Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българин откри планета с вероятен живот

Вторник, 14 Юни 2016 / Българи от ново време
1606
  • veselinbkostov.com

 

 

Името на астрофизика Веселин Костов се появи в американско специализирано издание като откривател на планета с две слънца

 

 

Астрономи от Goddard Space Flight Center към NASA и Diego State University откриха най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита около две звезди и на такава дистанция от тях, че в близост до нея би могло да има живот. Откритието на тази планета е направено с помощта на космическия телескоп Kepler и е обявено на конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния, съобщи БГНЕС.

Резултатите от наблюденията и анализите на учените са публикувани в научния труд на българина Веселин Костов, постдокторант (кандидат на науките) от NASA Goddard, който ще се появи в новия брой на Astrophysical Journal.

Веселин Костов е завършил физика в Софийския университет, след което продължава образованието си във факултетите по Физика и астрономия към University of Oklahoma и Johns Hopkins University, работи в Обсерваторията на Земята "Ламонт-Дохърти" към Columbia University. След което става аспирант на NASA и след това и кандидат на науките. Специален интерес в научните му изследвания са тъкмо екзопланентите и през 2012 г. е част от екип, който открива Четиризвездната слънчева система KIC 4862625.

 

сн. БГНЕС 

 

Екзопланетата Kepler-1647b е с размерите на Юпитер и има най-голяма орбита, възможна за този тип планета, обикаляйки около своите две звезди за 1 107 дни - малко повече от три земни години. Двете слънца се намират съвсем близо едно до друго, привличани от своята гравитация, като едното е малко по-голямо от Слънцето, а другото - по-малко. Също като Юпитер Kepler-1647 b е газов гигант и това я прави непригодна за живот. Но ако около нея има достатъчно големи луни, те ще бъдат напълно подходящи за живот. Kepler-1647 b е 11-ата подобна планета, открита от 2005 г. насам. Kepler-1647b е на 4,4 млрд. години и се намира в съзвездието Лебед на разстояние 3 700 светлинни години (1 светлинна година се равнява приблизително на 9 460 млрд. км) разстояние от Земята. Двете й звезди са подобни на нашето слънце, като едната е малко по-голяма от другата. Учените откриват екзопланетите, когато те преминават пред техните слънца, което води до слабо намаляване на светлината им. Тази техника, наричана "астрономически транзит", позволява да се предположи масата на планетата и разстоянието от нейната звезда.

 

 

Костов избира да специализира в изследванията на екзопланети именно заради надеждата, че някой ден ще открие живот извън земята.

„Мисля, че всички ни интересува въпроса дали сме сами в тази вселена и първата стъпка да отговорим на този въпрос е да знаем дали има планети, на които може да има извънземни същества. В момента науката за екзопланетите е в началната си фаза, въпреки че вече са минали може би около тридесет години. Тя е в началната фаза на откриване и съвсем началната фаза на характеризация на тези планети, но, според мен, сме все още много далеч от някакви фундаментални открития за извънземен живот. Трябва обаче да се започне отнякъде и в момента това правим – първата стъпка“, казва в интервю за радио „Фокус“ Костов преди време.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Веселин Костов, астрофизик, екзопланета, Кеплер

StreetView

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес   В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разполо [...]

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна    Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомо [...]