Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво е общото между Статуята на свободата и Айфеловата кула

Събота, 28 Май 2016 / Места
3180
  • сн. dnes.bg

 

И двата паметника, символи на независимостта, са дело на французи, но не е само това

 

 

Две от най-големите туристически атракции в света са дело на французи. И двата паметника символизират независимостта, строени са по едно и също време и по подобни поводи - Статуята на Свободата е издигната по повод 100 годишнината от независимостта на САЩ, Айфеловата кула е изградена по случай 100 годишнината от Френската революция. Освен това, конструкторът на Айфеловата кула е проектирал вътрешната част на Статуята на свободата. Самата статуя е подарък на САЩ от Франция в знак на приятелство, а пък в Париж има 4 малки копия на американската Статуя на свободата. Копие на Айфеловата кулата с височина от 165 м има в хотелски комплекс в Лас Вегас. Всъщност символът на Париж е един от най-имитираните паметници навсякъде в света, а негови малки копия има дори в България. 

 

Статуята на свободата

 

Статуята на Свободата е един от най-популярните американски символи и като цяло олицетворява свободата и стремежът към нея. Проектирана е от френският скулптор Фредерик Огюст Бартолди и е открита на 28 октомври 1886 година. Конструкторът на Айфеловата кула Густав Айфел проектира вътрешната носеща конструкция. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост. Медната статуя е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от независимостта на САЩ.

 

 

Статуята е създадена във Франция и е изпратена на 200 части по кораб в САЩ, но сглобяването й се забавя заради финансови причини. Монументът е висок 46,5 м и е поставен върху платформа с височина от 55,5 м на Острова на Свободата в устието на река Хъдсън.

Посещава се от 3,2 милиона души средно на година. Обявена е за национален паметник през 1924 година, а през 1984 година влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

 

Седемте шипа на короната на Статуята на свободата представляват седемте океана и седемте континента на света, което показва универсалната концепция за свобода. 25 прозорчета напомнят за съкровищата на света. Оригиналната й факла е заменена през 1984 г. с нова медена факла, покрита с листа от 24-каратово злато. На острова на статуята – Либърти, живее и едно семейство.

 Статуята на свободата е удряна от около 600 мълнии всяка година, а през 2014-та сериозно пострада заради ураган. За съжаление, тя може да е един от знаковите културни обекти, който е застрашен от изчезване заради климатичните промени, предупреждават климатолозите. Тя просто може да потъне заради покачващите се нива на моретата и океаните – според научни изследвания до 2000 години около една пета от всички 720 културни обекта на ЮНЕСКО ще бъдат погълнати от вода. Сред другите застрашени паметници са Лондонския Тауър, операта в Сидни, Венеция, Наклонената кула в Пиза, Уестминстърското абатство, центровете на Неапол, Рига, Санкт Петербург и др.

 

Айфеловата кула

 

Айфеловата кула във френската столица Париж е един от най-ярките символи на демократичното и отворено общество не само във Франция, а и в Европа изобщо. През годините се превръща в символ на свободния дух на словото, човешките права и волята за независимост.

 

 

Построена е през 1889 година по проекта на известния инженер Густав Айфел. Поводът е решението на властите в Париж да направят световно изложение за 100-годишнината от Френската революция. Проектът печели и заради възможността да бъде изграден за краткия срок от две години, но се оказва сух от естетическа гледна точка. За да може кулата да отговори на нуждите на Световното изложение за изящна архитектура, е потърсен френският архитект Стефан Совестър. Той предлага свързването на кулата с арките, които са и главният вход към изложбата. 

Днес Айфеловата кула е най-посещаваният паметник на света – всяка година до върха й се изкачват между 7 и 8 млн. туристи.

 

 

Тя има три нива. До първите две може да се стигне и по стълби, но до последното води само асансьор. За да погледнете от върха й, трябва да изкачите 1792 стъпала. Конструкцията на Айфеловата кула се състои от 18 038 метални части и 2 500 000 нита. Общата им тежест е 10 100 тона. От създаването си до днес металните части на кулата са били пребоядисвани 17 пъти, или веднъж на 7 години. В началото тя е била в кафяво-червен нюанс, след което бежово-жълта и накрая бронзова. За боядисването на Айфеловата кула се изразходват 60 тона боя. За да се свърши работата за една година, работят 25 бояджии

 

 

Хитлер покорява Франция, но не и Айфеловата кула – това е израз, който французите използват и до днес. По време на Втората световна война, когато немският лидер идва в Париж по време на окупацията, французите срязват кабелите на асансьорите, за да го принудят да се качи по стъпалата. Той обаче така и не го прави.

 

Едно от най-известните копия на Айфеловата кула в казино комплекс в Лас Вегас 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Статуя на свободата, Айфелова кула, Бартолди, Айфел, независимост

StreetInside

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]

Какви да бъдем е избор, който можем да направим във всяка секунда

Сряда, 11 Септември 2019 / Към себе си
Толкова много хора намират обяснение в семейството си, като причина за настоящето си   "Ако не бяха родителите ми сега нямаше да съм инженер! Винаги съм мечтал да бъда пилот, но те никога не ми позволиха да тръгна по този път. После исках да следвам програмиране в чужбина, но разбира се [...]