Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Рецесията дойде, как да намалим удара?

Събота, 01 Август 2020 / Общество
249
  • pixabay.com

Икономиките на страните от ЕС се свиха с почти 12% за последните три месеца

 

Европейската икономика отбеляза най-силния си спад  от 1995 г. насам. През второто тримесечие на годината, в което пандемията обхвана всички страни членки и те започнаха да предприемат ограничителни мерки срещу разпространението на заразата, спадът на БВП за страните от еврозоната е 15%, а на целия ЕС - 14.4%, показват данните на Евростат. С най-голямо намаление в икономиката през второто тримесечие е Испания (18.5%), следвана от Португалия (14.1%) и Франция (13.8%).  Най-голямата икономика в ЕС - Германия, отчита спад на БВП от 11.7%.

Данни за БВП на България за второто тримесечие все още няма. За първото тримесечие НСИ отчете спад от 3.3%, а прогнозите на БНБ и ЕК са за свиване на икономиката ни с около 7% за годината.

Няма да е учудващо обаче още през 2020 г. да станем свидетели на такъв тип възстановяване, при което след първоначалното кратко възстановяване, да следва второ дъно на рецесията. Така че колкото повече антикризисни мерки предвиди държавата, толкова по-добре.

 

Ето какво още може да се направи:

 

- Необходимо е заплатите и пенсиите да се увеличат, за да се увеличи паричната маса за потребление.

- Трябва да се увеличат и други квазипарични средства, като ваучери за храна, например.

- Банките да увеличат горната граница на кредитните карти и да увеличат овърдрафтите по дебитните карти.

- Данък общ доход на малките фирми - eднолични търговци трябва да се намали от 15 на 10%. 5. Фирмите с до 100,000 лв. годишен оборот трябва да се освободят от ДДС и да плащат патентен данък.

- Промяна на данъчните амортизации на материални и нематериални активи, което на практика ще бъде безплатна подкрепа.

- Въвеждане на необлагаем минимум в подоходния данък.

- Диференцираното и намалено ДДС за храни и лекарства е добра мярка. Необходимо е драстично да се стимулира и засили вътрешното потребление, чрез увеличаване на доходите /заплати, пенсии, социални плащания и други помощи/, тъй като това е най-силният фактор на икономическия растеж. Около 70% от БВП на България е от вътрешното потребление. Така ще се компенсират загубите от износа и инвестициите, които скоро няма да се нормализират. И още много други мерки трябва да се предприемат текущо, за да се намали удара от тази тежка икономическа криза.

 

Вижте още:

По-ниското ДДС за някои стоки и услуги: Крачка напред, но може още

Бизнесът иска мерки за подкрепа и след края на кризата

Кризата може да е с двойно дъно

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, държавна подкрепа, мерки, рецесия, БВП

Street of Art

Защо да добавим лешниците към дневното си меню?

Неделя, 14 Юли 2019 / Хранене и Здраве
Шепа лешници осигурява нужните полезни вещества   Независимо дали сурови, печени, на паста или тахан, лешниците са сред любимите ни ядки. Освен вкусни, те са и пълни с полезни вещества. Както всички останали ядки, лешниците са богати на протеини, мазнини и минерали. Те са подходящ [...]

Диви животни в салатата

Събота, 31 Август 2019 / Хранене и Здраве
Странно, но неканените гости предпочитат конвенционално отглежданите зеленчуци   Имали ли сте неканени гости от дивата природа в пакетирани салати или зеленчукови храни? За 15 години в САЩ има над 40 подобни регистрирани случая, установява Даниел Хюз, технически сътрудник в катедра &bdq [...]