Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кули от хора в Испания

Събота, 26 Октомври 2019 / Места
402
  • youtube.com

Традицията датира от 18 век в каталунския град Тарагона

 

През октомври в Испания е много, много интересно. Ако отидем сега, ще успеем да видим един от най-впечатляващите и дори странни обичаи - Кастел (Castell)! Кастел на испански означава замък, но в този случай използват думата, за да кажат кула от хора.

Да, точно така - кула, направена от хора и този месец можем да наблюдаваме празника на няколко места в Испания - в Каталуня, Валенсия и Балеарските острови.

Кулите могат да са на 7, 8, 9 и даже 10 етажа, високи са по 15 метра, нужни са 300-400 човека за всяка и имат три части - широка основа, колона и връх, който е съставен само от малки деца. Можете ли да си представите колко тренировки, планиране, добра екипна работа и много кураж са необходими, за да се случи това чудо? 

 

 

Традицията на изграждането на кули от хора в Испания датира от 18 век в каталунския град Тарагона. На специално организиран фестивал в Каталуния отборите се конкурират в изграждането на най-високите и най-сложните човешки кули.

Вижте още:

В Испания започна дело за откраднати бебета

Състезанието на сапунерките

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кули от хора, кастело, Испания

StreetBoard

Кои са най-свободните държави и къде сме ние?

Събота, 28 Декември 2019 / Общество
Страната ни е на 39-о място в света според Индекса за човешки свободи   Вероятно не е случайно, че много българи искат да емигрират в Нова Зеландия, защото в тази държава има неща, които у нас няма – върховенство на закона, сигурност, икономическа и лична свобода, възможности за п [...]

Банята в Банкя върна блясъка си

Четвъртък, 21 Май 2020 / Истории от града
Старинният спа център ще бъде отворен за посетители през септември   Малко повече от век след като е построена и след десетилетия на разруха сградата на банята в Банкя върна блясъка си. Ремонтът е на финала, а от септември красивата сграда, която е паметник на културата, отново ще отвор [...]