Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Физици създадоха нова форма на материята

Петък, 10 Март 2017 / На предела
1007
  • saikumisterios.blogspot.bg

Доказаха, че невъзможните времеви кристали са истински 

 

Физици създадоха нова форма на материята, при която атомите следват повтарящ се модел не в пространството, а във времето.
Така наречените "времеви кристали" са възпроизведени успешно от два отделни екипа, а статия за постиженията са публикувани в сп. "Нейчър", съобщи в. "Дейли мейл".

Тези кристали "отварят врата към цял нов свят на неравновесни фази" и могат да бъдат използвани един ден за свръхсигурни квантови компютри.

Времевите кристали са съставени от взаимодействащи си атоми, които никога не се установяват в топлинно равновесие.

Единият екип, който ги е възпроизвел лабораторно, е от университета на Мериленд и университета на Калифорния, Бъркли, а другият - от Харвардския университет съвместно с физика от Бъркли Норман Йео.

Двата екипа използват различни методи. Първият насочва лазерни импулси към поредица атоми на итербий. Това създава осцилации в атомните свойства на различни интервали от импулсите. Това означава, че атомите на итербия са се държали като времеви кристал.

Вторият екип използва съвсем различна система, залагаща на примеси в диамантения кристал. С микровълни учените са нарушили примесите на точни интервали и са наблюдавали същия вид осцилации на времеви кристали.

Идеята за времевите кристали е предложена през 2012 г. от нобеловия лауреат Франк Уилчек от Масачузетския технологичен институт.
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

материя, времеви кристали

StreetBoard

Шепа живот за пет лева

Петък, 08 Юни 2018 / Истории от града
Сърничката Нели, която беше предложена в найлонова торбичка заедно с гъбите   Историята на еднодневната Нели има шанс за щастлив край. Колко ли обаче отнети от майките им бебета не са имали нейния късмет? Заради пет лева. Шепа живот с неизсъхнала пъпна връв, напъхана в плик и предложена [...]

ЕК: България има спешна нужда от реформа в здравеопазването

Вторник, 25 Януари 2022 / Общество
Страната ни е на първо място в Европа и на второ в света по смъртност от Covid   България се бори с поредната опустошителна вълна на COVID-19 на фона на политически промени и нарастваща инфлация. Това твърди Европейската комисия в публикувания днес доклад "Развитие на социалната по [...]