Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стрийт арт: Паркът „Суперкилен“

Вторник, 29 Октомври 2019 / Места
788
  • dac.dk
  • dac.dk
  • dac.dk
  • dac.dk
1 / 4

Това място за отдих в Копенхаген е пример за градско развитие и културно включване

 

Това може би е най-обсъжданото ново градско пространство в Копенхаген. Отличителните червени настилки и дизайнерски елементи от много различни култури създават многообразно и интересно градско пространство за отдих.

За игра, пикник или прекарване на свободно време, паркът "Суперкилен" има уникален облик, в който може да се видят и усетят елементи от 57 култури. Едновременно интересно и включващо.

Проектът е част от план за подобряване на градската среда, координиран от град Копенхаген в партньорство с Realdania. Целта е да се повиши стандартът на живот на квартала Nørrebrо и така да вдъхнови други градове и райони. Той е проектиран като своеобразна световна експозиция за местните жители, обхващаща около 60 националности, успели да допринесат със собствени идеи и артефакти в проекта.

Трите зони на парка са разположени около дълъг велосипеден път.

В червената зона за скейтборд, ще видите люлки и място за графити.

Следва Черният пазар, забележителен с динамичните бели линии, разпръснати по земята, където шахматните маси и барбекю скари съжителстват с марокански фонтан, китайски палми и огромен черен японски октопод.

А в Зелената зона има тревисти склонове с места за игра и пикник.

В общата площ на Суперкилен от 30 000 квадратни метра всичко - от кошчетата за боклук и капаците на шахтите до пейките – оставя усещане за удобство и уют, казват архитектите на проекта от BIG - Bjarke Ingels Group.

 

Вижте още: 

Гимназията "Рестад" в Копенхаген

Стрийт арт: Скулптури с послания

Стрийт арт: Пейката като вдъхновение

Очички на улицата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

парк, култура, Суперкилен, Копенхаген, Дания, стрийт арт

StreetInside

Психодиагностичен експеримент

Вторник, 15 Март 2022 / На предела
Днес ще се запознаем с последния от всичките методи в психодиагностиката - с експеримента. Той заедно с тестовете е в третото, най-дясното, квадратче в схемата на структурата на психодиагностичния процес. Експериментът (от латинското experimentum – откриване, извеждане) също се използв [...]

Разстройства на паметта и разстройства на съзнанието

Вторник, 18 Януари 2022 / На предела
Тази шеста лекция, както виждате от заглавието, се състои от две части. Първо ще разгледаме: 1. Разстройствата на паметта Те биват 5 основни типа - амнезии, хипермнезии, аломнезии, парамнезии и конфабулации • Амнезии, (от др. гр. ἀ - отрицателна частица + μνήμη - памет). [...]