Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Почитаме жертвите на комунизма

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Общество
281
  • wikipedia.bg

На тази дата преди седем десетилетия е най-масовото произнасяне на смъртни присъди в новата българска история

 

На 1 февруари България почита жертвите на комунистическия режим у нас. На този ден през 1945 година Народният съд произнася най-масовите смъртни присъди на политици, които са изпълнени още същата нощ. Стотици граждани и представители на десни партии се събраха пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в София, за да почетат паметта им.

Денят се отбелязва от 2011 година. Решението да се почита паметта на жертвите на комунистическия режим беше взето от кабинета „Борисов“ по предложение на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002). "Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна", посочиха в писмото си тогава държавните глави Желев и Стоянов.

 

сн. БНР

 

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт са 67 депутати от 25-ото народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици).

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Според данните на Държавна сигурност Народният съд издава общо 9550 смъртни присъди в 135 масови съдебни процеса. Арестувани са над 20 000 души. Хиляди са изпратени в лагерите.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

жертви на комунистическия режим, комунизъм, присъди

StreetView

Надежда за коралите

Понеделник, 24 Юли 2017 / Места
Изследавотели от Австралия работят върху създаването на топлинно устойчиви микроорганизми, които да спасят рифовете   Топлинно устойчивият корал не е изкуствена конструкция. Мутацията възниква естествено в Австралия, където коралите са намерили начин да се адаптират и оцелеят. Изследов [...]

Енергийни места: Рупите

Неделя, 07 Май 2017 / Места
Баба Ванга казвала, че на мястото на Кожух планина имало древен град, погребан от лавата   Местността Рупите е едно от най-известните енергийни места в България. Точно заради това известната пророчица Баба Ванга избира да прекара последните години от живота си там. И който е ходил, зна [...]