Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

И пържолата от месо, и животното цяло

Четвъртък, 18 Юли 2019 / Хранене и Здраве
182
  • unsplash.com

Израелска компания създаде месо в лабораторни условия

 

Лабораторно създадена пържола – такава здравословна алтернатива предлагат от израелска компания в отговор на притесненията относно влиянието на месото върху човешкия организъм, както и за хуманното отношение към животните. Компанията твърди, че е първата в света, която разработва пържола в лабораторна среда. Тя дори преговаря с някои от най-добрите ресторанти в САЩ, Европа и Азия да бъде предлагана на клиентите, пише Ройтерс, цитирана от bTV. Идеята е първоначално да се предлага съвсем тънка пържола, създадена от малък брой клетки, взети от крава, без да се налага животното да бъде убивано.

От компанията обясняват още, че тъй като месото се прави в лаборатория, където получава точни хранителни вещества и се съхранява в строго контролиран инкубатор, това го прави по-здравословно от предлаганото в търговската мрежа.

"Процесът на създаване на месото е в затворени съдове, които не позволяват никакво замърсяване и следователно не е необходимо да добавяме никакви антибиотици. Нещо повече – дори може да обогатим нарязаното месо със специфични хранителни вещества, които са важни за нашия организъм”, обяснява представител на израелската компания. Създателите на лабораторната пържола се надяват някои ресторанти да я включат в менютата си през 2021 г., а през 2023-а да бъде предлагана масово и в търговската мрежа.

Пазарът на животински протеини в световен мащаб се оценява на над 1 трилион долара г одишно. В момента малката пържола ще бъде предлагана за около 50 долара, като впоследствие тя ще поевтинее, тъй като целта е масово производство и тя да стане достъпно и за домакинствата с по-ниски доходи.

Компанията вече планира следващият й продукт да бъде дебела пържола с вкусови качества, които всички ние познаваме и харесваме. Броят на новосъздадените предприятия, които произвеждат лабораторно разработено месо, е нараснал от четири в края на 2016 г. до повече от 24 през миналата година, сочи проучване на пазара.

 

Вижте още:

Живот без месо

Хамбургерите действат на мозъка като опиат

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пържола, месо, лаборатория, хранене, животни, вегетарианство

StreetView

В света на хобитите

Събота, 24 Февуари 2018 / Места
    Независимо дали обичате „Властелинът на пръстените“ или не, селцето на хобитите е място, което няма как да не ви хареса. Намира се в град Матамата в Нова Зеландия.       Хобитън е построен през 1998 година по повод снимките на филма и е отворен [...]

Зад кулисите на цирка

Събота, 17 Ноември 2018 / Приключения
„Циркът не е нормален живот, а последната истинска романтика“   По този начин мислят хората, свързани с манежа и изкуството, което създават под шарената шатра.     Циркът е нещо повече от представление, той е начин на живот за хората, които са го избрали. Пове [...]