Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Метрото стигна до Хладилника

Сряда, 20 Юли 2016 / Истории от града
407
  • симки: 24chasa.bg

 

След откриването на новата станция „Витоша“ хората от района ще стигат до центъра за около 6 минути

 

От днес столичното метро вече стига до квартал „Хладилника". В 14 часа днес се пуска движението от новата станциа „Витоша“, през която се очаква да преминават между 15 и 20 хил. пътници на ден.

Изграждането на новия участък от 1,3 км от подземната железница струва около 43 млн. лева. Това според премиера Бойко Борисов е няколко пъти по-евтино от строителството на подобни проекти в Европа. "Когато влаковете са еднакви, системите за сигурност са еднакви, материалите, надзорниците, проектантите са еднакви как постигаме 21 млн. евро на км, те постигат над 80 млн. евро", коментира той, цитиран от "Фокус".

След пускането на метрото до квартал „Хладилника", София ще разполага с 40 км подземна железница и 35 метростанции. До 2019 година се очаква да е готова и новата линия, която ще свързва северните части на столицата с Горна баня.

С влизането в експлоатация на новата отсечка от втория му лъч се очаква количеството на вредни газове в атмосферата да се стопи с около 72 хил. тона годишно. Очаква се хората от „Хладилника“ да стигат до центъра за около 6 минути. Чакането на влакчетата няма да е повече, отколкото при останалите метростанции.

Метростанция "Витоша" е изцяло в земни цветове - зелено, кафяво, синьо, бяло, като идеята е да напомня за планината, към която сочат някои от входовете й. Местата, от които може да се стигне до влакчетата в нея, са общо 6 - четири от тях на кръстовището на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна" и 2 с ул. "Филип Кутев".


 

Промени на градския транспорт в района


От 04.30 часа на 20 юли (сряда), експериментално до 31 декември „Център за градска мобилност“ ЕАД въвежда следните промени в организацията на движение в наземния обществен транспорт: 
Удължава се маршрута на автобусна линия № 65: От кв. „Манастирски ливади“, по ул. „Луи Айер“, наляво по ул. „Тодор Каблешков“, надясно по ул. „Костенски водопад“, надясно по бул. „Гоце Делчев“, по ул. „Хенрих Ибсен“ и по ул. „Сребърна“ до Зоопарка- двупосочно. Закрива се спирка с код 2655 „кв. Хладилника“ на бул. „Черни връх“ при ул. „Орел“ за автобусни линии № 88, 98 и 120. 
Възстановява се маршрутът на автобусна линия № 98 от кметство „Железница“ до Зоопарка. 


Спирките по бул. “Черни връх”, ул. “Сребърна” и ул. “Хенрик Ибсен” се преименуват на “Метростанция Витоша”, както следва: 
- автобусна спирка с код 2654 “Кв. Хладилника” на бул. “Черни връх” след ул. “Сребърна” в посока бул. “Никола Вапцаров”; 
- автобусна спирка с код 2755 “Кв. Хладилника” на ул. “Хенрик Ибсен” след бул. “Черни връх” в посока бул. “Гоце Делчев”; 
- автобусна спирка с код 0912 “Кв. Хладилника” на ул. “Сребърна” след бул. “Черни връх” в посока Зоопарка; 
- автобусна спирка с код 2780 “Кв. Хладилника” на бул. “Черни връх” след ул. “Филип Кутев” в посока ул. “Сребърна”; 
- автобусна спирка с код 2756 “Кв. Хладилника” преди ул. “Филип Кутев” в посока Околовръстен път“. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метро, кв.

StreetInside

Какво ни губи времето

Четвъртък, 22 Декември 2016 / Към себе си
  8 неща, които няма смисъл да правим   Замисляли ли сте се какво ви пречи да сте по-продуктивни и щастливи? Ето списък от няколко неща, които със сигурност отнемат енергията ви и които може да замените с по-полезни занимания.   1. Гледането на телевизия. 2. Да имате връз [...]

Нека ти разкажа за пеперудите

Вторник, 02 Юни 2020 / Към себе си
- Защо не мога да се наслаждавам на дребните неща в живота? Защо не изпитвам радост? Имам всичко, а все нещо не ми е наред... Няма никакъв смисъл да се живее! - сподели с мен едно прекрасно създание. - Знам, че караш колело доста често! Защо го правиш? - попитах аз. - Какво общо има това с про [...]