Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спират всички асансьори без говорещи устройства

Вторник, 03 Януари 2017 / Общество
739
  • entrepreneur.com

 

Изискването беше въведено преди две години, но фирмите имаха гратисен период да оборудват кабинките

 

От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария. Изискването е наложено от европейска директива и влезе в сила от началото на тази година. Пред "Хоризонт" главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова предупреди, че започват проверки дали изискванията са изпълнени.

Фирмите, обслужващи устройствата имаха над 2 години гратисен период, но по данни на Българската асансьорна асоциация 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.

Изискването е заложено в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, която влезе в сила през 2014 г. Допълнителните изисквания към асансьорите бяха въведени, за да се гарантира тяхната безопасност след серия инциденти, някои от които завършиха със смъртни случаи.

Устройството за връзка с техника заедно с монтажа излиза между 200 и 300 лв. Те трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Говорещите устройства трябва да осигуряват постоянна двустранна връзка с асансьорен техник.

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но в частните сгради това все още не е направено. 

Собствениците на асансьорите бяха задължени да монтират и аварийно осветление в кабината и в шахтата на асансьора. Трябваше да се монтира и устройство за аварийно спиране на покрива на кабината и в шахтата.

Заради новите изисквания компаниите, които се занимават с асансьорна поддръжка, увеличиха цените за услугите си. Крайната цена се определя според броя етажи във входа и се разделя на броя на живеещите във входа, ползващи съоръжението.

При годишните технически прегледи ще се следи за изпълнението на всички изисквания по наредбата и всички асансьори без директна връзка с техника ще бъдат спрени от експлоатация.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

асансьори, безопасност, ДАМТН, връзка с техника

Street of Art

Как да изберем козметика за защита от слънцето

Сряда, 19 Юни 2019 / Стил
Слънцето е най-силно и опасно през юни   През последните години българинът все повече се интересува от правилна слънцезащита и предпазване на кожата от влиянието на вредните UV лъчи. Сега, когато първите летни дни вече са факт, информацията за UV, UVA + UVB или просто „слънчеви&ld [...]

Науката срещу COVID-19: Неутрализираща маска и детектор на вируса

Събота, 25 Юли 2020 / Хранене и Здраве
Пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение в телефона   Институтът по молекулярна медицина в Лисабон съобщи, че е разработил първата защитна маска, способна да неутрализира коронавируса, съобщи вестник „Ла Разон“, цитиран от БГНЕС. Тя е за многокра [...]