Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Между две злини: Никотинът срещу COVID-19

Неделя, 03 Май 2020 / Хранене и Здраве
340
  • pixabay.com

Френски лекари открили, че пушачите страдат от по-малко усложнения от коронавирусна инфекция

 

Френски лекари проведоха проучване, което показа, че рискът от развитие на тежки последствия от заразяване с коронавируса при пушачите е няколко пъти по-нисък, отколкото при тези, които не пушат. Въз основа на това експертите предположиха, че никотинът може да бъде полезен за профилактика на COVID-19. По-рано техните колеги от Китай стигнаха до подобни заключения, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

 Дали тютюнопушенето е в състояние да помогне в борбата с инфекцията или, обратно, да усложни хода на заболяването?

Специалисти от болницата „Drink-Salpetriere” проведоха проучване, според което коронавирусът има по-малка вероятност да засегне хората, които употребяват никотин. Лекарите изследвали данните на 343 хоспитализирани пациенти и 139 пациенти, лекувани у дома. Оказало се, че сред пациентите, заразени с COVID-19 с пневмония има поразително нисък процент пушачи: само 4,4% в първата група и 5,3% във втората.

Сред амбулаторните пациенти рискът е се оказал пет пъти по-нисък, а за хоспитализираните - четири пъти. Това е рядко явление в съвременната медицина.

Епидемиолог от болницата „Drink-Salpetriere”, автор на изследването заяви: „Хипотезата е, че при заразяване с коронавирусна инфекция участват рецептори, които реагират на никотин и ацетилхолин”. В същото време епидемиолозите предупредиха, че не си струва да правим прибързани заключения относно „ползите” от тютюнопушенето.

„Въз основа на тези резултати, дори като се вземе предвид тяхната надеждност, не си струва да се заключава, че тютюневият дим, който съдържа много токсични вещества, има някакъв защитен ефект“, заявиха учените.

Ръководителят на Генералната дирекция по здравеопазването (DGS) на Франция Джером Саломон също отбеляза, че е това е само хипотеза, която все още трябва да бъде доказана. Според него стандартното мнение все още е , че последствията от тютюнопушенето за белите дробове на човека „могат да удължат времето на лекуване при интензивно лечение и значително да увеличат смъртността“.

Очаква се, за да се потвърди хипотезата във Франция, скоро да се проведат клинични изпитания с употребата на никотин-съдържащи лекарства. По-специално, никотинови пластири ще бъдат тествани върху пациенти с тежка и лека COVID-19 симптоматика.

Френските изследователи не са пионери по този въпрос. Подобни наблюдения за въздействието на никотина бяха предварително изказани от китайски експерти. Те събраха данни от 1 099 първоначално заразени с коронавирус в Гуанджоу и Ухан. Оказа се, че от всички пациенти 85.4% от хората никога не са пушили, 1.9% са пушили преди, а 12.6% са пушили постоянно. Регистрираните тежки състояния след заразяване при пушачите са няколко пъти по-ниски, отколкото при тези, които не пушат. Въз основа на това експертите предполагат, че никотинът може да бъде полезен за профилактика на COVID-19.

 

Вижте още:

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

Изписаха пациентка с коронавирус на 100-тния й рожден ден

Кризата COVID-19: Ефектът на доминото

Covid-19 при децата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, зараза, Covid19, никотин, пушачи, усложнения

StreetView

Красиви плажове

Събота, 01 Юли 2017 / Места
За какво да мечтае човек на 1 юли? Лято, море и някои от най-впечатляващите плажни ивици   Ще ви потопим в морска красота, за да помечтаем заедно. Представяме пет от най – красивите плажове в света.     Остров Тикехау, Френска Полинезия   Красотата на к [...]

Как се къпят космонавтите?

Сряда, 10 Април 2019 / Приключения
Елементарни неща, които не можем да направим в космоса    Летенето в космоса е детска мечта на почти всеки, но малцина са онези, които наистина са пътували из необятното пространство и са изпитали неудобствата на гравитацията. Замисляли ли сте се например какво предизвикателство е [...]