Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хамбургерите действат на мозъка като опиат

Неделя, 16 Юни 2019 / Хранене и Здраве
303
  • pixabay.com

 

Бързото хранене води до стареене на мозъка и излишни килограми

 

Яденето на бърза храна води до преждевременно стареене на мозъка. Това показва изследване на учени от Австралийския национален университет, публикувано в MedicalXpress.

Нездравословното хранене и пренебрегването на физическите упражнения допринасят за риска от развитие на диабет тип 2 и нарушават когнитивните функции, което от своя страна може да доведе до деменция и атрофия на мозъка, съобщава БГНЕС.

Лекарите твърдят, че „бързата храна” засяга имунитета. Увреждането от нездравословните хранителни навици става почти необратимо, когато човек достигне средна възраст, подчертава проучването.

Най-добрият начин за предотвратяване на преждевременното стареене на мозъка е правилното хранене. Изследователите препоръчват бързото хранене да бъде напълно изключено от диетата. Това се отнася най-вече до хамбургерите, порцията пържени картофи и чашата сладка газирана напитка.

Диетолозите изследват посетителите на скъпи ресторанти и тези, посещаващи заведения за бързо хранене и стигат до заключението, че и в двата случая хората получават същото количество допълнителни калории, мазнини и други вредни елементи на храната, отколкото когато ядат домашна храна.

Преди това италианските алерголози установиха, че постоянното ядене на „бързи храни” води до натрупване в организма на специални вещества, които допринасят за развитието на хранителни алергии. Това е особено вярно за децата и може да обясни защо всеки десети жител на развитите страни страда от подобни проблеми.

Освен това лекарите и специалистите по хранене наскоро установиха, че бързото хранене кара човек да забрави, че вече е ял.  Хамбургерите, пържолите и други западни ястия карат хората да преяждат, защото действат като марихуана на рецепторите в мозъка, които контролират енергийния баланс на тялото.

Към тези факти може да добавим и изводите на японски учени, които установяват, че колкото по-бързо се храним, толкова повече пълнеем. Лекарите казват, че това е свързано с факта, че на мозъка отнема известно време, за да асимилира факта, че сме сити, и докато това не се случи, продължаваме да ядем.

“Когато хората ядат бързо, те продължават да ядат и след като престанат да чувстват глад”, казва д-р Такаюки Ямаи от университета в Хирошима, който ръководи прочването.

“Също така, при хората, които ядат бързо, нивата на кръвната захар са по-значителни и това може да доведе до инсулинова резистентност.”

Изследване, проведено в Нова Зеландия показва, че тези, които ядат на крак, имат по-висок индекс на телесна маса от тези, които ядат бавно и спокойно. Китайско проучване показа също, че за да нямаме излишни килограми , трябва да дъвчем всяка хапка 40 пъти вместо 15, преди да я погълнем.

 

Вижте още: 

Ставайте леко гладни от масата

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

Клетъчно хранене

Когато правилното хранене се превръща в болест

Нередовното хранене – бомба със закъснител

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здравословно хранене, хамбугери, пържоли, диабет, опиат, затлъстяване, сърдечни заболявания

StreetInside

Как да обичаме себе си?

Вторник, 02 Август 2016 / Към себе си
  Любовта е бумеранг – ако се свързваме с другите чрез нея ще се върне при нас     Мнозина сме си задавали този въпрос, купували сме си книжки за себепознание с практични съвети и положителни твърдения. Обичайте себе си – това ще ви позволи да се приеме [...]

Как да спорим правилно

Вторник, 25 Октомври 2016 / Към себе си
  Всички двойки спорят. Това, което различава щастливите от останалите двойки, е начинът, по който спорят и разрешават конфликтите по между си   В действителност, според експерта  Джон Готман, най- силният показател за това дали една връзка ще бъде успешна или не се крие [...]