Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В гимназия ще се влиза и с двойка

Петък, 15 Юли 2016 / В клас
3820
  • cross.bg

 

 

Неявилите се на изпит по здравословни причини също ще участват в класирането за елитните школа

 

 

Просветното министерство е на път да сътвори пореден гаф - този път с приема в профилираните и професионални гимназии след 7-и клас. Според проекта на новия държавен образователен стандарт за оценяването, от догодина седмокласниците ще могат да участват в класирането за гимназия и с 0 точки, т.е. с двойка. За момента не е ясно дали това означава, че явяването на изпит след 7-и клас става по желание, което просто би го лишило от смисъл. Освен това от ведомството на Меглена Кунева се канят да дадат възможност на тези, които са пропуснали националното външно оценяване в 7-и клас по здравословни причини, да влязат в елитна гимназия, макар и не по първо желание, само с годишната си оценка от удостоверението за завършен седми клас. Като се имат предвид завишените оценки в училище и надеждността на медицинските бележки у нас, вратата за корупционни практики се отваря широко. 

Според новия училищен закон, който влиза в сила след две седмици, от учебната 2016/17 г. основно образование вече ще се завършва в 7-и клас, а не в 8-и, както досега. Поради това вече няма да има прием след осми клас, когато обикновено се постъпваше без изпити в професионално училище или СОУ, а вместо това всички ученици след седми ще трябва да намерят място в 8 клас. Затова от МОН предвиждат от догодина и учениците с 0 точки от тестовете в края на 7-и клас да могат да участват в класирането за гимназии, като се вземе оценката им от удостоверението за завършен седми клас. От догодина на изпита след 7-и клас учениците ще бъдат оценявани в точки, а не в оценки.

"Ако един ученик има 0 точки, тогава базата за продължаване на неговото образование ще бъдат оценките от края на удостоверението в 7-и клас. Това означава, че неговият резултат ще е далеч по-нисък от тези ученици, които имат 100 точки", обясни вчера зам. просветния министър Диян Стаматов. "Дали е правилно или не, мисля, че времето ще го покаже. Промяната, която в момента залагаме, е да няма ученик след седми клас, който да остане без училище", коментира още той.

Макар че на теория е нова, възможността за прием в гимназия и с 0 точки, или с двойка, на практика съществува и сега. В момента седмокласниците, които изкарат двойка на националното в 7-и клас, остават в същото училище, ако то е до 12-и клас, или кандидатстват след 8-и клас по документи за друга професионална гимназия. От догодина младежите с 0 точки, макар че ще им бъде дадена възможност да участват в класациите на елитните гимназии, едва ли ще бъдат приети в тях заради по-ниския си резултат и съответно пак ще отидат в по-нетърсените школа (но вече след 7-и клас). 

Другото странно в случая е, че МОН се кани да отвори вратичка за влизане в гимназия по здравословни причини, които не е ясно как ще се доказват, нито как ще се контролират. От думите на Стаматов става ясно, че има ученици, които са получили двойка (0 т.), защото не са се явили по здравословни причини - например са били болни от грип в деня на изпита. Досега те губеха право да участват в класиране за добра гимназия и оставаха директно в по-слабо търсен техникум след 8-и клас. Занапред дори с 0 точки, но например с отличен успех от училище, те ще участват в класирането за добрите гимназии. "Може би няма да ги приемат по първо желание, например в Първа английска гимназия, но ще могат да бъдат приети в по-добро училище от това, в което ще попаднат сега", мотивираха се от МОН. 

От една страна, публична тайна е, че бележките, които децата получават в клас, са по-високи от тези на външните изпити. Така не един и двама "отличници" по бележник ще бъдат изкушени да се възползват от новата опция, тъй като отличните им оценки от училище все пак ще стигнат за прием в прилична гимназия. От друга страна, ясно е, че всеки може да получи с лекота медицинска бележка. Тъй като все още проектостандартът не е публикуван, не е ясно дали в него има достатъчно надеждни защити срещу злоупотреби. От МОН коментираха, че здравословните причини ще трябва да се доказват с бележка от лекар, като тук ще се включват хроничните болести и непредвидените случаи - ако например ученикът си счупи глава или крак. Кои точно ще са хроничните болежки засега е загадка. 

Освен това от изявленията на Стаматов не става изрично ясно дали участието с 0 точки в класацията за гимназиите ще важи само за учениците, които не се явят по здравословни причини, или и за всички, които по някаква причина не пожелаят да държат изпит. Вторият вариант би означавал тотално обезсмисляне на националното външно оценяване. Неясно остава и защо изобщо се посочват учениците със здравословни проблеми, след като и всички останали ще могат да участват в класиране за гимназия с двойка от НВО на база на резултатите от училище.

Силвия Георгиева, в. "Сега"

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

гимназии, изпити след 7 клас, класиране, двойки

StreetBoard

България ще е втора по икономически растеж в Европа

Четвъртък, 11 Май 2017 / Общество
Преди нас ще е само Унгария, ако се сбъдне прогнозата на Уникредит   През 2017 година България ще отбележи ръст на икономиката с 3,9%, като по този показател ще се нареди на второ място в Европа. Това показва дoĸлaдът зa cъcтoяниeтo нa бaнĸoвaтa cиcтeмa в региона The CEE Banking Outloo [...]

Новият кабинет пое властта

Понеделник, 13 Декември 2021 / Общество
Кабинетът „Петков“ започва със заявка за нулева толерантност към корупцията   След 12 години управление на Бойко Борисов, три поредни избори за народно събрание и 7 месеца управление на два поредни служебни кабинета, България отново има редовен кабинет. Със 134 гласа Народн [...]