Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Икономиката ще се оживи, ако стимулираме търсенето

Понеделник, 07 Декември 2020 / Общество
223
  • pixabay.com

Наложените ограничения свиха производството, затова първо трябва да се върне интереса на потребителите

 

Почти всички икономисти имат различна визия и подход за възстановяване на икономиката на България от кризата, която причинява COVID-19. Сега е моментът, в който трябва да стимулираме търсенето повече, отколкото фактическото потребление. Защото някои от икономическите последици от двукратото затваряне на бизнеси през годината вече са факт: 

- нарастване на безработицата;

- голяма част от свободните професии остават без доходи;

- нараства броя на фирмите, които изпадат в неплатежоспособност;

- значителен спад на преките инвестиции;

- значителен спад на парите, идващи от българите в чужбина;

- спад на износа, както към държавите от ЕС, така и към други страни.

 

Сривът на търсенето се породи от локдауна на глобално ниво, от рестрикциите за пътувания, от страха на хората и социалното изолиране, пред което сме изправени всекидневно. В резултат на това, компаниите занижават и своята производителност. Под една трета от общото търсене се реализира като реално потребление. Останалото отива в акцизи, данъци, осигуровки и субсидии и др. Икономика на глобално ниво не може да поема вълната от новата структурна безработица. Затова бизнесът трябва да се фокусира върху засилването на търсенето сред потребителите като единствена реална мярка за справяне с кризата.

По-засиленото търсене ще върне в икономиката пари за държавата и бизнеса. Например,  ДДС трябва да се намали не само на храни в ресторантите, но и в хранителни магазини, за да може да се стимулират хората да пазаруват повече. Също така, трябва да се намали ДДС на лекарства, тъй като аптеките и хранителни магазини са основните обекти, където се генерира най-засилено потребление. Друга мярка е да се предоставят ваучери за пазаруване, които да стимулират увеличаване на покупателната стойност. По този начин сумите от ваучери ще се върнат отново в производителите, които от своя страна ще внасят средства и в държавата. Възстановяването на икономиката ще е бавен и продължителен процес, в който трябва да вземат участие всички групи, от краен потребител, до производител и не на последно място държавата.

 

Вижте още:

COVID-19: Потъване с двойно дъно

Рецесията дойде, как да намалим удара?

Пандемията доведе до скок на лошите кредити

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, икономика, потребление, търсене, пазар, криза

Street of Hope

1600 деца с увреждания остават без лични асистенти

Сряда, 15 Февуари 2017 / Гласът на детето
Родителите нямало да връщат парите, платени за асистенти за януари   Хаосът с личните асистенти на децата с тежки увреждания (над 90%), сътворен от социалното министерство, става все по-абсурден. 1600 деца остават без личен асистент по оперативната програма от 1 януари, защото според ве [...]

Без условия: Обичта превръща страха в смелост

Понеделник, 11 Ноември 2019 / Родители
Не е нужно да си безстрашен и смел, за да те обичам и да искам да ти доставя удоволствие с играчка   През последните две седмици, синът ни почти отказва да се храни, заради неудобството от клатенето на две предни зъбчета. Тъй като това са първите му падащи зъби, се притеснява много и не [...]