Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Куркумата има над 700 ползи за здравето

Петък, 13 Април 2018 / Хранене и Здраве
302
  • pixabay.com

Куркуминът действа като естествен антибиотик

 

Много изследвания приравняват ефектите от куркумата към тези на лекарствата, а хилядолетната й употреба в Индия е доказала над 700 ползи за здравето.

Най-важното и широко изследвано съединение в куркумата е куркуминът, известен със силните си противовъзпалителни свойства и като силен антиоксидант. Повечето проучвания използват екстракти от куркума, които са стандартизирани да включват големи количества куркумин, за да се извлекат максимални ползи от лечебната билка.

Смята се, че хроничното възпаление има основна роля в почти всички съвременни болести, като сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния. Куркуминът може да инхибира много молекули, за които е известно, че играят важна роля във възпалението.

Куркуминът е силен антиоксидант, който може да неутрализира вредните свободни радикали поради химическата си структура.

Но активното вещество в куркумата повишава и собствените антиоксидантни ензими на тялото.

В допълнение повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който стимулира растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка и има благоприятен ефект върху няколко фактора, за които е известно, че играят роля при развитие на сърдечните заболявания.

Изследванията показват, че активното вещество в куркумата може да намали растежа на нови кръвоносни съдове в туморите, метастазите и да допринесе за смъртта на раковите клетки.

Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптомите на артрит и в някои случаи е доказано по-ефективен от противовъзпалителните лекарства по предписание.

Активното вещество в куркумата има роля и като натурален антидепресант.

Куркуминът има анти-стареещ ефект, като работи чрез 2 различни механизма. Единият е чрез предотвратяване на редица опасни за живота заболявания, а другият, чрез редуциране на окислителните процеси и хроничните възпаления в организма.

Помага при лошо храносмилане, подуване на корема и газове и действа благоприятно за загубата на излишно тегло.

Приемът на куркума, добавена към храната и на куркумин като хранителна добавка, могат успешно да намалят лошия холестерол в кръвта и да повишат добрия холестерол. Помага при преддиабетни състояния и намалява нивата на кръвната захар, така че трябва да се употребява след лекарска консултация от хора, които страдат от диабет. Специалистите предупреждават, че високите дози куркумин (над 15 гр.) могат да увредят черния дроб. Затова, когато приемате куркумин като хранителна добавка, винаги спазвайте предписаните указания и препоръки.

Куркумата може да се приема като подправка към голям брой ястия, под формата на чай или като хранителна добавка.

Един от най-новите продукти на пазара е Куркума Комплекс на "АкваСорс". В него куркуминът (Curcuma Longa) е комбиниран с бромелаин, с екстракт от корен от джинджифил и с екстракт от черен пипер, за да се увеличат антиоксидантните свойства, но също и да се оптимизира усвояването на ключови хранителни вещества, и така да се подпомогнат болезнените и увредени стави.

Продуктите на AquaSource може да поръчате и на office@streetwatch.bg

 





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

куркума, куркумин, противовъзпалителни свойства, стави, рак, антиоксидант

StreetInside

Различните поколения „духовни воини”

Понеделник, 30 Януари 2017 / На предела
Индиго хора се раждат много години преди да се заговори за особеностите на тези деца, но всяка следваща генерация е по-съвършена   Индиго децата са различни от останалите, често имат проблеми в общуването и ги обединява задачата да помогнат в духовното пробуждане на света.  Това е [...]

Древна японска техника за постигане на хармония

Петък, 28 Юли 2017 / На предела
Джин Шин Джицу е древна японска практика, която помага за преодоляване на натрупания стрес   Невидимите енергийни потоци циркулират около и през тялото, осигурявайки необходимата жизнена енергия за работата на вътрешните ни органи. През 1994 година Националният институт на здравето към [...]