Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кой измисли поничките?

Петък, 11 Юни 2021 / Хранене и Здраве
234
  • unsplash.com

В началото на 20-ти век фирма за машини за понички в Ню Йорк окончателно налага популярното название на десерта

 

Кой да предположи, че любимата закуска на Омир Симпсън съществуваща от поне два века ще стане толкова популярна в САЩ? БГНЕС разказва за произхода на този прост десерт, който е издържал теста на времето.

Поничките получават своят отличителен вкус при процеса на дълбоко пържене на тестото в масло. Навсякъде по света има някакъв еквивалент на сладкиши от пържено тесто, но се твърди, че конкретната версия на поничката, прочула се като „донат”, идва от холандската общност, която се е установила в Ню Йорк, а след това е наречена „Нов Амстердам“. Етимологията на „донат” включва английското “dough” – тесто и е напълно ясно защо тя е част от названието на десерта. Но какво да кажем за „nut” - ядка? Nut е и дума, използвана за „малки заоблени сладкиши“, и това обяснява цялостното название – донат.

В началото на 20-ти век фирма за машини за понички в Ню Йорк окончателно налага популярното название на десерта.

Защо има дупка в средата? През 18-ти век оригиналната версия на холандските сладкиши не винаги би могла да се приготви лесно от всеки. Твърди се, че разочарован тийнейджър е открил революционното решение да пробие дупка в средата на поничките, за да предотврати недостатъчната готовност на тестото при пържене. След това той споделил с майка си –сладкар в Ню Йорк техниката си и скоро подобрената рецепта се утвърдила.

Обикновено, когато говорим за понички, имаме предвид пържената версия, но не всеки може да се справи с малко по-тежкия им вкус. За тези, които търсят близък, но по-лек заместител съществуват и печени варианти на донатите, които са също толкова вкусни.

 

Вижте още:

Хамбургерите действат на мозъка като опиат

Липсата на въглехидрати може да бъде опасна

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

понички, донат, десерт, сладкиши, хранене, любопитно

StreetView

Матера – каменният град, който гледа към бъдещето

Вторник, 22 Януари 2019 / Места
Италианският град е европейска столица на културата заедно с Пловдив   Град на 9000 години, в миналото беден и изоставен, Матера не само избира бъдещето, но и успява да влезе в него с твърдост и гостоприемство. През тази година древният каменен южноиталиански град е европейска столица [...]

Развиват пещерния туризъм в Родопите

Събота, 21 Декември 2019 / Места
Три погранични проекта получават 3,5 млн. лева от оперативна програма    Три проекта за развитие на пограничен туризъм, подобряване на достъпа до печери и опазването на прилепите ще получат 3,5 млн. лева по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г., съ [...]