Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Транспортът на бъдещето: Зелени влакове заменят дизеловите

Петък, 24 Юли 2020 / Общество
111
  • alstom.com

Европейската комисия подкрепя водорода като един от най-обещаващите източници на енергия за екологично бъдеще

 

Водородът, който не отделя въглероден диоксид, вече се използва за зареждане на влак, построен от френския производител „Alstom“.

Влакът Coradia iLint, който успешно се движи в Северна Германия от близо две години, може да превозва 300 пътници със скорост от около 110 километра в час. Той използва водородно гориво, за да генерира собствена електрическа енергия и е проектиран специално за неелектрифицирани линии. Това е първият регионален влак от този вид, влязъл в търговска услуга.

„Единствената емисия е водата, главно като пара с малко капки вода“, заяви Щефан Шранк, ръководител на проекта на „Coradia iLint Alstom“, цитира го БГНЕС. 

„Alstom“ се надява, че новият му модел може да замени влакове, работещи на изкопаеми горива като дизелово гориво. Вече 41 от неговите водородни влакове Coradia iLint са поръчани от железопътни компании в Германия.

Дизеловите влакове отделят въглероден диоксид и други парникови газове, както и частици, които могат да причинят редица здравословни проблеми.

"Като цяло в Европа има 5 000 дизелови влака, които трябва да бъдат заменени", каза Брахим Суа, вицепрезидент на регионалната платформа за влакове на „Alstom“. "Това е решение за бъдещето, тъй като работата на водорода е напълно способна да замени дизела със същата или дори по-голяма автономност."

В своята надпревара за климатичен неутралитет до 2050 г. Европейската комисия наскоро представи план за разработване на „зелен водород“. Този ход има за цел да помогне за постигане на целта на европейската Зелена сделка да направи блока въглеродно неутрален до 2050 г. В момента енергийният сектор съставлява 75 на сто от емисиите на парникови газове в ЕС.

 

 

Специалистите изчисляват, че чистият водород може да посрещне почти една четвърт от енергийните нужди в света до 2050 г., с годишни продажби възлизащи на 630 млрд. евро. В Европа това може да се превърне в 1 милион работни места.

„Alstom“ и „Eversholt Rail“ представиха план за инвестиране на повече от 1 милион евро във водородни влакове във Великобритания.

Германия планира да инвестира 9 млрд. евро за повишаване на водородния си капацитет, като част от усилията за намаляване на зависимостта на страната от въглища.

 

Вижте още: 

Транспортът на бъдещето: Водородни тролеи и слънчеви кораби

Вода в двигателя

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

водород, зелена енергия, екологичен транспорт, влакове, екология

StreetView

Нов саркофаг ще пази от радиацията в Чернобил

Вторник, 29 Ноември 2016 / Места
Това е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение     Ново защитно съоръжение беше монтирано над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ. Този предпазен щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕ [...]

Парк „Рила“ в Дупница

Събота, 29 Юли 2017 / Места
Барбекюта, водни колелета, плаж и спорт на едно място на 30 минути от София   Парк Рила е един от новите паркове в България, разположен на 280 дка в град Дупница. Намира се на 1,5 км от центъра на града.  През територията му преминава река Бистрица, над която са изградени 38 моста. [...]