Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

10 любопитни факта за Световния океан

Събота, 27 Юни 2020 / Места
260
 • unsplash.com

В океаните по целия свят все още има потънали съкровища за над 60 милиарда

 

Сините дълбини на Световния океан са все още неизвестна територия за хората – проучени са по-малко от 5% от океаните. Те са дом на безброй животински видове, значителна част от които бяха открити едва през последните години, а още много неща предстои да бъдат разкрити тепърва. Изпълнена с мистерия, водата ни показва, че е най-добрият източник на живот за нашата планета - в крайна сметка около 3/4 от повърхността на Земята е покрита с нея.

Ето 10 интересни факта, които ще ви накарат повече да цените океаните:

 

 1. Скално дъно

Най-дълбоката част на океана се нарича Challenger Deep и се намира в Марианската падина в Тихия океан. Предполага се, че дълбочината ѝ е около 11 100 м.

 

 1. Водопади под водата?

Подводният водопад в Датския проток е най-големият подводен водопад в света. Той започва на 600 м под повърхността на Атлантическия океан и се спуска на дълбочина до 3,2 км, което е повече от 4 пъти височината на най-големия водопад на Земята.

 

 1. Крайна точка на Земята

Точка Немо в Тихия океан е обяснена в учебника буквално като средата на нищото. Тя е заобиколена от над 1 600 километра вода във всички посоки. За да бъдем точни, точката Немо се нарича „океански полюс на непристъпността“ или най-отдалечената от суша точка на Земята.

 

 1. Потънало съкровище

Твърди се, че в океаните по целия свят все още има потънали съкровища за над 60 милиарда. Освен това броят на историческите артефакти под вода надвишава този във всички световни музеи.

 

 1. Океанско гробище

В океаните и големите езера по света има буквално „мъртви зони”, в които отсъства какъвто и да е морски живот. Тези зони, повечето от които са от естествен произход, но някои са създаде и от човешка ръка, са хипоксични (което означава, че са с ниско съдържание на кислород) и съответно съществуването на подводен живот в тях е немислим.

 

 1. Източник на кислород

Винаги признаваме силата на дърветата, но какво да кажем за растенията под водата? Около 70% от кислорода, който дишаме, всъщност идва от растенията в океаните.

 

 1. Това морско синьо

От тъмносиньо до тюркоазено - морската вода придобива различни сини нюанси, благодарение на оранжевите и червените дължини на вълните от слънчевата светлина.

 

 1. Гумени патета

Може би сте си мислили, че гумените патета са просто подходяща играчка за ваната. В действителност океанографите са използвали тези забавни пластмасови животни, за да получат по-точна информация за водните течения.

 

 1. Животът тече дълбоко ... под земята

По дъното на океана многонационални комуникационни компании са поставили кабели, благодарение на които е възможен интернет-достъпът в цял свят.

 

 1. Водни вулкани

Много от нас са чували за връх Стромболи в Италия или за най-активния вулкан в света Килауеа на Хаваите. В действителност около 80% от вулканичните изригвания се случват под вода.

 

Източник: БГНЕС, „Сабах”

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

океан, море, природа, любопитно

StreetInside

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Неделя, 09 Декември 2018 / Кариера
С наградата те ще могат да стартират собствена компания   Девет учени представиха своите бизнес идеи в надпревара за 30 000 лв. Те са финалисти в обучението "Предприемачи в науката" за наградата на Фондация "Карол знание". Научните теми бяха развити в хода на курса от септември до [...]

Как да спорим правилно

Вторник, 25 Октомври 2016 / Към себе си
  Всички двойки спорят. Това, което различава щастливите от останалите двойки, е начинът, по който спорят и разрешават конфликтите по между си   В действителност, според експерта  Джон Готман, най- силният показател за това дали една връзка ще бъде успешна или не се крие [...]