Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Почитаме жертвите на комунизма

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Общество
248
  • wikipedia.bg

На тази дата преди седем десетилетия е най-масовото произнасяне на смъртни присъди в новата българска история

 

На 1 февруари България почита жертвите на комунистическия режим у нас. На този ден през 1945 година Народният съд произнася най-масовите смъртни присъди на политици, които са изпълнени още същата нощ. Стотици граждани и представители на десни партии се събраха пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в София, за да почетат паметта им.

Денят се отбелязва от 2011 година. Решението да се почита паметта на жертвите на комунистическия режим беше взето от кабинета „Борисов“ по предложение на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002). "Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна", посочиха в писмото си тогава държавните глави Желев и Стоянов.

 

сн. БНР

 

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт са 67 депутати от 25-ото народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици).

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Според данните на Държавна сигурност Народният съд издава общо 9550 смъртни присъди в 135 масови съдебни процеса. Арестувани са над 20 000 души. Хиляди са изпратени в лагерите.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

жертви на комунистическия режим, комунизъм, присъди

Street of Hope

"Възпитателният шамар" срещу приемната грижа

Четвъртък, 16 Май 2019 / Гласът на детето
  Защо ни е страх от закрилата на децата?   Като слуша и чете коментарите по повод Националната стратегия за детето, човек може да остане с впечатлението, че в България децата се възпитават единствено с шамари, дърпане на уши, наказване в ъгъла, извеждане на студа, за да се облека [...]

Децата ще учат само първа смяна

Вторник, 31 Октомври 2017 / В клас
Този режим трябва да се въведе то 3 години в над 400 училища   437 училища в България трябва да преминат на едносменен режим на обучение до 3 години. Това показват данни на просветното министерство във връзка с изискването в новия училищен закон за премахване на двусменното обучение, ко [...]