Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Физици създадоха нова форма на материята

Петък, 10 Март 2017 / На предела
460
  • saikumisterios.blogspot.bg

Доказаха, че невъзможните времеви кристали са истински 

 

Физици създадоха нова форма на материята, при която атомите следват повтарящ се модел не в пространството, а във времето.
Така наречените "времеви кристали" са възпроизведени успешно от два отделни екипа, а статия за постиженията са публикувани в сп. "Нейчър", съобщи в. "Дейли мейл".

Тези кристали "отварят врата към цял нов свят на неравновесни фази" и могат да бъдат използвани един ден за свръхсигурни квантови компютри.

Времевите кристали са съставени от взаимодействащи си атоми, които никога не се установяват в топлинно равновесие.

Единият екип, който ги е възпроизвел лабораторно, е от университета на Мериленд и университета на Калифорния, Бъркли, а другият - от Харвардския университет съвместно с физика от Бъркли Норман Йео.

Двата екипа използват различни методи. Първият насочва лазерни импулси към поредица атоми на итербий. Това създава осцилации в атомните свойства на различни интервали от импулсите. Това означава, че атомите на итербия са се държали като времеви кристал.

Вторият екип използва съвсем различна система, залагаща на примеси в диамантения кристал. С микровълни учените са нарушили примесите на точни интервали и са наблюдавали същия вид осцилации на времеви кристали.

Идеята за времевите кристали е предложена през 2012 г. от нобеловия лауреат Франк Уилчек от Масачузетския технологичен институт.
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

материя, времеви кристали

StreetView

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Сряда, 05 Април 2017 / Места
Величествена с пясъчната си красота пустинята винаги е била символ на силата на природата     Въпреки че е трудно да си го представим, преди около 12 хиляди години безкрайните горещи и безжизнени пясъци са били кипящо от живот място с езера, зелена трева и редовни валежи. Учените [...]

Африка пеша: От Западна Сахара до Сенегал

Събота, 19 Ноември 2016 / Приключения
  Пейзажът беше почти еднакъв – прав път и пустош от двете страни, от време на време камъни или храсти, от време на време дюни, много рядко населено място   След Сиди Ифни пристигнахме в Гулемим- вратата на пустинята. Спахме близо до пътя в пустощта, заобиколени от камъни, [...]