
Бързото хранене води до стареене на мозъка и излишни килограми
Яденето на бърза храна води до преждевременно стареене на мозъка. Това показва изследване на учени от Австралийския национален университет, публикувано в MedicalXpress.
Нездравословното хранене и пренебрегването на физическите упражнения допринасят за риска от развитие на диабет тип 2 и нарушават когнитивните функции, което от своя страна може да доведе до деменция и атрофия на мозъка, съобщава БГНЕС.
Лекарите твърдят, че „бързата храна” засяга имунитета. Увреждането от нездравословните хранителни навици става почти необратимо, когато човек достигне средна възраст, подчертава проучването.
Най-добрият начин за предотвратяване на преждевременното стареене на мозъка е правилното хранене. Изследователите препоръчват бързото хранене да бъде напълно изключено от диетата. Това се отнася най-вече до хамбургерите, порцията пържени картофи и чашата сладка газирана напитка.
Диетолозите изследват посетителите на скъпи ресторанти и тези, посещаващи заведения за бързо хранене и стигат до заключението, че и в двата случая хората получават същото количество допълнителни калории, мазнини и други вредни елементи на храната, отколкото когато ядат домашна храна.
Преди това италианските алерголози установиха, че постоянното ядене на „бързи храни” води до натрупване в организма на специални вещества, които допринасят за развитието на хранителни алергии. Това е особено вярно за децата и може да обясни защо всеки десети жител на развитите страни страда от подобни проблеми.
Освен това лекарите и специалистите по хранене наскоро установиха, че бързото хранене кара човек да забрави, че вече е ял. Хамбургерите, пържолите и други западни ястия карат хората да преяждат, защото действат като марихуана на рецепторите в мозъка, които контролират енергийния баланс на тялото.
Към тези факти може да добавим и изводите на японски учени, които установяват, че колкото по-бързо се храним, толкова повече пълнеем. Лекарите казват, че това е свързано с факта, че на мозъка отнема известно време, за да асимилира факта, че сме сити, и докато това не се случи, продължаваме да ядем.
“Когато хората ядат бързо, те продължават да ядат и след като престанат да чувстват глад”, казва д-р Такаюки Ямаи от университета в Хирошима, който ръководи прочването.
“Също така, при хората, които ядат бързо, нивата на кръвната захар са по-значителни и това може да доведе до инсулинова резистентност.”
Изследване, проведено в Нова Зеландия показва, че тези, които ядат на крак, имат по-висок индекс на телесна маса от тези, които ядат бавно и спокойно. Китайско проучване показа също, че за да нямаме излишни килограми , трябва да дъвчем всяка хапка 40 пъти вместо 15, преди да я погълнем.
Вижте още: