Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво символизира баницата?

Четвъртък, 21 Декември 2017 / Хранене и Здраве
658
  • svanya.blogspot.bg

Баницата е най-известното традиционно българско ястие

 

Баницата е много повече от храна. Като част от традициите тя е символ на семейството и неизменна част от празничната трапеза. Смята се, че името произлиза от православната форма „Гъбаница” което означава сгъвам, навивам.

Витата българска баница символизира слънчева орбита и витото българско хоро без край и начало. Баницата е знак на сплотеност и уважението. Месенето и печенето й се свързва със зачеването и „бухването” (съзряването) на женското тяло. Ето защо жената я меси и пече, а мъжът я яде.

Баницата е била и критерий при избиране на булка. Преди години като си хареса мома женихът питал дали може да прави баница. И когато го нагости, тогава преценявал дали да я вземе за невеста. Дори в повестта си „Една Българка”, Вазов подчертава мястото на половете в обществото чрез баницата.

„Позна я, защото му беше готвила баница в Челопек", пише класикът за агата и баба Илийца - с цялото библейско двусмислие на думата "позна".

Баницата и до днес събира различни народи около масата и ги сплотява. Напомня, че България е била на три морета, защото и Македония и в Гърция може да откриете баница или гибаница.

 

Късмети за новогодишната баница 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

баница, традиционна българска кухня

StreetView

Бистришкият водопад

Събота, 24 Март 2018 / Места
Водопадът над дупнишкото село Бистрица е един от най-красивите в България   Пролетта закъснява, но съвсем скоро слънцето отново ще се завърне, така че да започваме с плановете за разходки. Бистришкият водопад, познат сред местните и като Самоковището, е едно от местата, които горещо ви [...]

Планинската дъга в Китай

Сряда, 09 Май 2018 / Места
Този изключителен природен феномен се е образувал в продължение на 24 млн. години     Знаете ли къде дъгата” разлива” цветовете си на земята? В Китай в Националният геоложки Данксия. Дългите планини наподобяват дъга с пъстри цветове. Националният парк Данксия се н [...]