Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На върха на света

Събота, 08 Юли 2017 / Места
1227
  • hotelnights.com
  • hotelnights.com
  • hotelnights.com
1 / 3

Най-известните площадки за наблюдение от наистина много, много високо

 

Моментът, в който си там горе, на върха на света, който отдолу е малък и красив, винаги е паметен. И това си остава една от най-големите атракции за туристите, много преди модата на опасните селфита да се появи. Площадките за наблюдение в най-високите сгради в света обаче са напълно безопасни, а гледката, която предлагат, е наистина зашеметяваща. Ето и най-известните от тях:

 

Айфеловата кула

 

Емблемата на Париж привлича по 6 млн. посетители всяка година. Висока е около 300 метра, или колкото 80-етажна сграда и е считана за едно от най-романтичните места в света. Построена е през 1889 година по проекта на известния инженер Густав Айфел. Поводът е решението на властите в Париж да направят световно изложение за 100-годишнината от Френската революция. За да погледнете от върха й, трябва да изкачите 1792 стъпала. 

 

 

Джеда Тауър

 

Висока един километър, кулата Джеда се изгражда в Саудитска Арабия. Инвестицията е на компанията Jeddah и Kingdom Real Estate Development, като се очаква сградата да струва над 1,2 млрд. долара. А най-високата сега сграда в света - Бурж Халифа, със своите 828 метра, скоро може да отпадне от класацията на Книгата на рекордите Гинес.

 

 

През лятото на миналата година строителството е спряно, което е повод за спекулации, че проектът ще бъде изоставен, но е отново подновено през септември.  До момента са изградени около 50 етажа и сградата е достигнала височина от 220 метра. По проект Джеда тауър трябва да има 200 етажа и ще разполага с над 5 млн. кв./м площ - жилища, търговски площи, офиси, хотели, магазини и университети. 

 

 

Шанхай Тауър

 

Една от най-внушителните сгради в света, тази кула е построена за 6 години. Със своите 623 метра тя е втората по височина в света и най-високата в Китай. Площадката за наблюдение се намира на 119-тия етаж и предлага поглед към целия град и околностите.

 

 

Монументът във Вашингтон

 

Всъщност монументътът във Вашингтон поставя началото на „пътуването в небето“, като застава начело в класацията за най-високи площадки за наблюдение със 152 метра височина през втората половина на 19-ти век. Строителството на кулата отнема 36 години. Обелиската структура е най-високата каменна конструкция в света, построена в памет на Джордж Вашингтон.

 


Емпайър Стейт Билдинг

 

Това е една от най-известните сгради в САЩ и в света изобщо, от която можете да видите границите на четири щата - Кънектикът, Ню Джърси, Масачузетс и Пенсилвания. В периода 1931 - 1973 това е най-високата сграда в света. Сградата е висока 431 метра (с антената). Има 101 етажа. След разрушаването на Световния търговски център през 2001 година Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в града и третата в Америка след Уилис тауър и Тръмп Интернешънъл Хотел енд Тауър в Чикаго. 

 

 

Небостъргачът е известен още с характерния си силует Ар Деко и се превърна в културна икона, присъстваща в много холивудски класики. Площадката за наблюдение е на 86-ия етаж и остава едно от най-посещаваните места в Америка.

 

 

Кантон Тауър

 

Изиграла ключова роля като място на откриващата церемония на Азиатските игри, проведени през 2010 година, Кантон Тауър е втората най-висока кула в света. Също позната като Гуанджоу тауър, тя е строена в продължение на пет години. Висока е около 600 метра и има площадка за наблюдение на височина от 488 метра. Кантон тауър беше най-високата сграда допреди да бъде построен Бурж Халифа в Дубай.

 

 

Лотте Тауър


С височина от 555 метра, Лотте тауър в Сеул беше открита през април 2017 година и е петата по височина в света. Южнокорейският конгломерат Lotte Group инвестира 3.6 млрд. долара в изграждането на Lotte World Tower. Небостъргачът задмина Northeast Trade Tower, висок "само" 305 метра, и по този начин успя да осигури място в топ пет на високите сгради. Като останалите небостъргачи и в този има офиси, хотел и жилищна част и наблюдателна площадка за обществено ползване. 35 етажа от сградата са заети от 7-звезден хотел, а офисите на върха ще бъдат продавани само на компании, които могат да си позволят да купят цял етаж.

 

 

Петронас Тауърс

 

Двете кули Петронас в Куала Лампур са с височина от 425 метра и станаха популярни с моста, който свързва двете сгради и позволява свободно движение между тях. Мостът е изграден от метал и стъкло. Отрити през 1998 година, кулите са най-високите в Малайзия. Наблюдателната площадка се намира на 86-тия етаж на височина от 370 метра.

 

 

Тайпе 101 

 

С височина от 509 метра Тайпе тауър в столицата на Тайван е построена като цвят на лотус и е една от първите сгради, които чупят рекорда от половин километър през 2004 година. Комбинира най-доброто от пост-модерната архитектура и традиционния дизайн и има най-бързия асансьор (за кратко), движещ се със скорост от 17 метра в секунда. Площадката за наблюдение се намира на 91-вия етаж и е отворена за посещение в дните с хубаво време. Намира се на височина от 391 километра и предлага панорамна гледка на града и околностите в ясни дни.

 

 

Бурж Халифа, Дубай

 

Бурж Халифа е най-високият небостъргач в света с височина от 828 метра и има 163 етажа. Разположена в Дубай, най-високата сграда, строена някога, е събрала няколко световни рекорда. Наблюдателната площадка наскоро беше преместена на 148-ия етаж (около 555.7 метра, предишната й позиция беше на 125-ия етаж). Също така, тук е най-високият ресторант в света.  Бурж Халифа бе построена през 2010 година от Emaar Properties за 1,5 млрд. долара. Кулата е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 кв./км. /виж и снимките горе/

 

 

Източник: hotelyouwant.com

Вижте още:

Какво е общото между Статуята на свободата и Айфеловата кула

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

Призрачни места: Надценени инвестиции

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

небостъргачи, високи сгради, площадки за наблюдение, Бурж халифа, Джеда тауър, Айфелова кула, Лотте тауър

Street of Hope

Извинителните бележки ще са с номер от документа за преглед

Понеделник, 31 Октомври 2016 / В клас
Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитира [...]

Свободен достъп до интернет във всички класни стаи

Събота, 02 Юни 2018 / В клас
За обучението в информационни технологии в училище се въвежда компютърното моделиране от трети клас Министерството на образованието и науката подготвя нови проекти за въвеждане на дигиталното обучение в училище. Целта е интегриране на технологиите в учебните заведения, които да улеснят работ [...]