Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хотдогът съкращава 36 минути от живота

Неделя, 29 Август 2021 / Хранене и Здраве
173
  • unsplash.com

Една краставица добавя 10 минути

 

Консумацията на хот-дог може да съкрати невероятните 36 минути от живота, показва ново шокиращо проучване, публикувано в "Nature Food" и цитирано от БГНЕС. 

Хотдогът е сред най-вредните храни от 5 853 ястия в света, но добрата новина е, че ако замените само 10% от месото, което консумирате всеки ден, това ще добави 48 минути и по някакъв начин ще балансирате минуса от 36, пише IFL Science.

 

Но как учените изчисляват въздействието на храната в минути? Оливие Жолие и Катерина Стилиану използват нещо, наречено Нутрицииден здравен индекс. Той е разработен от Виктор Фулгони, който ръководи изследването "Глобален товар на болестта" - информация за храненето и начина на живот на всяка страна по света през последните 30 години. Според него например една краставица добавя 10 минути към живота ни.

 

Жолие и Стиляну не се фокусират само върху храната, те се интересуват как изменението на климата, замърсяването, качеството на водата и други фактори влияят заедно с храната върху здравето ни. Това означава нови параметри и таблици. Резултатът е следният: храната е разделена на три категории: „стоп“, „продължи с повишено внимание“ и „можеш да я ядеш“, като светофар в три цвята. Например „стоп“ често се среща в преработените меса, „продължи с повишено внимание“ в дъвките, а „можеш да го ядеш“ в повечето плодове и зеленчуци.

 

Добрата новина от това изследване е, че то доказва, че екстремните диети и пълното изоставяне на месо като вегетарианството и веганството не са най-добрата опция. Някои от веганските опции функционират добре в анализа, но цифрите показват, че не е нужно да се отказвате от месото, за да сте здрави. Напротив, те препоръчват всеядно хранене, което включва храни от животински произход за цялостен потенциал на тялото.

 

Вижте още:

Хамбургерите действат на мозъка като опиат

Кой измисли поничките?

Разделете чинията на три части

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хотдог, хранене, здраве, диета, месо

StreetView

Бузлуджа като място за памет

Петък, 16 Март 2018 / Места
Паметникът на комунистическата партия влезе в списъка на 7-те най-застрашени културни обекти в Европа   Водещата организация за опазване на културното наследство в Европа Europa Nostra и Институтът на Европейската инвестиционна банка наредиха Дом-паметникът на БКП, популярен като Паметн [...]

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

Сряда, 13 Декември 2017 / Приключения
Антарктида е като друга планета, без надеждна екипировка може и да не оживееш, казва проф. Христо Пимпирев:   На 13 декември 2017 г. професор Христо Пимпирев потегля от София към остров Ливингстън за 26-ата българска антарктическа експедиция. Именитият български учен и полярен изследо [...]