Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Физици създадоха нова форма на материята

Петък, 10 Март 2017 / На предела
912
  • saikumisterios.blogspot.bg

Доказаха, че невъзможните времеви кристали са истински 

 

Физици създадоха нова форма на материята, при която атомите следват повтарящ се модел не в пространството, а във времето.
Така наречените "времеви кристали" са възпроизведени успешно от два отделни екипа, а статия за постиженията са публикувани в сп. "Нейчър", съобщи в. "Дейли мейл".

Тези кристали "отварят врата към цял нов свят на неравновесни фази" и могат да бъдат използвани един ден за свръхсигурни квантови компютри.

Времевите кристали са съставени от взаимодействащи си атоми, които никога не се установяват в топлинно равновесие.

Единият екип, който ги е възпроизвел лабораторно, е от университета на Мериленд и университета на Калифорния, Бъркли, а другият - от Харвардския университет съвместно с физика от Бъркли Норман Йео.

Двата екипа използват различни методи. Първият насочва лазерни импулси към поредица атоми на итербий. Това създава осцилации в атомните свойства на различни интервали от импулсите. Това означава, че атомите на итербия са се държали като времеви кристал.

Вторият екип използва съвсем различна система, залагаща на примеси в диамантения кристал. С микровълни учените са нарушили примесите на точни интервали и са наблюдавали същия вид осцилации на времеви кристали.

Идеята за времевите кристали е предложена през 2012 г. от нобеловия лауреат Франк Уилчек от Масачузетския технологичен институт.
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

материя, времеви кристали

Street of Art

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа

Петък, 17 Ноември 2017 / Под прожектора
Историята на белобрадия старец, разказана с обещание за чудо    Чували ли сте за огромната гора Бързи? За онази необятна, величествена и страховита гора, населена с феи, нукове, рилове и нимфи? „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ разказва трогателната история на белоб [...]

20% от хората в Европа страдат от алергии

Неделя, 09 Април 2017 / Хранене и Здраве
Ако не се лекуват правилно, се стига до по-тежки заболявания   Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента. 150 млн. европейци страдат от хронични алергии. До 2025 година всеки втори европеец ще страда от алергии. Най-честото але [...]