Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Колко опасен може да бъде Синият кит?

Вторник, 12 Септември 2017 / Родители
547
  • youtube.com

Според нас много, защото децата са лесни за манипулиране 

 

Дали играта „Син кит“ съществува или не, все още се приема за недоказано безспорно. Но едва ли има някой, който се съмнява, че уязвимо по различни причини дете може да попадне на недоброжелатели в мрежата и това да доведе до трагични последствия. Повод да повдигнем отново въпроса е нещастието, което сполетя семейството на 11-годишното дете от Стрелча, застреляло се с ловна пушка.

Преди това жертва на интернет манията „Син кит“ стана 16-годишно българско момиче, живеещо със семейството си в САЩ. Родителите й дори не знаеха, че говори руски език, но след смъртта й откриха логове, които показаха, че дъщеря им е общувала с други хора в мрежата на този език. Предполагаемите жертви на играта са десетки, а може би и стотици тийнейджъри по целия свят. И всяка смърт на дете е повод за притеснение.

 

Групата на смъртта

 

Приема се, че „Син кит“ е проект на 22-годишен младеж, роден в град Ухта, република Коми, Русия. Филип Будейкин, наричан Лисицата, следва психология, но прекъсва в трети курс, за да стане звукорежисьор. Страда от психично разтройство, вероятно причинено от насилието, което е преживял като дете. Това, че е учил психология обаче, съчетано с биполярното разстройство го превръща в убиец на деца, следващ своя извратена логика. По-лошото е, че Филип твърди, че мрежата, създадена от него, се е разширила, появили са се много имитатори и ако това е вярно, дори не можем да предполагаме какво може да дебне децата ни в интернет.

„Син кит“ е игра, в която участниците играят, свързани в мрежа. Администраторите поставят опасни задачи, всяка от които води до по-високо ниво. Децата изпълняват 50 различни задачи, като последната най-често е самоубийство. Ако не я изпълнят те са заплашени с убийство на техни близки.

Филип Будейкин разказва в интервю за изданието „Санкт-Петербург. Ру“, цитирано в сайта „Война и мир“, че той манипулира играчите и ги води до самоубийство според собствената си преценка за това дали заслужават да живеят.

Според публикациите в руски медии група „Смърт“ е създадена през 2013 година. Будейкин разказва, че целта му е да "изчисти" обществото, като довежда до самоубийството онези, за които смята, че нямат стойност като хора. Колко болен трябва да е мозъкът на човек, за да си мисли, че младежи, които имат нужда от помощ и подкрепа, са „боклуци, от които да се отървем“, няма да коментираме. По-важният въпрос е дали и колко други са се вдъхновили от идеята му да се правят на Господ и да си играят с детски съдби.

До същността на играта стига журналист, който прочита статия, че изнесените от руското правителство данни не свързват по никакъв начин жертвите, освен общото им „забавление“ в мрежата. Проблемът е, че след разпространяването на материала играта всъщност става още по-популярна сред тийнейджърите. През 2016 година има предполагаеми 16 жертви на „Син кит“. Същата година Филип Будейкин е арестуван и прави пълни признания. В края на юли той е осъден на 3 години затвор с лек режим.

Не знаем дали Будейкин ще изпълни обещанието си да продължи с манипулациите на деца, но със сигурност вероятността да изпълни заканите си не е за пренебрегване. Това става ясно от думите на Будейкин в интервюто пред Михаил Грачев. Според последната информация в "Санкт Петербург.Ру" от края на август т.г. руските власти са задържали още двама администратори на групата, създадена от Будейкин.

 

Някои примери

 

Аржентина. В провинция Сан Хуан, 14-годишно момче е било прието в интензивно отделение за лечение след участие в "Синия кит". В Ла Плата бабата и дядото на 12-годишно момиче са подали сигнал в полицията, че детето се е самонаранило в резултат на играта. На 27 юни 2017 г. 16-годишният Бенджамин Палавекино починал в болницата "Сан Мартин де Парана" в провинция Ентре Риос .Той бил хоспитализиран от 31 май 2017 г., след като се опитал да завърши последното предизвикателство за самоубийство.

Чили. Майка на 12-годишно момиче съобщава на полицията, че дъщеря й има 15 порезни рани на ръката, които оформят кит. След като е разпитано от полицейски служители, момичето признава, че е следвало инструкциите на администратора на играта.

Китай. В град Нингбо, група за самоубийство е основана от 10-годишно момиче, което е публикувало няколко снимки на „Синия кит“.

Сърбия. 13-годишно момче във Велика Плана ранява ръката си, като казва на родителите си, че е направило това заради „Синия кит“.

Група „Смърт“ се разпространява в Кения, Парагвай, Саудитска Арабия, Испания, САЩ, Италия и много други държави.

В България също се появи информация за играещи деца. От Центъра за безопасен интернет твърдят, че „Син кит“ е измислица, но предлагат съвети за безопасно използване на мрежата.

 

Какво да правим?

 

Паниката не е решение, а целта на този материал не е да плаши когото и да е. Но всеки родител трябва да е наясно с опасностите, които може да срещне детето му в интернет и трябва да говори с него за тях, като едновременно с това упражнява контрол върху дейността му в мрежата. Един от сериозните признаци за опасност е, ако тийнейджърът се затваря за дълго в стаята си или стои пред компютъра денонощно. Но всяко поведение, извън обичайното, е сигнал за повишено внимание.

Говорете с децата си, това ще ви помогне да прочетете знаци за неприятности. Интересувайте се от това как е минал денят им. Дайте им възможност да споделят чувствата си, без да ги отричате. Защото манипулациите са по-малко възможни там, където има открити отношения и обич.

 

Автор: Надя Борисова, Елена Маркова 

 

Вижте още: 

Всеки втори родител не следи какво прави детето му в интернет 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Син кит, интернет, игра, тийнейджъри, опасности в мрежата

StreetBoard

„Младост“ пак излиза на протест

Понеделник, 03 Април 2017 / Истории от града
Столична община трябва да реши окончателно в четвъртък дали ще се зачете мнението на жителите на кварталите в източния район     Жители и районният кмет на столичния район „Младост" излизат отново на протест. Този път заради отказа на Столичен общински съвет да разреши пров [...]

Парите за лихвоточки свършиха

Петък, 05 Август 2016 / Общество
Хората не могат да си плащат повече ипотеките   Голям брой българи притежават т. нар. жилищно-спестовни влогове, по-известни като лихвоточки. Нормално е държавата да поеме своя ангажимент към спестителите, защото притежателите на лихвоточки са именно такива. Коректността изисква щом са [...]