Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

Петък, 15 Февуари 2019 / Хранене и Здраве
368
  • picjumbo.com

Знаете ли какво е екстремна умора?

 

Когато имаме проблеми с килограмите посягаме първо към нисковъглехидратните диети, в повечето случаи без консултация при диетолог.  Но това може да бъде опасно за нашето здраве, твърди Лана Бандойм,  специалист в областта на здравето и технологиите пред thejoint.com.

Когато ограничите калориите под 1200 на ден, обикновено не получавате достатъчно хранителни вещества. Освен, че пропускате въглехидратите и мазнините,  вие се лишавате и от много минерали и витамини.

Бандойм квалифицира най-честите здравословни проблеми, които може да си навлечем при спазването на нисковъглехидратните диети:

 

  • - Камъни в жлъчката - когато сте на нисковъглехидратна диета тялото ви съхранява мазнини и по тази причина черния ви дроб отделя много повече холестерол. Той трябва да се обработи от жлъчката, но в повечето случаи тя не смогва и образува мастни депа(камъни). Най-честия симптом за камъни в жлъчката е болка под гърдите или на гърба.
  • - Екстремна умора. Това е естествена реакция на вашият организъм, защото въглехидратите за тялото са енергия, която вие не му доставяте. По тази причина то не може да извършва ежедневните задачи. Дава сигнали, че иска да бъде в покой. Не ви позволява да спортувате.
  • - Загуба на мускулна маса. Дори и да тренирате, когато сте на такава диета тялото ви започва да търси компенсации. То ще вземе енергия и от мускулната ви маса. Това се случва и когато имате рязка загуба на тегло.
  • -Сърдечни проблеми. Диетата ограничава жизненоважни хранителни вещества, като магнезий и калий, които са храната за вашето сърце. При такъв режим е възможно да имате сърцебиене и в някои случаи рискът от инфаркт и инсулт се увеличава.
  • - Загуба на паметта. Мозъкът ви „гладува“, когато сте на нисковъглехидратна диета. Той ви дава сигнал, започвате да забравяте, нямате никаква концентрация в елементарните си ежедневни дейности.

 

Специалистите казват, че най-добрият начин да регулираме теглото си е балансът. Ползвайки  балансирана диета и с повече движение ще успеем да постигнем желаните резултати и ще се чувстваме добре.

 

Вижте още:

Не се отказвайте от въглехидратите

Тялото ни „говори“ как да го храним

Как да разберем кои храни са подходящи за нас

Хитро отслабване

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

въглехидрати, диета, умора, витамини, минерали, хранене, здравословно хранене

Street of Hope

Насилие в детски център

Понеделник, 11 Юли 2016 / Гласът на детето
Запис, който показва как възпитател обижда малко дете и го заплашва с побой, обиколи социалните мрежи   Клип за насилие над дете вдигна на крак институциите в Шумен. Видеото беше качено в социалната мрежа от служител на Центъра за настаняване от семеен тип. В записа се чува как възпита [...]

ЕП гласува общи стандарти за трансграничните осиновявания

Четвъртък, 02 Февуари 2017 / Гласът на детето
  Целта е да се намалят случаите на деца, които се дават на непознати хора без съгласието на биологичните им родители   Биологичните роднини ще имат предимство при осиновяванията на деца в чужбина. Това е една от основните препоръки към Европейската комисия, гласувани днес о [...]