Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дойранското езеро – между две граници

Петък, 27 Юли 2018 / Места
176
  • wikipedia.org

В последните години македонската част на езерото е много популярна сред българите

 

Дойранското езеро, наричано още Гьола, разделя водите си между Гърция и Македония. Популярно място за почивка, езерото може и да се приеме за обединител между двете държави, които от години се опитват да решат споровете помежду си. Намира на около 50 км от българската граница - от граничния пункт Златарево, край Петрич.

В езерото се вливат голям брой притоци, като Сурловската река, река Ханджа, която събира водите от Беласица, а също и суплакустриските извори от югоизточната страна. Водите на езерото изтичат в река Гьолая или Арджан, която на свой ред се влива във Вардар. А когато стъпите на брега, усещате цялата сила на природата наоколо. Затова езерото е предпочитано място за почивка на македонците.

Дойранското езеро привлича голям поток от туристи и заради лековитата си кал и цъфтежа на богатите на йод водорасли. Като на всяко популярно място, тук има не само условия за плаж, но и много търговци, които предлагат чиста храна от околните села. Затова и земеделските производители от региона са едни от най-успешните. На местната чаршия освен домашна храна, ще откриете и домашно сладко и мед.

Местните хора разказват как се е появило името Дойран - преди векове тук е живяла красивата мома Дойрана, която всяка вечер пълнила гюмовете с вода на огромните извори. Една вечер, бързайки да се прибере преди смрачаване, тя забравила да затвори чешмата и така на сутринта се образувал огромен гьол. 

В селата от македонската страна – Нов Дойран  и Стар Дойран има достатъчно места за нощувка, къщите са спретнати с хубави дворове и усмихнати хора. Нощувката тук ще ви струва между 30 и 120 лв. на човек. Може да пазарувате с динари, лева и евро.

На един от хълмовете в Стар Дойран се намира храмът "Свети Илия", който е построен от известни българи в средата на 19-ти век. Както храмът, така и целият град през Първата световна война /1914-1918/ е напълно разрушен. Цялото население бяга в свободна България и в столицата ни създават кварталите "Света Троица" и "Илинден".

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Дойранско езеро, Македония, Гърция, почивка

Street of Art

Годината на жълтото земно куче

Понеделник, 22 Януари 2018 / Стил
Обичайте кучето и през 2018-та то ще ви се отблагодари по най-добрия начин      През нощта на 16 февруари 2018 година според китайския календар Червеният огнен петел ще отстъпи трона на Кучето. Годината на жълтото земно куче ще продължи до 4 февруари 2019 година. Ето каква ще [...]

Електрически мотор на околосветско пътешествие

Петък, 19 Август 2016 / Стил
Първият в света електрически туристически мотоциклет бе представен в София   Инкубаторът на София Тех Парк стана част от околосветското пътешествие на първия в света електрически туристически мотоциклет, съобщи БГНЕС. Storm Wave е дело на студенти от Техническият Университет в Айндховен [...]