Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нов саркофаг ще пази от радиацията в Чернобил

Вторник, 29 Ноември 2016 / Места
893
  • banker.bg

Това е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение

 

 

Ново защитно съоръжение беше монтирано над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ.

Този предпазен щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е колосален проект, средства за който бяха осигурени от международната общност. Очаква се той да гарантира сигурността на обекта в близките 100 години, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Старият саркофаг беше изграден след аварията през 1986 година, но беше в лошо състояние и не осигуряваше достатъчна защита на района от радиацията. Предвидено е конструкцията да издържи около 20-30 години, но след 1999 година е била укрепвана четири пъти.

Ако старият саркофаг се срути, тонове високорадиоактивна магма може да останат под открито небе и с оглед на този риск международната общност се ангажира да осигури средства за изграждане на нов саркофаг. Очаква се новата арка да издържа на земни трусове със сила до шеста степен по дванайсетстепенната скала на Меркали.

"Церемонията бележи ключов момент от международния проект за преобразяване на мястото на аварията от 1986 г.", заявиха в комюнике френските компании Буиг и Венси, конструирали съоръжението.

Куполът представлява метален скелет с тегло 25 000 тона (36 000 тона с допълнителното оборудване), 108 метра висок и с дължина 162 метра. Чернобилската арка е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение, добавят създателите на съоръжението.

Предвидена да издържи поне 100 години и непропусклива за радиоактивни вещества, тя ще предпазва и съществуващия саркофаг над обекта.

Освен това куполът има специални конструкции, които ще улеснят бъдещите операции за разглобяване на стария съветски саркофаг над реактор номер 4 и обработката на радиоактивни отпадъци, посочва АФП.

След като бъде сложен на мястото, куполът ще влезе в експлоатация в края на 2017 г., щом бъде монтирано и изпробвано необходимото оборудване.

На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. реакторът експлодира при тест за сигурност. Десет дни ядреното гориво постепенно изгаря, изхвърляйки в атмосферата радиоактивни вещества, които според някои оценки заразяват към три четвърти от Европа и най-вече Русия, Украйна и Беларус - тогава съветски републики.

За 206 дни близо 90 000 души успяха да изградят в твърде трудни условия саркофаг от 400 000 куб. метра бетон с около 7300 тона метална арматура, за да изолират повредения реактор, посочва за АФП Анна Королевска, зам.-директор на Чернобилския музей в Киев.

За четири години на мястото на злополуката са изпратени около 600 000 съветски граждани - т. нар. ликвидатори, за да потушат пожара, да построят бетонен похлупак, изолиращ избухналия реактор, и да почистят околните територии.

За броя на човешките жертви от катастрофата се спори и до днес. Научният комитет на ООН за въздействие на лъченията UNSCEAR официално признава само за трийсетина оператори и пожарникари, убити от концентрирано лъчение точно след експлозията, но според някои оценки са загинали хиляди хора.


Вижте още: 

Епицентърът на радиацията 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Чернобил, АЕЦ, радиация, саркофаг

StreetBoard

Предизвестеното убийство на Елена

Вторник, 22 Август 2017 / Истории от града
Това не е първият случай на подценен от институциите проблем с домашно насилие, казва журналистът Миролюба Бенатова   Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Преди дни жената бе [...]

Щъркел остана без дом, гнездото му било опасно

Сряда, 27 Март 2019 / Истории от града
Хората от село Ръждак са подали сигнали за разрушеното гнездо, от ЧЕЗ вече са поставили платформа    След като прелетя хиляди километри, за да се завърне в дома си в петричкото село Ръждак, щъркел не намери гнездото си.  Гнездото, изградено въху електрически стълб, вероятно е [...]