Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В бежанския център в Харманли има специална зона за непридружени деца

Петък, 17 Май 2024 / Гласът на детето
141
  • УНИЦЕФ България - фотоизложба Невинност без граници

За последните пет години близо 11 хиляди бежанци, откъснати от семействата си, са потърсили убежище у нас

 

 

В приемателния център за бежанци в Харманли откриха зона за настаняване на деца, разделени от родителите си, съобщиха от УНИЦЕФ България. Страната ни е сред държавите в Европа, където закрила са потърсили най-много деца. Сигурната зона е изградена съвместно от Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ България и Международна организация по миграция България с финансовата подкрепа на Държавния департамент по миграция (SEM) на Швейцария.

 

Новата „Сигурна зона“ в Харманли е третата в страната и предоставя сигурно и защитено пространство и денонощна грижа за най-уязвимите деца. В нея могат да се настанят 98 деца с възможност за увеличаване на капацитета в случай на криза. Разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна. Това ще предостави възможност всяко дете, настането в сигурната зона, да получи подходяща грижа и закрила, подкрепа за настаняване в социална услуга и проследяване на индивидуалния случай и нужди на всяко дете, включително възможността за събиране със семействата им.

Като външна граница на ЕС, България се намира на прага на източносредиземноморския маршрут и е една от основните държави, през които хората, търсещи спасение от преследване и конфликти, както и мигрантите пристигат в ЕС. От 2017 година, броят на непридружените деца се увеличава значително и към момента е около 70% от общия брой на децата, които кандидатстват за международна закрила. От 2021 г. до 2023 г. ДАБ е приела молбите на 10 363 непридружени деца. През последните две години в България е регистриран рекордно висок брой непридружени деца, търсещи закрила - 3348 през 2022 г. и 3843 през 2023 г.

 

От началото на 2024г. 416 непридружени деца са потърсили закрила в България. За същия период, общият брой молби за закрила, регистриран от ДАБ е 2774, като 781 от тях са на деца. 178 непридружени деца са настанени в сигурни зони в центровете на ДАБ.

 

В РПЦ Харманли има настанени 302 лица, търсещи закрила, основно от Сирия. От тях, 123 са мъже, 44 жени и 135 деца. От децата, 58 са непридружени, като 7 от тях са под 14 г. 13 семейства с деца също живеят в центъра. Около 40% от непридружените деца са получили международна закрила, след което следва да бъдат изведени от центъра ит настанени в социална услуга.

 

Достъпът до алтернативна грижа и социални услуги (като приемната грижа, центрове за настаняване от семеен тип, преходно или защитено жилищe) е от решаващо значение за непридружените деца, Те осигуряват на децата стабилност, сигурност, чувство за принадлежност, както и близка до семейната среда, в отсъствието на техните родители или лица, които полагат грижа за тях, което е от съществено значение за благополучието и развитието на детето.

 

За съжаление, въпреки усилията за увеличаването на броя и капацитета на социалните услуги за подкрепа на деца в страната през последните години, все още много от тях не са готови да работят с деца бежанци и мигранти и да посрещнат техните специфични нужди. През 2022 година броят на настанените непридружени деца в социални услуги е 29 като през 2023 година той се увеличава на 43 , съобщават от правозащитната организация.

 

„Всяко дете има право на сигурност, закрила, грижа и подкрепа, независимо от имиграционния му статус, държавата на произход, пол, раса или религията на детето. Всяко дете е преди всичко дете. Непридружените деца се нуждаят от цялостни грижи, достъп до образование, здравеопазване, правна помощ и психосоциална подкрепа. УНИЦЕФ ще продължи да подкрепя децата и отговорните институции в усилията им да осигурят ефективна грижа и закрила на децата бежанци.“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

 

В търсене на сигурност: Всеки ден умират деца заради незаконна миграция

Хамид, който избяга, за да е свободен

Класната стая на Мама Джил и Сейди в бежанския лагер в Харманли

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Харманли, бежански център, бежанци, УНИЦЕФ, деца

Street of Art

Триумф на филмовото изкуство във Венеция

Петък, 01 Септември 2017 / Под прожектора
Международният филмов фестивал във Венеция е най-старият филмов фестивал в в света, основан още през 1932 г.   Наред с фестивалите в Кан и Берлин, това е едно от най-престижните филмови събития в Европа. Той се провежда ежегодно на остров Лидо в края на август или началото на [...]

Как да останем млади

Вторник, 24 Май 2016 / Хранене и Здраве
Десет съвета от шаолинския монах Шифу Ян Лей     Запазването на здравето и хармонията е просто, но в същото време и изключително сложно нещо за хората в съвременния свят. Докато тичаме по задачи и се ядосваме за ежедневни неща, често забравяме, че не си доспиваме, не се храни [...]