Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кой измисли поничките?

Петък, 11 Юни 2021 / Хранене и Здраве
147
  • unsplash.com

В началото на 20-ти век фирма за машини за понички в Ню Йорк окончателно налага популярното название на десерта

 

Кой да предположи, че любимата закуска на Омир Симпсън съществуваща от поне два века ще стане толкова популярна в САЩ? БГНЕС разказва за произхода на този прост десерт, който е издържал теста на времето.

Поничките получават своят отличителен вкус при процеса на дълбоко пържене на тестото в масло. Навсякъде по света има някакъв еквивалент на сладкиши от пържено тесто, но се твърди, че конкретната версия на поничката, прочула се като „донат”, идва от холандската общност, която се е установила в Ню Йорк, а след това е наречена „Нов Амстердам“. Етимологията на „донат” включва английското “dough” – тесто и е напълно ясно защо тя е част от названието на десерта. Но какво да кажем за „nut” - ядка? Nut е и дума, използвана за „малки заоблени сладкиши“, и това обяснява цялостното название – донат.

В началото на 20-ти век фирма за машини за понички в Ню Йорк окончателно налага популярното название на десерта.

Защо има дупка в средата? През 18-ти век оригиналната версия на холандските сладкиши не винаги би могла да се приготви лесно от всеки. Твърди се, че разочарован тийнейджър е открил революционното решение да пробие дупка в средата на поничките, за да предотврати недостатъчната готовност на тестото при пържене. След това той споделил с майка си –сладкар в Ню Йорк техниката си и скоро подобрената рецепта се утвърдила.

Обикновено, когато говорим за понички, имаме предвид пържената версия, но не всеки може да се справи с малко по-тежкия им вкус. За тези, които търсят близък, но по-лек заместител съществуват и печени варианти на донатите, които са също толкова вкусни.

 

Вижте още:

Хамбургерите действат на мозъка като опиат

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

понички, донат, десерт, сладкиши, хранене, любопитно

StreetView

Бункери музеи

Неделя, 20 Ноември 2016 / Места
Противоядреното убежище на албанския диктатор Енвер Ходжа, бомбоубежището на Мусолини и скритите бункери в Швейцария     Стар противоядрен бункер, построен в центъра на Тирана е открит за посетители, за да напомня за режима на бившия албански диктатор Енвер Ходжа. Бункерът, с площ [...]

Африка пеша: От Западна Сахара до Сенегал

Събота, 19 Ноември 2016 / Приключения
  Пейзажът беше почти еднакъв – прав път и пустош от двете страни, от време на време камъни или храсти, от време на време дюни, много рядко населено място   След Сиди Ифни пристигнахме в Гулемим- вратата на пустинята. Спахме близо до пътя в пустощта, заобиколени от камъни, [...]