Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Софийският университет въвежда формата на матурите

Четвъртък, 05 Януари 2017 / В клас
1014
  • Матурите няма да служат за вход само за шест от общо 108 специалности в Софийския университет

Приемните изпити по литература и история ще са по същата схема като при зрелостните изпити 

 

Форматът на кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история на България в Софийския университет се променят. Изпитите вече ще са подобни на матурите – с тестова част и писане на тема, а не както досега – само развиване на тема. Това е решил Академичният съвет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски“ на последното си заседание за миналата година, съобщи Mediapool.

Кандидатстудентският изпит по български език и литература ще се състои от две задължителни части - тест с 50 въпроса и задача за изграждането на аргументативен тип текст (есе). Изпитът ще проверява и оценява знанията и уменията като резултат от обучението по български език и литература в средното училище. Максималният брой точки е 100 – 70 от теста, като 1/3 от точките са за въпросите по литература, и 30 точки за есето. Темата за аргументативния текст може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник.

Кандидатстудентският изпит по история на България също включва два задължителни компонента – тест и тема. И двете части са върху проблематиката и фактологията на досегашната програма, съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за XI-ти клас – задължителна подготовка. Оценката ще се изгражда според резултатите от теста и темата по шестобалната система със стъпка от 0.25 стотни.

Матурите няма да служат за вход само за шест от общо 108 специалности в Софийския университет. Това са регулираните специалности "Право“, "Медицина“ и "Фармация“ и трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – "Журналистика“, "Връзки с обществеността“ и "Книгоиздаване“.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 20 февруари 2017 г. Крайният срок е 10 март 2017 г. за първата кандидатстудентска сесия и 19 май 2017 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март - 23 април 2017 г., а втората - в съботните и неделните дни от 28 май до 25 юни 2017 г.

 

За четвърта поредна година в Стопанския факултет на Софийския университет като условие за кандидатстване за специалностите "Икономика и финанси“ и "Стопанско управление“ се приемат международно признати сертификати за ниво на езика В2 според Общата европейска референтна рамка за езици за владеене на английски, френски и немски език. С международно признати сертификати за владеене на английски ще се допускат до участие в класиране и кандидати за специалност "Хебраистика“.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Софийски университет, литература, история, матури

StreetInside

Дишането изхвърля 70% от токсините в тялото

Вторник, 30 Август 2016 / Към себе си
  Връзката между правилното дишане и здравето, щастието и баланса се обяснява с лекота както от медицината, така и от мистиката   Дишането може би е най-важната от всички функции в  тялото, защото в действителност всички останали функции зависят изцяло от него. Всички зн [...]

Учени са на път да разкрият една от големите загадки на Вселената

Вторник, 20 Декември 2016 / На предела
Учени използваха лазер, за да "погъделичкат" атоми от антиматерия и да ги накарат да светят. Това е важна крачка към разбулването на една от най-големите загадки на Вселената, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Специалисти от Европейската организация за ядрени изследван [...]