Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дойранското езеро – между две граници

Петък, 27 Юли 2018 / Места
151
  • wikipedia.org

В последните години македонската част на езерото е много популярна сред българите

 

Дойранското езеро, наричано още Гьола, разделя водите си между Гърция и Македония. Популярно място за почивка, езерото може и да се приеме за обединител между двете държави, които от години се опитват да решат споровете помежду си. Намира на около 50 км от българската граница - от граничния пункт Златарево, край Петрич.

В езерото се вливат голям брой притоци, като Сурловската река, река Ханджа, която събира водите от Беласица, а също и суплакустриските извори от югоизточната страна. Водите на езерото изтичат в река Гьолая или Арджан, която на свой ред се влива във Вардар. А когато стъпите на брега, усещате цялата сила на природата наоколо. Затова езерото е предпочитано място за почивка на македонците.

Дойранското езеро привлича голям поток от туристи и заради лековитата си кал и цъфтежа на богатите на йод водорасли. Като на всяко популярно място, тук има не само условия за плаж, но и много търговци, които предлагат чиста храна от околните села. Затова и земеделските производители от региона са едни от най-успешните. На местната чаршия освен домашна храна, ще откриете и домашно сладко и мед.

Местните хора разказват как се е появило името Дойран - преди векове тук е живяла красивата мома Дойрана, която всяка вечер пълнила гюмовете с вода на огромните извори. Една вечер, бързайки да се прибере преди смрачаване, тя забравила да затвори чешмата и така на сутринта се образувал огромен гьол. 

В селата от македонската страна – Нов Дойран  и Стар Дойран има достатъчно места за нощувка, къщите са спретнати с хубави дворове и усмихнати хора. Нощувката тук ще ви струва между 30 и 120 лв. на човек. Може да пазарувате с динари, лева и евро.

На един от хълмовете в Стар Дойран се намира храмът "Свети Илия", който е построен от известни българи в средата на 19-ти век. Както храмът, така и целият град през Първата световна война /1914-1918/ е напълно разрушен. Цялото население бяга в свободна България и в столицата ни създават кварталите "Света Троица" и "Илинден".

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Дойранско езеро, Македония, Гърция, почивка

StreetInside

Откъде идва енергията на живота и защо я блокираме

Понеделник, 25 Април 2016 / На предела
    Физика на седемте чакри и причините за липсата на хармония     Какво представляват седемте чакри, за които вероятно сте чували от йога инструктора или по време на сесия за лечебна енергия? Съществуват ли наистина? Има ли някой, който всъщност да ги е виждал или д [...]

Разчистете живота си, за да привлечете изобилието

Събота, 15 Декември 2018 / Към себе си
  Богатството не винаги се измерва с пари. Измерва се с удовлетворение   Бъдете честни и се замислете къде е емоционалната бъркотия в живота ви. Ако имате финансови притеснения, вероятно проблемът не е свързан със заплатата ви, а с нагласата към парите. Може би виждате пазаруванет [...]