родители и деца

 

Отглеждането на малки иноватори и създатели вече не е сложна наука, защото мисиите на Red Paper Plane стават част от една пълноценна програма за родители и деца, с която създаваме навици и умения за цял живот.

След много наблюдения, разговори и работа с родители и деца, които играеха нашите мисии, разбрахме кое е важно за тях. Ето най-важните уроци, които научихме и които въплътихме в новата ни програма “Дизайн откриватели”:

Периодичност — родителите искат да имат готов проект за следващите дни, всичко да е подредено и да могат да планират с лекота седмицата. Затова нашите мисии ще излизат всеки понеделник, като едно чудесно начало за предстоящата седмица.

Разнообразие от теми — един ден искаме да сме космонавти, друг — да разглеждаме флагове и знамена, трети —да разберем повече за китайската нова година, четвърти — да направим по-забавно времето ни по време на път. Детското желание за опознаване на света около нас и далеч от нас няма край! Затова освен с професии, започваме да правим мисии и с ежедневни предизвикателства, глобални събития и местни празници.

Повторяемост — децата много обичат да повтарят дадено занимание заради вроденото им желание да бъдат по-добри, а с книжки или сглобяеми играчки невинаги се получава точно така. Затова удобният PDF формат на мисиите ни се харесва много — можете винаги да реагирате на желанието на детето, като принтирате мисия отново, за да експериментирате с напълно различен резултат всеки нов път.

Умения и процес — дебатът за професиите на бъдещето и изкуствения интелект вълнува всички, особено родителите. Затова продължаваме да развиваме още по-целенасочено уменията, които да превърнат децата ни в успешни и уверени хора още от най-ранна възраст. В допълнение, наблюдаваме все по-голям интерес към дизайн мисленето — това не ни учудва, предвид ролята му на водещ метод за иновации, решаване на проблеми и откриване на нови възможности в цял свят.

Времето пред екрана —”умните” игри у дома стават все по-популярни. Заедно с тях, обаче, идва и притеснението за времето пред екрана. С мисиите ни родителите успяват да постигнат увлекателно време заедно извън екраните и “умно време” пред тях — когато търсим или гледаме нещо онлайн, то винаги е в контекста на проекта, който създаваме в момента.

Общност —един от нашите родители описа много добре нуждата от общност около мисиите и техниките ни — “за да не си сам по пътя на родителството”. Затова в програмата ще дадем място, в което да обсъждаме смислени неща, да следим страхотни статии за образование и детско развитие и да споделяме опит от мисиите и инструментите (за дискусии по “наболели” родителски теми като здраве, дрехи и уроци има много други места).

“Родителството започва от родителите” — родителите често споделят нуждата от грижа и за себе си, която отива отвъд времето с децата. Затова в Medium ще публикуваме съвети и техники от дизайн мисленето, които да помагат в личностното им развитие.

 

Как работи програмата?

 

Представете си, че до вас имате един собствен творчески екип, на който винаги да може да разчитате за интересни предизвикателства, идеи и вдъхновение за времето с децата си. Как става това?

Абонирате се за програмата (оттук става лесно и бързо). Aбонаментът е месечен, като винаги можете да го прекратите, ако решите. Ако имате повече от едно дете, имаме приятна изненада — нямате нужда от втори абонамент!

Получавате нова мисия всеки понеделник — мисията е вашият нов ритуал за времето с децата в началото на седмицата. Всяка от тях е с уникално предизвикателство, свързано с професия, интересна тема, ежедневна ситуация или актуално събитие (да, много често правим новите мисии в седмицата, преди да го публикуваме). Мисиите са с различна продължителност — от час-два до няколко последователни дни. Вярваме в силата на изненадите, затова разбирате каква е мисията за седмицата тогава, когато я получите в Inbox-a.

Мисията пристига онлайн — най-често към нея има PDF дневник с удобен и приятен дизайн, готов за лесно отпечатване и игра. В дневниците има описание на предизвикателството, план за дните, страници за етапите, аксесоари и място за отбелязване на ръчичка при успешно завършена мисия, на което децата много се радват.

Влизате в общността от родители — получавате достъп и до нашата онлайн общност, в която да се свържете с други родители, да споделяте впечатления от мисиите и да ни давате обратна връзка и идеи.

Следващият понеделник получавате нова мисия! И тъй като програмата не е с фиксиран край, играете мисии толкова време напред, колкото искате.

Важно е да кажем, че програмата “Дизайн откриватели” съществува и се развива само и единствено благодарение на родителите, които я подкрепят. Ние се финансираме само от продажбата на програмите си, така че ако решите да станете част от нея вече знаете, че ни помагате да вървим напред. Затова се радваме на подкрепата на хора, които ценят времето с децата и имат желание да растат заедно с тях.

 

Какво искаме да ви дадем с програмата?

 

За децата—да откриват света през най-различни теми; да имат увереност да творят и да създават в постоянно променяща се среда, да се справят с проблеми, като използват адаптирани за тяхната възраст инструменти и техники; да са отворени към новото, различното и непознатото; да имат смислено и приятно време с родителите си.

За родителите — спокойствие и планирано време с децата, творческо предизвикателство не само за малките, но и за възрастните; развиване на много от ключовите умения само с един тип занимание, увлекателна дейност за всеки член от семейството; следене на пътя на развитие на детето чрез дневниците на изиграните мисии; работещи инструменти за личното ни развитие като хора и родители.

 

Летете с нас!

 

Понеделниците са много специален ден за нашите родители. Сред всички имейли, обаждания и нотификации в този, хммм, особен ден през седмицата, има едно съобщение, което ги кара да се усмихнат.

То е дошло като имейл от Red Paper Plane — и показва, че новото семейно приключение е пристигнало. Те с нетърпение го отварят, за да разберат темата на дизайн проекта, в който ще се впуснат заедно с децата си тази седмица. Усмихват се и докато принтират дневника на мисията. Родителите вече си представят лицата на малките си откриватели, които привечер деликатно преравят чантата им, за да открият изненадата, a още от сутринта са се събудили с най-големия въпрос: “Мамо, днес е понеделник, нали? Време за мисия, нали? А каква ли ще е този път — Автомобилен дизайнер, Фотограф, Метеоролог? Ще пътуваме ли довечера пак в космическия кораб, докато се прибираме с колата? А ще има ли скоро Олимпийски игри, за да си направим семеен спортен отбор? Или можем да дадем пет идеи какво да правим, ако ни стане скучно!”

“Време за мисия!” е нашият таен код за смислено и забавно време заедно. Може да бъде и ваш.

Ако решите да се абонирате за “Дизайн откриватели”, нищо изключително няма да се случи в световен план.

Но за вас лично, всеки понеделник ще бъде специален. Защото седмица след седмица ще изградите навика да се впускате в дизайн предизвикателства заедно, да проявявате емпатия, да следвате процес и да използвате техники, да търсите идеи, да опитвате решения, да сте търпеливи, но и смели. Понеделник след понеделник, месец след месец ще отгледате малки иноватори, способни да разрешават най-различни проблеми и да си представят бъдещето, като го създават.

Което би било изключително, нали?

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Дизайн откриватели, дизайн мислене, Red Paper Plane, мисии, игри, учене, детско развитие

Street of Art

2 Wolves ще свирят в София

Понеделник, 08 Август 2016 / Под прожектора
Още финландски метъл в столицата   Финландската готик метъл банда 2 Wolves ще има концерт в София на 21 септември 2016 г. , съобщават Icreative Events. Събитието ще се състои в клуб Три Уши. Билетите са на цена 10 лв. и се продават в системата на eTicketsMall. Начало на концерта 20 час [...]

Козметиката през Лято 2019: Завръщане към природата

Сряда, 14 Август 2019 / Стил
Продажбите на натурални продукти растат с близо 10%   Горещата тенденция на лято 2019 е бляскавата кожа с равномерен тен и излъчване на свежест. Всичко това се постига с иновативни козметични продукти. Хитовете за блестяща кожа на сезона са бронзантите, спрейовете с микрочастици и специ [...]