Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Цветовете в дома

Петък, 30 Юни 2017 / Стил
1236
  • decoholic.org
  • decoholic.org
  • decoholic.org
1 / 3

Първо изберете мебелите, а след това решавайте какви ще са стените

 

Цветовете в дома ни са пряко отражение на личността ни, но не по-малко ние самите сме отражение на цветовете в дома си. Ако сме избрали да се заобиколим с неподходящите цветове, може сетивата ни да се претоварват и това да ни направи раздразнителни, слабо концентрирани или пък меланхолични.

Цветът засяга хората по много начини, в зависимост от възрастта, пола, произхода и климата. Когато говорим за обзавеждане, не е важно кои цветове са модерни, а кои са тези, които най-добре прилягат на личността на човек.

 

 

Цветът има силата да променя формите и размерите и това също има голямо значение при избора. Светлите цветове например „разширяват“ тесните и малки помещения, докато тъмните не са подходящи като цяло, но са добър избор да поставим акцент върху някоя от стените, когато имаме голямо помещение, или да създадем по-особена творческа атмосфера.

Помислете как определени цветове ви карат да се чувствате. Те могат да повлияят на всяка емоция - от спокойствие до ярост. Но в същото време, ако няма цвят в дома ни, животът ни ще е монотонен и скучен. Със сигурност няма да сбъркате, ако използвате топлите и светли цветове, но не се лишавайте и от ярките "петна", които създават настроението. Примерите, които събрахме от Decoholic Interioir Design, показват как може да създадем радост за окото без да прекаляваме, но също и колко е важно съчетаването на стиловете в интериорния дизайн. 

 

 

 

Какво настроение искате да създадете?

 

Когато избирате основните цветове за дома си, първо изберете текстила. Дамаските, килимите и мебелите се предлагат в по-ограничен диапазон от цветове, затова първо изберете обзавеждането, а след това цвета за стените.

След като намерите нещо, което ви харесва, ограничете броя на цветовете в стая до не повече от три или четири. Твърде много цветове могат да накарат стаята да изглежда хаотична и да създаде обратния ефект.

Цветовете действат по три основни начина: активни, пасивни и неутрални. Можете лесно да съчетаете цветовете на всяка стая с вашите лични желания, с вашия вкус и с целта на стаята.

 

 

Червеният цвят

 

Червеното увеличава енергийното ниво на помещението. Това е добър избор, когато искате да предизвикате вълнение, особено през нощта. В дневната или трапезарията червеното привлича хората и стимулира разговорите. Във входната врата създава силно първо впечатление.

Червеният цвят повишава кръвното налягане и ускорява дишането и сърдечния ритъм. Обикновено се счита, че е твърде стимулиращ за спални, но ако обикновено сте в тази стая вечер, осветлението приглушава агресивността му и създава усещане за богатство и елегантност.

 

 

Жълтият цвят

 

Жълтият цвят улавя радостта от слънцето и комуникира щастието. Той е отличен избор за кухни, трапезарии и бани, където ободрява и повишава настроението. В малките пространства, жълтото може да се усеща експанзивно и приветливо.

Въпреки че е жълт, въпреки че е весел цвят, той не е добър избор за основните цветови схеми. Проучванията показват, че хората са по-склонни да изгубят темперамента си в жълт интериор. Не е подходящ и за стаи с малки деца. В големи количества, този цвят създава чувство на неудовлетвореност и гняв. При хромотерапията се смята, че жълтото стимулира нервите и пречиства организма.

 

 

Синият цвят

 

Синият цвят намалява кръвното налягане и забавя дишането и сърдечната честота. Ето защо се смята за успокояващо и отпускащо и се препоръчва за спални и бани.

Пастелно синьото, което изглежда добре на бояджийския чип, може да се окаже неприятно студено по стените и обзавеждането, особено в стая, която получава малко естествена светлина. Ако изберете светло синьо като основен цвят в стаята, балансирайте го с топли нюанси за обзавеждането и тъканите.

За да се насърчи релаксацията в социални зони като семейни стаи, хол или големи кухни, помислете за по-топли нюанси. Тъмно синьото има противоположен ефект, предизвиквайки чувство на тъга. Въздържайте се от използването на по-тъмни нюанси за основните цветове в помещението.

 

 

Зеленият цвят

 

Зеленият цвят се приема за най-спокойния от всички цветове. Съчетавайки освежаващото качество на синьото и веселото жълто, зеленото е подходящо за почти всяка стая в къщата. В кухнята зеленото охлажда нещата. В семейната стая или в хола, насърчава отпускането.

Зеленото има успокояващ ефект, когато се използва като основен цвят за декориране. Смята се, че облекчава стреса, като помага на хората да се отпуснат. Също така се смята, че помага за плодородието, което го прави чудесен избор за спалнята.

 

 

Лилавият цвят, в най-тъмните му нюанси (например патладжан) е богат, драматичен и сложен. Това е цвят, свързан с лукса и творчеството.

Преценете какво настроение искате в дома си, за да се чувствате комфортно в него.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

цветове, обзавеждане, влияние на цветовете

StreetBoard

Развиващите се икономики: Дългият път

Сряда, 08 Юни 2016 / Общество
    Между чувството на еуфория и отчаянието на развиващите се пазари     Глобализацията мина на задна скорост. Обемите на търговията са в застой и стойностите на капиталовите потоци навскъде по света са намалели с повече от 50% от 2007 година насам. Западът е ядосан и [...]

Поредна атака в сърцето на Лондон

Неделя, 04 Юни 2017 / Общество
Няма да допуснем тероризмът да победи, коментира кметът на британската столица Садик Хан     Седем души загинаха, а над 40 бяха ранени след поредна терористична атака в Лондон снощи. Бял ван връхлетя с около 80 км/ч. в час група от двайсетина души на "Лондон бридж". Малко по-къс [...]