Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Предучилищното обучение на 4-годишните няма да обхване всички

Сряда, 18 Декември 2019 / В клас
567
  • pixabay.com

Проблемът е в липсата на места в детските градини

 

Предвиденото задължително предучилищно обучение на децата от 4-годишна възраст може да се забави с две години, заради липса на достатъчно места и условия в детските градини. Това обясни пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират когнитивните социално-емоционални, най-вече езикови способности. В най-голяма степен тогава се формират нагласи за учене, създават се най-много мозъчни връзки, които формират интелигентността, езиковите способности. Лишаването на децата от образователна среда в този период може да има отрицателни последствия“, каза министър Вълчев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той допълни, че причините за отпадане на деца от образователната система са много: „Има социално-икономически причини – невъзможност да се поемат разходите. Но основната част от причините са социално-културни – липса на отношение към образованието, ранни бракове“.

„Не очакваме 100% обхват догодина – такъв нямаме и при 5 и 6-годишните. Имаме ангажимента да достигнем 95% обхват за възрастовата група 4-7 години. Това са някъде около 15 000 деца, които допълнително трябва да обхванем“, уточни министърът.

Много малко родители са били санкционирани за това, че децата им – 5-6-годишни не са влезли в системата.

„Санкциите са минимални – от 50 до 100 лв., и в минимален процент – 3-4, тези санкции се налагат. По значителната санкция е спирането на социалните и семейните помощи, от тази година и енергийните“, допълни Вълчев.

И посочи, че все още се работи по текстовете: „Ще търсим разумни изключения, може да има 2 години гратисен период, в който общините да решат дали да се включат в мярката. Така че не говорим за задължително повсеместно идната учебна година“.

 

Има ли достатъчно детски градини?

 

От своя страна Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система заяви в предаването, че е абсолютно невъзможно в София да се построят за 2 години детски градини, така че да няма недостиг.

„За последните 10 години са строени детски градини – около 100, но това не са цялостни сгради. Няма нито една година, в която да са построени 10 нови детски градини, а темпът на строене е изключително бавен“, допълни тя.

Кенова подчерта, че в момента в групите в София има по 30-40 деца по списък, въпреки че има наредба на министерството на образованието, според която не могат да бъдат повече от 25, но това се заобикаля със съгласието на Регионалното управление на образованието.

„Част от недостига на детски градини бе преодолян с по-голям брой деца в групите и създаване на подготвителни групи към училищата“, отбеляза на свой ред Вълчев.  

 

Над 4000 деца са приети в детски градини неправомерно

Всяка четвърта градина в София е препълнена

Достъп до образование? Да, но не сега…

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детски градини, предучилищно обучение, образование, деца, МОН

StreetInside

Какво означава името ти за останалите

Сряда, 22 Юни 2016 / Кариера
  Личният бранд е абсолютна необходимост, когато става дума за привличане на бъдещи работодатели, клиенти, последователи   Да си добър в това, което правиш, не е достатъчно. Трябва подходящите хора да го узнаят, по подходящия начин. За добро или лошо, в наше време с пълна сила важ [...]

Спомени от минали животи

Понеделник, 19 Септември 2016 / На предела
Пет мистериозни случая на деца, които помнят детайли от предишния си живот   Представата, че душата е безсмъртна не е непозната за нито една религия. Някои религии, като например Будизма, поддържат идеята за вечния живот в центъра на ученията си, като всичко останало е само следств [...]