Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво символизира баницата?

Четвъртък, 21 Декември 2017 / Хранене и Здраве
764
  • svanya.blogspot.bg

Баницата е най-известното традиционно българско ястие

 

Баницата е много повече от храна. Като част от традициите тя е символ на семейството и неизменна част от празничната трапеза. Смята се, че името произлиза от православната форма „Гъбаница” което означава сгъвам, навивам.

Витата българска баница символизира слънчева орбита и витото българско хоро без край и начало. Баницата е знак на сплотеност и уважението. Месенето и печенето й се свързва със зачеването и „бухването” (съзряването) на женското тяло. Ето защо жената я меси и пече, а мъжът я яде.

Баницата е била и критерий при избиране на булка. Преди години като си хареса мома женихът питал дали може да прави баница. И когато го нагости, тогава преценявал дали да я вземе за невеста. Дори в повестта си „Една Българка”, Вазов подчертава мястото на половете в обществото чрез баницата.

„Позна я, защото му беше готвила баница в Челопек", пише класикът за агата и баба Илийца - с цялото библейско двусмислие на думата "позна".

Баницата и до днес събира различни народи около масата и ги сплотява. Напомня, че България е била на три морета, защото и Македония и в Гърция може да откриете баница или гибаница.

 

Късмети за новогодишната баница 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

баница, традиционна българска кухня

StreetView

Езерото Керкини – светът на птиците

Вторник, 29 Май 2018 / Места
Когато искаме да се измъкнем от ежедневието, един практичен и лесен начин са еднодневните екскурзии. Не са скъпи и въпреки някои неудобства на организираното пътуване, със сигурност ще се заредите с нови впечатления. Пътуване от Кулата до езерото Керкини на цена от 25 лева е съвсем прилична о [...]

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

Сряда, 13 Декември 2017 / Приключения
Антарктида е като друга планета, без надеждна екипировка може и да не оживееш, казва проф. Христо Пимпирев:   На 13 декември 2017 г. професор Христо Пимпирев потегля от София към остров Ливингстън за 26-ата българска антарктическа експедиция. Именитият български учен и полярен изследо [...]