Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кръстин Настев: С хората трябва да се държиш достойно и човешки

Събота, 09 Февуари 2019 / Българи от ново време
570
  • Facebook
  • Facebook
1 / 2

С диригента на Варненската опера разговаряме за предизвикателството да увличаш хората след себе си

 

Кръстин Настев е новият диригент на Държавна опера Варна от началото на 2019 г. Той е на 38 години, но с впечатляващ творчески път. Началото е в Хора на момчетата в родния му град Пловдив. Продължава музикалното си образование и е един от последните ученици на Маестро Крикор Четинян в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Завършва с пълно отличие Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Следва специализация в чужбина, където не остава не забелязан. Работи, като диригент на Операта в Анталия –Турция.

Младият български талант е отличен е със Специална награда от конкурса за млади диригенти “Europa Cantat“ в Санкт Петербург (2013) и с Трета награда от Академичния конкурс за изпълнение на творби от „Й. С. Бах“ в АМТИИ Пловдив (2001).

 

 

- Как се роди любовта Ви към класическата музика и как избрахте професията си?

 

- Всичко тръгва от Хора на момчетата в Пловдив, където се формираха моите първи впечатления за музиката. Там именно се роди желанието да стана диригент. В очите на онова малко момче се запали една искра, едно желание да поеме по пътя на своята диригентка, която притежаваше не само таланта да ръководи, но и онзи чар, онова обаяние да увлича хората около себе си, за да я последват безрезервно. Години наред следвах нейния пример, докато един ден след много години на подготовка и усилена работа, се върнах като диригент на хора, който ми бе дал не само музикалната опора, но и приятели за цял живот.

 

- Днес не са толкова много младите хора, които избират това подобно професионално поприще. Какво ви даде този избор?

 

- Напротив, много млади хора избират това поприще водени от илюзията, че да дирижираш е по – лесно отколкото да свириш, което според мен е фактическа заблуда! Може би отстрани изглежда лесно, може би изглежда привлекаелно в известен смисъл, но истината е, че за това място се иска човек с мулти-качества и оркестърът веднага разпонава този, който ги притежава. На онези, които по някакъв начин са попаднали на пулта, но не са достатъчно убедителни, се гледа с друго око.  При мен нещата се случиха по един естествен път и като чели попаднах в точното време, на точното място. Никога не е имало съмнение, че това трябва да избера дирижирането. Всъщност не съм мислил нещо друго за да има дилема, за да възникне избор.

 

- Специализацията ви е свързана с едни от най-известните майсторски класове по дирижиране в чужбина. Има ли разлика, когато излизате пред българска и пред чужда публика?

 

- Ходих на много курсове и съм черпил знания и опит от много способни преподаватели и диригенти. Това ме е обогатявало и ми е дало база за изграждане на собствен вкус и критерии за изпълнение на музиката.

Хората по света са различни и реагират съответно по различен начин на енергията , която носи дадено произведение. Аз не правя разлика като излизам на наша или чуждестранна сцена. Вълнението е едно и също.

 

- Имате богат професионален опит. Кое е най-ценното, което научихте от работата си и кое е това, което още може да ви изненада?

 

- В годините научих, че с хората трябва да се държиш достойно и човешки!  Не обичам конфликти и недоразумения и се опитвам да ги избягвам доколкото е възможно. Много неща могат да ме изненадат и в работата и в живота. Струва ми се, че приятните изненади са по – малко. Може би защото вече почти всичко е достъпно с едно натискане на бутона и елемента на изненадата до голяма степен изчезна. В чисто човешки план дребните жестове и простите неща , могат да ме изненадат и да докоснат в дълбочина едно или друго сетиво.

 

- 2019 година започна с ново предизвикателство – поемате оркестъра на Варненската опера. С какво ще изненадате публиката?

 

- На този въпрос е трудно да се отговори. Изненадите към публиката ще бъдат обявени по официалния ред и начин. Иначе, да, истинско предизвикателство е да ръководиш оркестъра на Варненската опера и благодаря ръководителите Даниела Димова и Маестро Борислав Иванов за отреденото доверие и внимание.

 

- Коя е следващата ви голяма цел?

 

- Да успея максимално да предам опит, мъдрост и познания на хората с които работя.

 

- Какъв е Кръстин Настев, когато не е на сцената?

 

- На този въпрос могат да отговорят моите близки и приятели.

 

- Ако не бяхте станал диригент, какъв щяхте да бъдете?

 

- Един Господ знае.

 

- Опишете България в едно изречение.

 

- Невъзможно!

 

Вижте още:

Талантът е дар, който се отглежда

Когато знаеш, че не знаеш, вървиш само напред

Гласът, който рисува

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Кръстин Настев, диригент, Опера Варна, музика

StreetView

В Сахара заваля сняг

Четвъртък, 22 Декември 2016 / Места
Това е вторият документиран случай изобщо, първият е преди 37 години   В Сахара заваля сняг за първи път от 37 години, съобщи The Washington Post. Пясъкът на известната с жегите си пустиня беше покрит със сняг в близост до алжирско градче Аин Сефра. Явлението е документирано от ф [...]

Скала запуши път в Колорадо, превръщат я в атракция

Четвъртък, 06 Юни 2019 / Места
Властите са преценили, че е по-евтино да изместят магистралата   Огромната скала с размер на къща се стовари върху магистрала в американския щат Колорадо, а местните власти решиха да я превърнат в туристическа забележителност, съобщи mercurynews.com. Властите в щата преценили, че на да [...]