Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да мислим една крачка напред

Сряда, 29 Ноември 2017 / Родители
614
  • unsplash.com

Или как да избегнем нарушенията в детското развитие

 

Помня първите си стъпки като новозавършил лекар. Започнах работа в АГ отделение на болница в средноголям град. Бях мечтала да бъда акушер-гинеколог и мечтата ми ставаше реалност. Винаги съм гледала на раждането като на най-голямото тайнство в природата, но сега като лекар в АГ отделение раждането вече беше и моя отговорност. Бях теоретично много подготвена, а практическите умения „крадях” ежедневно от по-опитните колеги. Всяко успешно завършило раждане беше радост и удовлетворение за екипа. А раждането го смятахме за успешно, ако бебето и майката бяха добре и здрави. Какво обаче означава за един акушер –гинеколог здраво бебе? Това означава физически здраво дете – с функциониращи органи, дишащо и хранещо се. Акушер-гинеколозите рядко имат възможност да наблюдават във времето родилите се при тях деца и най-често не получават обратна връзка за невро-психическото им развитие.

След 5 години работа в АГ отделение житейски обстоятелства наложиха да напусна акушеро-гинекологичното поприще. Няколко години след това станах майка за втори път. Бременността и раждането минаха спокойно като следвах всички важни съвети, които всяка бременна получава и които аз самата бях давала преди това. Бебето не беше така спокойно и лесно за гледане както първото ми дете, но знаех, че децата са различни и това не ми правеше особено впечатление. След като мина вторият рожден ден на сина ми започнах да разбирам, че най-вероятно имаме проблем – някои неща в поведението и храненето алармираха, че е време да потърся компетентно мнение за това дали детето се развива правилно. Последваха няколко срещи със специалисти, които констатираха дисхармонично развитие, но за съжаление не ми посочиха път, който да следвам, за да променя нещата. След няколкоседмичен период на притеснение и самосъжаление си дадох сметка, че е време да взема ситуацията в ръцете си и започнах да чета световната научна литература по въпроса. Открих много подходи за повлияване на нарушено детско развитие, включително и биомедицински. Някои от биомедицинските подходи бяха откровено лишени от логика, други прецених като повече вредни, отколкото полезни за децата, но правеше впечатление, че навсякъде редом със съвета за работа с психолог и логопед, присъстваше съвет за прием на чисто, качествено рибено масло. Разглеждах световния пазар на рибено масло докато не попаднах на масло, което отговаряше на моите изисквания: да бъде доказано чисто, да няма добавени витамини и да бъде с доказана ефективност. Това беше Норвежко Рибено Масло®. То е произведено от дребни диви риби, които стоят в началото на хранителната верига, поради което имат възможно най-малко натрупани замърсители в телата си. Норвежко Рибено Масло няма добавени мастноразтворими витамини, каквито са витамините А, Е, Д и К. Тези витамини могат да бъдат предозирани при продължителен прием. И най-важното: ефективността и безопасността на Норвежко Рибено Масло е доказана в 3 клинични проучвания. Започнах да се снабдявам с Норвежко Рибено Масло от чужбина, а след известно време го внесох на българския пазар. Норвежко Рибено Масло може да се приема непрекъснато без никакъв риск, а дозата му може да се променя според нуждите на конкретния човек. Решението ми продуктът да се продава само онлайн през сайта Хомеостаза, бе продиктувано от факта, че по този начин надценките на складове и аптеки ще бъдат елиминирани, а условията му на съхранение ще бъдат строго контролирани от мен. По този начин Норвежко Рибено Масло ще пристига при крайния потребител със запазени качества и честна цена. Допълнително всеки клиент получава медицински съвет от мен за дозировката и начина на приложение на продукта.

Сигурно се питате защо разказвам тук тази история. Разказвам я, защото искам да обърна внимание на факта, че много по-важно, по-лесно и по-безболезнено за семейството е профилактирането, а не лечението на нарушеното детско развитие. Има вещества, които са изключително важни за нормалното развитие на мозъка на детето преди раждането и първите месеци от живота му. Омега – 3 мастните киселини (EPA и DHA), чиито най-пълноценен източник е рибеното масло са едни от тези критично важни вещества.

DHA е незаменима омега – 3 мастна киселина, която е основен структурен елемент на мозъчните клетки и клетките на ретината. Тя е важна за правилното функциониране на мозъка и очите и участва в метаболизма на невротрансмитерите. През последните 3 месеца от бременността плодът натрупва в мозъка си по 50 – 70 мг DHA всеки ден. Активното натрупване на DHA както в мозъка, така и в очите продължава до 18 месечна възраст след раждането. EPA е другата важна незаменима омега – 3 мастна киселина, която е отговорна за пренасянето на DHA от майчиното кръвообращение в това на плода. EPA е необходимо също за вграждането на DHA в мозъчните клетки и клетките на ретината.

Накратко казано: допълнителният прием на висококачествено пречистено рибено масло в периода на бременноста и кърмененето намалява риска от нарушения в детското развитие! Доказано е, че приемът на рибено масло намалява риска от следродилна депресия при майката. Ако имах тези знания по-рано вероятно усилията, необходими за преодоляване на проблемите при моето дете, биха били доста по-малко.


Статията е публикувана първо в сп. „Девет месеца“

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бременност, профилактика, детско развитие, проблеми в развитието, рибено масло

StreetBoard

Доброто е заразно и не е добре да се „лекува“

Четвъртък, 18 Юни 2020 / Истории от града
  Тази история може да бъде разказана по различен начин, от името на всеки един от участниците в нея, като в японски роман от минали епохи… Когато Ковидът ни заседна в гърлото, буквално и преносно, като паника и страх, някои от нас се затвориха между четирите стени. Други се изле [...]

19% лихва по кредитните карти

Сряда, 07 Септември 2016 / Общество
Все още много хора не знаят, че тегленето на пари в брой излиза много скъпо    Българинът плаща средно около 19% лихва за сумите по кредитни карти, ползвани извън гратисния период. Това показват данните на БНБ за юли. През миналия месец средният лихвен процент е бил 18.21% за левов [...]