Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Аз и другите - къде бъркаме

Сряда, 18 Май 2016 / Към себе си
3979
  • picjumbo.com

 

Как да подобрим отношенията си с хората около нас

 

Ключова част от човешкото съществуване е способността за изграждаме значими отношения през годините. Има моменти в живота, когато ни е трудно, когато се чувстваме предадени и разочаровани. Понякога това се случва с приятелите, със семейството, колегите, и почти всяка друга група от хора. От това как реагираме и какви решения взимаме обаче зависи нашият живот – и отношенията ни с останалите в него.

Тук искаме да припомним действието на Закона за привличането, който определя нашата способност да се движим напред.

Как може да се обясни той? Всичко, за което мислите често, се трансформира в потоци от енергия. По друг начин казано, „харесването привлича харесване“. Това е максимата, която новата философия използва, за да обобщи идеята, че като се фокусира върху положителните или отрицателните мисли, човек носи положителни или негативни преживявания в живота си. Тази философия може да бъде проследена назад към древните текстове и различни религии (херметизъм, трансцендентализъм, християнство и индуизъм).

Първото споменаване на Закона за привличането всъщност може да бъде намерено още в началото на човешката цивилизация – споменава се още от Платон.

Общо взето, всичко, за което мислим, има влияние върху самите нас. Едно от най-важните условия за това да направим живота си по-добър и да се освободим от токсичните приятелства или взаимоотношения е осъзнаването на проблема. Другата трудна задача е да не търсим извинения и наистина да предприемем действия за отстраняването му.

 

 

 

Отношенията с приятелите и колегите 

 

Едно от най-трудните неща, което трябва да направите, е да се отървете от негативните влияния. Дълбоко в себе си ние знаем, когато един приятел или познат докарва неприятности или драми в живота ни. Понякога просто се налага да изчистим килера и да поставим ново начало.

Не забравяйте, когато се опитват
е да намерите нови приятели или да запазите съществуващите, трябва да приемете, че не всички приятелства ще са перфектни, или че ще продължат дълго. Хората идват и си отиват, нищо не е постоянно в този живот. Това може да изглежда жестоко, но ако погледнем голямата картина, ще разберем кои хора имат значение в живота ни.

Ето пет полезни съвета за поддържането на здравословни отношения с другите:

1. Бъдете честни

2. Поправете недоразуменията

3. Отделете време за признателност

4. Променете очакванията си и не правете предположения

5. Изберете състраданието пред цинизма

 

Добрите отношения с партньора

 

Този списък от правила не е задължителен, но като цяло тези препоръки работят перфектно:

 

1. Обичайте другия

2. Отворете канали за комуникация

3. Уважавайте другия

4. Честността е най-добрата политика

5. Саможертви

6. Компромиси

7. Разрешаване на конфликти

8. Дайте пространство, когато е необходимо

9. Поддържане на елемент на изненада

10. Напомняйте на другия човек защо сте го избрали

 

Независимо от вашата среда, култура, етнос, социално-икономическо ниво, или други фактори, всичко трябва да се свежда до това колко се обичате един друг. Това усещане или чувство, се признава във всички краища на земното кълбо. Линиите за комуникация са от решаващо значение и е по-добре да се поддържа висока степен на прозрачност, за да се изгради трайно доверие.

Трета точка е един от основните, ако не и най-важният, аспект на отношенията: уважението. Без него няма връзка, която да може да се развива по здравословен начин. Честността върви ръка за ръка с отворените линии за комуникация и винаги е по-добре да се каже истината. Когато се отказвате от нещо, без значение на каква цена, вие изграждате партньорство за цял живот. Това отваря плавно преминаване към етапа на компромисите и обмяната, които удовлетворяват и двете страни, инвестирали в отношенията.

Независимо от това, конфликтите ще се появят във всяка точка на връзката – понякога в началото, понякога на по-късен етап. Когато избухне спор, най-добре е хората са се отдръпнат един от друг и да поговорят, след като се успокоят. Няма нищо по-лошо от това да кажем гневни неща в разгара на спора, за които по-късно ще съжаляваме. Мислете дълго и упорито преди да кажете нещо болезнено на човека срещу вас.

Ако сте достигнали до осма точка, тогава ще е по-лесно. Съвместното съществуване с дългосрочен партньор изисква много работа и чувство за обновяване на връзката, така че да позволява на другия човек да е ангажиран с различни дейности, свързани с други хора. Това помага за премахването на рутината и скуката, за създаване на усещане за приключение или актуалност във всякакви отношения. Напомняйте си един на друг защо сте един за друг.

 

 

 

И няколко практически съвета

 

1. Поздравявайте се един друг с вълнение – виждате се всеки ден, но това не пречи да се поздравявате с вълнение, това ще накара другия да се почувства обичан и връката ви да „блести“.

2. Говорете за вашите надежди и мечти – планирайте бъдещето си заедно, споделете къде бихте искали да сте след няколко години, какво искате да постигнете.

3. Поставете си общи цели - а какво искате да сте постигнали заедно след пет години?

4. Водете смислени разговори – не говорете за това какво сте правили на работа или какво сте обядвали, говорете за вашите мечти и надежди и за всички важни неща, които не бихте споделили с някой друг.

5. Кажете какво чувствате – може да показвате на другия, че го обичате, но е добре и да го казвате.

6. Излизайте с други двойки – намерете подходящо семейство, с което ви е забавно, това ще разнообрази отношенията ви.

7. Поддържайте други приятелства – това означава да имате и други приятели освен партньора сии общите ви познати. 

8. Опитайте нещо ново заедно – например идете на пътешествие, разчупете рутината.

9. Излизайте заедно вечер, без децата.

10. Поддържайте жив елемента на изненадата – това може да са малки подаръци, жестове, бележка „Обичам те“...

 

Източник: Lifehack  

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

отношения, закон на привличането, подобряване на връзката

StreetBoard

Една непрекъсната линия

Събота, 24 Юни 2017 / Истории от града
Германецът с ирански корени Мо Ганджи напуска мениджърския пост в голяма компания, за да рисува „живи“ картини     Мо Ганджи е художник, който се е специализирал в правенето на татуировки само с една линия. Целта му е да създава изображения със силно въздействие [...]

Над 1,1 млн. българи са избрали чужбина

Четвъртък, 19 Октомври 2017 / Общество
През последните 4 години в България са се завърнали около 35 хиляди българи   За три десетилетия 1,1 млн. българи, родени тук, са избрали да живеят в чужбина. Над половината от тях – между 600 и 700 хиляди души са напуснали България по икономически причини. В същото време обаче в [...]