Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В света на хобитите

Събота, 24 Февуари 2018 / Места
462
  • сн. Вили Павлова
  • сн. Вили Павлова
  • сн. Вили Павлова
  • сн. Вили Павлова
1 / 4

 

 

Независимо дали обичате „Властелинът на пръстените“ или не, селцето на хобитите е място, което няма как да не ви хареса. Намира се в град Матамата в Нова Зеландия.

 

 

 

Хобитън е построен през 1998 година по повод снимките на филма и е отворен за посетители от 2002 година. През 2009 година, когато се потготвят снимките за "Хобит: Неочаквано пътешествие", който всъщност разказва историята от началото на книгата, селището е построено отново, този път с истински материали, въпреки че не е бил предвиден бюджет за това. 

 

 

Хобитън се намира в частен имот, като след излъчването на "Хобит" интересът на туристите нараства лавинообразно, а днес собственикът на имота се радва на добри приходи от туристи - на ден селището се посещава от 3000 човека. 

 

 

По време на снимките режисьорът на поредицата Питър Джаксън решава, че едно дърво трябва да бъде преместено, но тъй като то изсъхнало, екипът решил да изгради ново. За незапознатите с историята то изглежда като част от пейзажа. 

 

 

 

А пасторалните гледки наистина предлагат истинско преживяване за сетивата. Тук е и кръчмата „Зеленият дракон“ - любимото място за Фродо, Мери, Сам и Пипин, където посетителите могат да изпият по бира. Официално е открита на 29 ноември 2012 година от новозеландският премиер Джон Кий.

 

 

 

Информацията и снимките в текста са на Вили Павлова.  

Още снимки в галерията 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хобитън, Нова Зеландия, Властелинът на пръстените, Хобит

StreetBoard

Цената на бензина ще скочи до 2,50 лева за литър до края на годината

Петък, 19 Октомври 2018 / Общество
Скокът на горивата ще повиши инфлацията   За една година цената на бензин А95 се е повишила с 33 стотинки. Това са 16,3% повишение на цената на най-масово използваното гориво, според данните на fuelo.net. На пазара в момента цените са от 2,15 до 2,42 лева за литър, като до края на год [...]

Как да насърчим икономиката

Сряда, 31 Август 2016 / Общество
При по-ниско ДДС за лекарствата и храните в хората ще остават повече пари за харчене    Намаляването на ДДС върху основни стоки и услуги има доказан ефект върху потреблението и икономиката. Като начало в България можем да намалим ДДС за храни и лекарства от 20% на 10%, да изра [...]