Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Физици създадоха нова форма на материята

Петък, 10 Март 2017 / На предела
504
  • saikumisterios.blogspot.bg

Доказаха, че невъзможните времеви кристали са истински 

 

Физици създадоха нова форма на материята, при която атомите следват повтарящ се модел не в пространството, а във времето.
Така наречените "времеви кристали" са възпроизведени успешно от два отделни екипа, а статия за постиженията са публикувани в сп. "Нейчър", съобщи в. "Дейли мейл".

Тези кристали "отварят врата към цял нов свят на неравновесни фази" и могат да бъдат използвани един ден за свръхсигурни квантови компютри.

Времевите кристали са съставени от взаимодействащи си атоми, които никога не се установяват в топлинно равновесие.

Единият екип, който ги е възпроизвел лабораторно, е от университета на Мериленд и университета на Калифорния, Бъркли, а другият - от Харвардския университет съвместно с физика от Бъркли Норман Йео.

Двата екипа използват различни методи. Първият насочва лазерни импулси към поредица атоми на итербий. Това създава осцилации в атомните свойства на различни интервали от импулсите. Това означава, че атомите на итербия са се държали като времеви кристал.

Вторият екип използва съвсем различна система, залагаща на примеси в диамантения кристал. С микровълни учените са нарушили примесите на точни интервали и са наблюдавали същия вид осцилации на времеви кристали.

Идеята за времевите кристали е предложена през 2012 г. от нобеловия лауреат Франк Уилчек от Масачузетския технологичен институт.
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

материя, времеви кристали

StreetBoard

Петгодишният Асен се нуждае от помощ

Четвъртък, 02 Юни 2016 / Истории от града
  Семейството на детето, което е оперирано заради тумор, търси подкрепа за лечението му   Семейството на петгодишният Асен от Белоградчик търси помощ за лечението на сина си, който е опериран заради тумор в мозъка.  Публикуваме писмото на бащата на момченцето Виктор Маринов [...]

Изгубени в статистиката

Сряда, 23 Март 2016 / Общество
65% от българите в трудоспособна възраст работят. Къде са останалите?   Всеки трети българин не учи и не работи. Близо 900 хиляди българи не съществуват в нито една статистика – не са регистрирани като безработни, не се осигуряват, не посещават учебно заведение. 770 хиляди са бъл [...]