Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени наблюдават за пръв път образуване на планета

Вторник, 03 Декември 2019 / На предела
279
  • astrobio.net

Явлението се наблюдава около младата звезда HD 141569AУчени изследвали протопланетарния диск на звездата HD 141569A от съзвездието Везни и открили, освен двата й известни досега сегмента, още един, разположен по-близо до звездата. Наблюденията показват възможно формиране на планетна система в звезда. Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в The Astronomical Journal и за тях разказва РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Звездата HD 141569A, разположена на разстояние 320 светлинни години от нас, е три пъти по-масивна и 22 пъти по-ярка от слънцето. Това е сравнително млада звезда, тя се е образувала преди 5 милиона години и досега е изживяла не повече от 1% от звездния си живот.

През 1999 г. телескопът Хъбъл откри протопланетарен диск около HD 141569A, състоящ се от два сегмента - вътрешен и външен, чиито центрове са разположени на разстояние около 220 и 360 астрономически единици от звездата. Тясната, но доста отчетлива пропаст между пръстените предполага, че тук се образува протопланета, която гравитационно поглъща целия материал в орбиталния си коридор.

Сега учени от Съединените щати, Канада, Франция и Чили, водени от Хуан Себастиан Брузоне от университета в Западно Онтарио в Канада, са открили друг пръстен, разположен още по-близо до звездата.

Протопланетарният диск представлява газо-прашен облак около млади звезди, от който първо се формират протопланетарни тела, а след това и планети. Останките от такъв диск са запазени и в Слънчевата система. Това е така нареченият пояс на Койпер, образуван преди 4,6 милиарда години отвъд орбитата на Нептун, на разстояние 35-48 а.е. от слънцето.

Обектите по пояса на Койпер се състоят главно от ледени тела, съставени от метан, амоняк и вода. Отвъд пояса на Койпер се простира зона от така наречения разпръснат диск, плътността на ледените тела в който е значително по-ниска.

Обектите на пояса на Койпер и разпръснатия диск всъщност са космически отломки, остатъци от материал, изхвърлен в покрайнините на Слънчевата система след формирането на основните планети. Заедно те съставят остатъчния диск, чиито размери могат да достигнат няколкостотин астрономически единици.

Проучвайки структурата на двата външни пръстена на диска HD 141569A, изследователите открили спираловидни ръкави в тях, потвърждавайки хипотезата за формиране на планетарни тела. Според учените тези планети ще бъдат сравними по маса с Юпитер.

Изненадващо, освен трите открити пръстена, изграденият цифров модел на системата HD 141569A предполага наличието на друг, четвърти и най-малък пръстен, разположен на разстояние 5-15 астрономически единици от звездата.

 

Вижте още:

Астробиолог твърди, че има скрит живот на Марс

НАСА откри планети с условия за живот

Българин откри планета с вероятен живот

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

звезда, планета, космос, протопланетарен диск, наука, НАСА

StreetBoard

Пореден опит за спасяване на вечните длъжници

Вторник, 27 Март 2018 / Общество
Около 600 хиляди българи не са могли да плащат вноските по заемите си за повече от 6 месеца   Работна група по инициатива на омбудсмана Мая Манолова подготвя законопроект, който да реши проблема на хора, изпаднали в невъзможност да обслужват дълговете си. Въпреки че през миналата годин [...]

Няма пречки пред събарянето на „Феята“

Четвъртък, 02 Август 2018 / Истории от града
Това става ясно от отговор на НИНКН на запитване на община „Средец“   Известната за старите софиянци сладкарница „Феята“ може да бъде съборена, тъй като не е недвижима културна ценност. Това става ясно от отговор да директора на Националния институт за недвижимо [...]