Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяка четвърта градина в София е препълнена

Събота, 10 Февуари 2018 / В клас
3504
  • сн. Район Илинден

 

От общината следели колко деца посещават яслите 

 

В 48 детски градини от общо 194 в София броят на децата в групите надвишава позволения максимум - 18 деца в яслена група и до 23 в градинска (с възможно превишение с до 2 деца). Това става ясно от отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова по питане на общинския съветник Карлос Контрера ("Патриоти за София"), цитиран от „Сега“. Причината за превишения брой деца е, че общинската наредба позволява във всяка група допълнителен прием на до 10 деца с хронични заболявания или специални образователни потребности, а освен това общината е длъжна да осигури места за всички 5- и 6-годишни, за които предучилищното образование е задължително.

Фандъкова обяснява още, че общината следи колко деца посещават групите, и данните сочели, че през октомври м.г. в яслените групи реално ходят между 5 и 23 деца, а в градинските групи - между 12 и 29. По-малкият брой на присъствие конкретно в този месец обаче може да се обясни с това, че според общинските правила родителите могат да се възползват от възможността за отлагане на посещението на новоприетите с 90 дни за ясла и с 60 дни за градина. При подготвителните групи обаче децата посещават градината много по-редовно. Родители алармираха, че групите, които посещават децата им, надхвърлят капацитета си и в тях се събират до 37 деца, за които се грижи само един учител.

 

Скандалът с приема 

 

Скандалът с приема на повече деца избухна с разкритие на уволненият директор на 164 ОДЗ „Зорница“ в кв. Горна Баня Мариана Иванова, че от Столична община са оказвали натиск за приемането на деца, които не са отговаряли на критериите за прием.

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система разкриха драстични разминавания в списъците, като едни и същи деца фигурират в листата на чакащите, а същевременно вече посещават градина. 


В София минимално ограничение на броя на записаните в детските градини може да има след новото класиране за яслите и детските градини, което трябва да излезе през май. От общината предложиха да бъде намален броят на децата със специални образователни потребности и хронични заболявания в групите от позволените в момента 10 до най-много 8 деца. Ограничението обаче не се отнася за вече препълнените групи, а само за сформираните след новата кампания, пояснява „Сега“.

 

Разследване в „Брезичка“ и протести срещу насилиетоПо повод записите от "Брезичка" Районната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 187 от НК, според който "който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършването не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или с поправителен труд, както и с обществено порицание".
Родители от 11 града на страната излизат на протест срещу насилието в детските заведения. Протестът е организиран от Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, като оттам уточняват, че протестите не са срещу учителите, а за по-добри условия на труд на педагогическия персонал и по-добри условия за децата в детските заведения.
С камерите в учебните заведения рискуваме да влезем в спирала на търсене на липсващото доверие и заместването му с технически средства, коментира по повод случая "Брезичка" просветният министър Красимир Вълчев. "Този дебат го водихме преди 6 или 7 месеца. Направихме среща с родителските организации, с учителските синдикати. Камерите по наше мнение не могат да заместят основния елемент, на който е базирана системата на образование. Това е доверие от всички ни и вземане на решение като родители да поверим на учителите децата си, и то за много години", коментира Вълчев.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Детски градини, прием на деца, насилие, нарушения, София, Бургас

Street of Art

Сръбското магарешко сирене е най-скъпото в света

Петък, 28 Юни 2019 / Хранене и Здраве
Наричат го чудо на природата   Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене от магаре не само е вкусно, но е и добро за вашето здраве, казва производителят Слободан Симич. Има само една уловка – при 1 000 евро (1 130 долара) за килограм, то може и да е най-скъпото [...]

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Петък, 27 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
Ползите за икономиката от смяната на времето са незначителни на фона на рисковете за здравето   ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време. Това потвърдиха от европейската институция, цитирани от БТА. Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма [...]