Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кръстин Настев: С хората трябва да се държиш достойно и човешки

Събота, 09 Февуари 2019 / Българи от ново време
528
  • Facebook
  • Facebook
1 / 2

С диригента на Варненската опера разговаряме за предизвикателството да увличаш хората след себе си

 

Кръстин Настев е новият диригент на Държавна опера Варна от началото на 2019 г. Той е на 38 години, но с впечатляващ творчески път. Началото е в Хора на момчетата в родния му град Пловдив. Продължава музикалното си образование и е един от последните ученици на Маестро Крикор Четинян в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Завършва с пълно отличие Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Следва специализация в чужбина, където не остава не забелязан. Работи, като диригент на Операта в Анталия –Турция.

Младият български талант е отличен е със Специална награда от конкурса за млади диригенти “Europa Cantat“ в Санкт Петербург (2013) и с Трета награда от Академичния конкурс за изпълнение на творби от „Й. С. Бах“ в АМТИИ Пловдив (2001).

 

 

- Как се роди любовта Ви към класическата музика и как избрахте професията си?

 

- Всичко тръгва от Хора на момчетата в Пловдив, където се формираха моите първи впечатления за музиката. Там именно се роди желанието да стана диригент. В очите на онова малко момче се запали една искра, едно желание да поеме по пътя на своята диригентка, която притежаваше не само таланта да ръководи, но и онзи чар, онова обаяние да увлича хората около себе си, за да я последват безрезервно. Години наред следвах нейния пример, докато един ден след много години на подготовка и усилена работа, се върнах като диригент на хора, който ми бе дал не само музикалната опора, но и приятели за цял живот.

 

- Днес не са толкова много младите хора, които избират това подобно професионално поприще. Какво ви даде този избор?

 

- Напротив, много млади хора избират това поприще водени от илюзията, че да дирижираш е по – лесно отколкото да свириш, което според мен е фактическа заблуда! Може би отстрани изглежда лесно, може би изглежда привлекаелно в известен смисъл, но истината е, че за това място се иска човек с мулти-качества и оркестърът веднага разпонава този, който ги притежава. На онези, които по някакъв начин са попаднали на пулта, но не са достатъчно убедителни, се гледа с друго око.  При мен нещата се случиха по един естествен път и като чели попаднах в точното време, на точното място. Никога не е имало съмнение, че това трябва да избера дирижирането. Всъщност не съм мислил нещо друго за да има дилема, за да възникне избор.

 

- Специализацията ви е свързана с едни от най-известните майсторски класове по дирижиране в чужбина. Има ли разлика, когато излизате пред българска и пред чужда публика?

 

- Ходих на много курсове и съм черпил знания и опит от много способни преподаватели и диригенти. Това ме е обогатявало и ми е дало база за изграждане на собствен вкус и критерии за изпълнение на музиката.

Хората по света са различни и реагират съответно по различен начин на енергията , която носи дадено произведение. Аз не правя разлика като излизам на наша или чуждестранна сцена. Вълнението е едно и също.

 

- Имате богат професионален опит. Кое е най-ценното, което научихте от работата си и кое е това, което още може да ви изненада?

 

- В годините научих, че с хората трябва да се държиш достойно и човешки!  Не обичам конфликти и недоразумения и се опитвам да ги избягвам доколкото е възможно. Много неща могат да ме изненадат и в работата и в живота. Струва ми се, че приятните изненади са по – малко. Може би защото вече почти всичко е достъпно с едно натискане на бутона и елемента на изненадата до голяма степен изчезна. В чисто човешки план дребните жестове и простите неща , могат да ме изненадат и да докоснат в дълбочина едно или друго сетиво.

 

- 2019 година започна с ново предизвикателство – поемате оркестъра на Варненската опера. С какво ще изненадате публиката?

 

- На този въпрос е трудно да се отговори. Изненадите към публиката ще бъдат обявени по официалния ред и начин. Иначе, да, истинско предизвикателство е да ръководиш оркестъра на Варненската опера и благодаря ръководителите Даниела Димова и Маестро Борислав Иванов за отреденото доверие и внимание.

 

- Коя е следващата ви голяма цел?

 

- Да успея максимално да предам опит, мъдрост и познания на хората с които работя.

 

- Какъв е Кръстин Настев, когато не е на сцената?

 

- На този въпрос могат да отговорят моите близки и приятели.

 

- Ако не бяхте станал диригент, какъв щяхте да бъдете?

 

- Един Господ знае.

 

- Опишете България в едно изречение.

 

- Невъзможно!

 

Вижте още:

Талантът е дар, който се отглежда

Когато знаеш, че не знаеш, вървиш само напред

Гласът, който рисува

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Кръстин Настев, диригент, Опера Варна, музика

StreetInside

Страдате ли от натрапчиви мисли?

Сряда, 02 Август 2017 / Към себе си
Какви са признаците на обсесивно разстройство?   Срещали ли сте хора, които непрекъснато си мият ръцете, бършат всеки предмет, до който се докоснат, мразят тълпи, не понасят претъпкани пространства, минават всеки ден по едни и същи маршрути и искат да контролират всичко и всички? Обсес [...]

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Вторник, 03 Април 2018 / На предела
Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни слоеве на Венера, където съществуват максимално благоприятни условия за наличието на живот. Това заявяват американски учени в статия, публикувана от списание As [...]