Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Фирми в съдружие с висшите училища

Понеделник, 26 Септември 2016 / В клас
346
  • dariknews.bg

Ако искат европейски средства, малките и средните предприятия, ще трябва да имат партньор 

 

Малки и средни предприятия, които искат да кандидатстват за европейско финансиране по Оперативните програми “Иновации и конкурентноспособност” и “Наука и образование за интелигентен растеж” ще трябва да търсят съдружие с Висши учебни заведения или изследователски центрове. Това става ясно от предложението за промяна в Закона за малките и средни предприятия, съобщава БГНЕС.

С изменението на закона се цели хармонизиране на българското законодателство в областта на малките и средните предприятия с европейската нормативна уредба, регламентираща категоризацията и свързаността на предприятията, пише в мотивите към законодателната инициатива. Ако промяната не бъде приета, малки и средни предприятия, които кандидатстват и получат европейско финансиране за иновации и образование, могат да станат причина за налагането на финансови корекции по програмите, мотивират се вносителите. 

“От друга страна, при условие, че Управляващ орган на оперативна програма откаже достъп до помощ на този тип предприятия на основание на Европейските разпоредби, е възможно да възникнат юридически казуси”, уточняват авторите на поправката. Ако обаче фирмата е в съдружие или има като партньор висши училища или изследователски център, то тя ще се разглежда като “независима”. Така предприятия, които са създадени с участието на ВУЗ-ве или изследователски центрове ще могат да кандидатстват по схемите за безвъзмездна финансова помощ за МСП при условията на предприятия-партньори.

БГНЕС

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

оперативни програми, ВУЗ, висши училища, фирми

Street of Art

Коензим Q10 – чудото за сърцето

Понеделник, 30 Април 2018 / Хранене и Здраве
При недостига му ни липсва енергия и ставаме податливи на инфекции   Коензим Q10 е натурална субстанция, която се произвежда от тялото, но с годините капацитетът ни на производство намалява значително. Коензимът е естествен участник в обмяната на веществата. Поддържа здравето и осигур [...]

Готвенето на висока температура уврежда храната

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
Сърдечносъдовите заболявания се дължат на традициите в готвенето    Готвенето на висока температура може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи EurekAlert, цитиран от DarikNews. При загряване на храната над 150 градуса по Целзий се променя химичната структура н [...]