Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

(Не)Възможното образование

Сряда, 07 Февуари 2018 / В клас
1118
  • ploshtadslaveikov.com

В София ще се проведе кинофестивал, посветен на образованието 

 

От 16 до 24 февруари в столицата ще се проведе първият кинофестивал, посветен на разнообразните начини, по които образованието може и реално се случва по света – „(не)Възможното образование“. Той се организира от „Общност за демократично образование“ и включва 11 документални филма, представящи успешни практики на преподаване и учене от България, Германия, Франция, Израел, САЩ, Латинска Америка, Индия и други държави. Фестивалът ще е съпътстван от публични дискусии след всяка прожекция и работилници за учители за предаване на практически умения в областта на алтернативното и иновативно образование.

По време на селекцията на филмите бяхме водени от желанието да покажем, че няма универсален модел на образование, защото красотата и креативността на човечеството се създават именно от различията помежду ни. Свят, който се променя с все по-бързи темпове, се нуждае от образователна система, насърчаваща пълноценното човешко развитие, така че децата ни да са подготвени да решават сложните предизвикателства, пред които сме изправени като човечество. Надяваме се, че филмите, които включват едни от най-популярните и доказали се практики на преподаване и учене по света, ще ни провокират да мислим и търсим възможни решения на проблемите в образованието, които са актуални в световен мащаб“, коментира Нели Керемидчиева, един от организаторите на фестивала.

(не)Възможното образование“ ще продължи до 24 февруари включително в Център за култура и дебат „Червената къща“ и Чешки културен център. Входът за всяка прожекция е 3 лева под формата на дарение, направено на място. Всички постъпления от фестивала са предназначени за създаване и безплатно разпространение на сборника „(не)Възможното образование“.

 

 

ЗАЩО ТЕЗИ ДЕЦА ОБИЧАТ УЧИЛИЩЕ? 57 мин.

Why do these kids love school?, 1990 г., САЩ

дискусия след филма, 60 мин.

 

16.02.2018 г., петък

18:30 ч. - 21:00 ч.

Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, Червена зала, ет. 1

 

Заснет преди цели 27 години и носител на филмови награди, филмът представя осем необикновени училища, които благодарение на алтернативните методи на обучение постигат отлични резултати. Режисьорът Дороти Фадиман ни запознава с техните характерни отличителни черти и ни кани да изследваме какви са причините едно училище да бъде успешно. Накратко, фокусът е върху учениците и техните потребности, а творческото мислене, взаимоотношенията и непосредственият опит имат предимство пред механичното възпроизвеждане на факти и оценките от тестове. Децата в тези училища израстват като уверени и компетентни възрастни, подготвени да си взаимодействат в реалния живот от една грижовна и подкрепяща среда, в изграждането на която участва цялата общност – учители, ученици, директори и родители. Възможно ли е да използваме този дългогодишен опит и при нас?

 

 

ВАЛФДОРФ НА 100, 18 мин.

Waldorf 100, 2017 г., Германия

дискусия след филма, 40 мин.

работилница за учители с ЧСУ „Проф. Николай Райнов“, предварителна регистрация на odo.bg, 90 мин.,

 

17.02.2018 г., събота

11:00 ч. - 14:00 ч.

Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова”, ет. 2

 

Валдорфската педагогика е творение на създателя на антропософията Рудолф Щайнер. По света има над 1 100 училища Валдорф. Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти в образованието от цял свят, според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

 

 

МОНТЕСОРИ ПЕДАГОГИКА, 30 мин.

The Montessori Method, 2012 г., Великобритания

дискусия след филма, 40 мин

работилница за учители с Casa dei Bambini, предварителна регистрация на odo.bg, 90 мин.

 

17.02.2018 г., събота

15:00 ч. - 18:00 ч.

Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова, ет. 2

 

Създаден от Мария Монтесори през първите години на 19-ти век, този вид педагогика е доказал своите резултати по целия свят. Филмът дава информация едновременно за личността на д-р Монтесори, същността на нейния метод и предизвикателствата, пред които се изправя едно английско държавно училище в желанието си да практикува именно този вид педагогика със своите ученици в зададените законови рамки.

 

Цялата програма на фестивала. 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Street of Art

2500 евро/кв. м за жилище в района на Докторски паметник

Четвъртък, 28 Ноември 2019 / Стил
Пазарът на луксозни имоти е малък, но стабилен   Мъж или жена на около 30 години, готов да плати до 800 000 евро за изискано жилище в нова сграда или ремонтирана сграда в централен квартал, най-често с намерение да живее в него, но също и да го отдава под наем. Така изглежда купуча [...]

Продадоха чайник за 800 хиляди долара

Събота, 24 Февуари 2018 / Стил
 Керамичният съд е изработен през 18-и век от прочут майстор    Британски колекционер продаде чайник за 800 000 долара. Тъй като е със счупена дръжка и без капак, керамичният съд е купен на аукцион през 2016 г. за около 20 долара, съобщава Independent. По-късно става ясно, че [...]