Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не купувайте нарязан хляб

Петък, 14 Януари 2022 / Хранене и Здраве
130
  • pixabay.com

Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде, където е възможно, по-специално като купуват удобно опаковани храни.

Експертите отбелязват, че през последните години нарязаните хлябове са станали особено популярни сред градското население. В завода чистите резени вече са опаковани в полиетиленови торбички. Това ги прави по-лесни за съхранение и по-удобни за потребителя. Такъв продукт обаче увеличава рисковете за здравето, предупреждава БГНЕС.

Нарязаният хляб се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а понякога и с етилов алкохол.

Според експертите процесът на печене на хляб се е променил значително през последните десетилетия. В хляба се добавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си правим сухари от стар хляб, както някога са правили нашите баби.

"Качеството на зърното се е влошило - преди в него е имало много повече хранителни вещества, достатъчни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, поради което брашното е с влошено качество", обяснява диетологът Олга Алемайкина.

Тя напомня, че при избора на хляб е важно да се обърне внимание на състава на продукта. Белият хляб се прави от пшенично брашно - то съдържа най-малко фибри и витамини.

В белия хляб се добавят чисти дрождеви култури, което го прави много калоричен продукт с висок гликемичен индекс. Често маргаринът се използва като добавка при печенето на такъв продукт. Той е ценна съставка за вкусни и пухкави печива, но не е полезен за организма.

Черният хляб, според специалистите диетолози, се приготвя основно от ръжено брашно, като понякога се добавя и малко бяло. При този процес се използват основно култури от млечнокисели бактерии. Те придават характерния вкус на продукта.

"Най-полезното вещество в черния хляб са фибрите, които подобряват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият хляб помага за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, поради което се препоръчва на хора с чревни заболявания", казва лекарят.

Алемайкина припомня, че черният хляб съдържа витамини В1 и В2, които са важни за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий. Съдържанието на калории в него е сравнително ниско. В 100 грама ръжен хляб се съдържат приблизително 164 калории, за разлика от белия (250 калории).

Лекарят съветва хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време. Много хора смятат, че хлябът се разваля по-бавно в хладилника, но експертът опровергава това предположение.

Пресният хляб има определена влажност (средно около 50 %), но след съхранение в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи вкуса си.

 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Джънк под прикритие

Хотдогът съкращава 36 минути от живота

Факти за средиземноморската кухня, които вероятно не знаете





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хляб, консерванти, здравословно хранене, здраве





Street of Hope

Защо е важно кърменето

Събота, 30 Юли 2016 / Гласът на детето
Забавянето на първия контакт между майката и бебето повишава рисковете за живота на новороденото с 80%     Едно от всеки две деца, или 77 млн. новородени в света, не се поставя на гърдите на майката в първия час след раждането. Това го лишава от жизненоважни хранителни вещества, а [...]

Ще следвам – нещо, някъде

Вторник, 03 Януари 2017 / В клас
Многото университети крият младежката безработица, но не решават проблема на пазара на труда       В България има в момента огромен дефицит на кадри със средно специално образование - за енергетиката, строителството, преработващата промишленост и в много други сектори. В същ [...]