Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

От локдаун в нокдаун

Сряда, 16 Декември 2020 / Общество
217
  • unsplash.com

Поне две години ще бъдат нужни за възстановяване на протреблението ни на предкризисните нива

 

Eжeднeвиeтo в България и в други европейски държaви ce прoмeни твърдe много cлeд избухвaнeтo нa пaндeмиятa от COVID-19. Coциaлнитe и икoнoмичecкитe пocлeдици oт мeркитe зa oгрaничaвaнe нa кoрoнaвируca ca oпуcтoшитeлни. Локдаун – заклюване, като рестриктивна мярка за затваряне, карантиниране и изолация беше приложена от много държави в света за ограничаване разпространението на коронавируса. Силно пострада свободата на движение на хора, стоки и услуги по време на извънредните мерки.

Локдаунът се оказа нокдаун за икономиките и социалните системи на страните, които го приложиха. Безпрецедентната ситуация, която се създаде обърка държавите. Коронавирусът започна като криза в общественото здраве, която бързо се превърна в икономическа криза. В резултат от тази промяна има нови предизвикателства в ерата на безконтактна икономика. За да оцелеят, хората ще трябва да се адаптират, като се очаква повечето икономики да претърпят сериозно забавяне.

Скоро и постепенно икономиките ще излязат от ограниченията, като темпът на нормализиране ще е едновременно неравен и тежък. Въпреки това, след като станахме свидетели на безпрецедентен спад в бизнес активността, възстановяването вече е неизбежно. В България икономиката ни е също силно засегната от блокировките, като преживяваме забавяне, което отчасти отразява и структурна криза. Затова са необходими спешните решения да бъдат представени като структурни реформи заедно с пакета за помощи. В този локдаун и рецесията, като цяло безработицата е най- чувствителният макроикономически показател, който трябва да бъде контролиран. Наред с нивото на износа, също така трябва да се следи и нивото на преките инвестиции. Много важно е да се наблюдава и движението на инфлацията, свързано с индекса на потребителските цени.

Догодина вероятно ще имаме нисък растеж на икономиката, слаб износ, малко инвестиции и свито потребление. Поне две години ще бъдат нужни за възстановяване на протреблението ни на предкризисните нива. Проблемът със смъртността в България ще има сериозни последици върху възстановяването на икономиката ни с обедняващо население. Всички макроикономически показатели – безработицата, БВП, инвестициите, износът са една зависима функция от здравната картина. Когато здравната картина се влошава, тези показатели спадат и обратното. Сега производителността спадна, а по-бързият растеж ще изисква по-висока производителност, която е ключова за възстановяването. Психически и физически доста хора ще се възстановяват по-дълго и по-трудно от самата икономика. Не оправим ли демографията си, възстановяването ни с намаляващо население ще става бавно и трудно.

 

Вижте още:

Икономиката ще се оживи, ако стимулираме търсенето

COVID-19: Потъване с двойно дъно  

Рецесията дойде, как да намалим удара?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

локдаун, икономика, криза, възстановяне, пандемия, коронавирус

StreetView

Християнство и Будизъм в Плана

Неделя, 29 Януари 2017 / Места
  Красива гледка към четири планини, чист въздух и зареждаща почивка – всичко това само на около 30 км от София   Сгушено в Плана планина на около 1200 надморска височина село Плана има само 62 постоянни жители и дори не разполага със собствен кмет, а само с наместник. През [...]

От Елхово до Ахтопол пеша

Неделя, 30 Декември 2018 / Места
Нов туристически маршрут в „Странджа“ ще привлича туристи   Нов туристически маршрут из цяла Странджа ще привлича туристи целогодишно. Трасето е дълго 180 км, минава през 17 населени места и вековни гори, съобщи bTV. Подходящо е както за опитни, така и за начинаещи туристи [...]