Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Общежитие от контейнери

Сряда, 14 Септември 2016 / Стил
716
  • dnesplus.bg

Построиха първата сграда от контейнери за превоз на товари по море

 

Интересна модулна сграда се появи в столичното 153-то спортно училище “Неофит Рилски”. Тя е на два етажа и е изградена от транспортни контейнери. Сградата ще бъде използвана за общежитие, като за изграждането й са използвани 12 контейнера в две групи по 6 и по три контейнера на етаж. Обособени са едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Проходът е използван за монтиране на стълбищната клетка.

Оказва се, че е много по-скъпо е да се върне празен контейнер в Китай, отколкото да бъде оставен в Европа. В другите европейски страни този модел се използва отдавна като вече се строят до 6-етажни сгради. Предимството на тези контейнери е, че носещата конструкция пристига практически готова. На място се отливат фундаменти, а отделно от това носещият скелет на конструкцията е по-евтин.

Изолацията е много сериозна, защото външната стена съответства на тухлен зид от над 50 см. Освен това от морските контейнери може да се създаде голямо многообразие - всичко зависи от въображението на архитектите. Те могат да си играят с конструкцията. Панелите - контейнери могат да се обединят и да се получи пространство с размери от 7.5 м. на 12 м.

Преимуществата при тези контейнери е, че имат много висока издържливост при земетръс, целият товар се предава чрез колоните, които са изключително стабилни. И това е логично, защото контейнерите са предназначени за подреждане и превоз по море. Тези контейнери са много добре хидроизолирани. Самият контейнер е водонепромокаем, защото е направен за морски транспорт, така практически вода вътре в помещението не може да има. Теч може да се получи само при авария на водопроводната инсталация. Срещу това, което на пръв поглед изглежда като ахилесова пета на морските контейнери - ръждата, също има решение. Те са изградени от специална стомана, която химически е защитена от корозия. Затова и здравината на тези контейнери е много голяма. Един контейнер може да пренесе 25 тона товар, нещо, което в панелите от жилищното строителство не може да бъде направено.

Този тип проекти могат да решат проблемите с настаняването на социално слаби семейства, бежанци или пострадали при бедствия. Освен като временен дом от транспортните контейнери могат да се изграждат и като по-големи здания за постоянно обитаване.

Първите 4-5 етажни сгради от контейнери са построени в Холандия, Великобритания и Франция преди 10 г. В САЩ металните кутии се използват за строеж на едноетажни къщи, обитавани от ексцентрични собственици.


Тук може да видите първата сграда от контейнери у нас и отвътре. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

контейнери, строителство, модулна сграда

Street of Hope

Условната любов създава нарцисисти

Сряда, 30 Май 2018 / Родители
Вината е на родителите, които надценяват или неглижират децата си    Какво кара някой да развие нарцистична личност? Дали това е въпрос на среда, гени, или може би това е начинът, по който тези хора са били отгледани?   Има много проучвания, които се опитват да открият произ [...]

Над 70% от учителите са „за“ приобщаващо образование

Вторник, 28 Март 2017 / Гласът на детето
Не така стои въпросът с родителите обаче – две трети от тях не желаят в детската градина на децата им да има деца с ментални проблеми     Над 17 хиляди деца със специални нужди посещават масови детски градини и училища в България. Въпреки това още хиляди деца остават извън [...]