Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Трамваите отново са на мода в Лисабон

Четвъртък, 13 Май 2021 / Места
268
  • unsplash.com
  • unsplash.com
1 / 3

Причината е натискът за декарбонизация, особено актуален в Европа

 

Жълтите трамваи не са просто емблематични символи на португалската столица. Те също така са част от транспорта в началото на 20-ти век, който сега придобива ново значение, тъй като Европейският съюз насърчава електротранспорта в опит да постигне целта си за климатична неутралност до 2050 г., пише “Политико“.

Много държави от ЕС, подобно на Португалия, превръщат екологичния градски транспорт в централен стълб на своите планове за разходване на фондовете за възстановяване от пандемията, които са изпратени за одобрение до Европейската комисия.

„Укрепваме система, създадена преди повече от 150 години, за да обслужва жителите, разпръснати из седемте хълма на Лисабон, която сега има добавената стойност да бъде основен декарбонизиран транспорт за нашия град“, казва Мигел Гаспар, служител в общината в Лисабон.

Много европейски градове изградиха сложни трамвайни системи през първата половина на миналия век, но по-късно повечето от тези мрежи в Западна Европа бяха унищожени заради удобството на автобусите и личните автомобили. „Лисабон е изключение от тази тенденция само благодарение на уникалната си география“, посочва Гаспар. Той разказва, че е имало опити трамваите да се заменят с автобуси, но те не успявали да се изкачат по стръмните хълмове или да обиколят тесните улички на града. Въпреки че трамвайната система оцелява, че тя е зле финансирана и някои линии са затворени през 80-те и 90-те. Градът поема от централната власт контрола върху градския транспорт през 2017 г. и оттогава работи за възстановяване на трамвайната мрежа, използвана от около 48 000 пътуващи на ден до предишния й блясък. Миналата седмица кметът на Лисабон Фернандо Медина обяви, че ще бъдат похарчени 43 милиона евро за закупуване на 15 нови трамвая.

 

Вижте още:

Лисабон за един ден

Транспортът на бъдещето: Зелени влакове заменят дизеловите

Транспортът на бъдещето: Водородни тролеи и слънчеви кораби

"Порше" започва производството на първия си електромобил

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

трамваи, екологичен транспорт, декарбонизация, Европа, планове за развитие

Street of Hope

Строгата майка контролира, но с мярка

Вторник, 18 Септември 2018 / Родители
Тя е наясно, че трябва да осигурява автономия на детето си в разумни граници   (Продължението на Успяваш, ако майка ти е строга) Учени са установили че родители, които подлагат децата си на свръхконтрол, нанасят сериозни вреди на тяхното емоционално развитие. Надвиснали като верт [...]

"Възпитателният шамар" срещу приемната грижа

Четвъртък, 16 Май 2019 / Гласът на детето
  Защо ни е страх от закрилата на децата?   Като слуша и чете коментарите по повод Националната стратегия за детето, човек може да остане с впечатлението, че в България децата се възпитават единствено с шамари, дърпане на уши, наказване в ъгъла, извеждане на студа, за да се облека [...]