Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вход с дебитна карта

Събота, 02 Юли 2016 / В клас
3128
  • Банковата карта може да служи за пропуск в сградата на училището

 

„Две в едно“ - безопасност на учениците и финансова услуга предложиха от Френската гимназия в София

 

Сигурност за учениците, улеснение за родителите или нови клиенти на точно определена банка? И трите в едно предложи 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Лафонтен“ с инициативата за въвеждане на контролиран достъп до сградата си от 15 септември 2016 г.

Училището информира родителите за пропускателния режим на 28 юни в съобщение на сайта си.  Влизането в сградата през новата учебна година ще става по два начина - с магнитни карти, за които учениците трябва да платят 2 лева, или с дебитни карти от Първа инвестиционна банка, които ще са безплатни и по тях ще се превеждат стипендиите. Не е задължително картата да се ползва като дебитна, тя може да служи само за вход.
Родители на ученици от гимназията обаче заподозряха, че става въпрос за опит за привличане на нови клиенти на банката и изразиха възмущението си в социалните мрежи.

От училището уточниха, че дебитните карти ще се издават само по желание на родителите, както и че те нямат за цел да ги задължат да бъдат клиенти на определена банка, а просто да им предоставят допълнителна възможност.

Във връзка с въвеждане на контролиран пропускателен режим в 9 ФЕГ оттам уточняват, че новият режим се въвежда от ръководството на училището по множество препоръки на институции и идеи на родителите. Това е необходимо с цел повишаване на сигурността и осигуряването на максимална безопасност за учениците в гимназията. От училището уточняват, че издаването на картите ще е безплатно и са освободени от такси за плащане на пос-терминал, теглене от банкомат и електронно плащане. „Това е възможно, благодарение на използваната от Fibank технология за защита на издаваните от банката карти Debit MasterCard PayPass. Технологията позволява персонализиране на картодържателите. По този начин учениците на 9 ФЕГ, само по желание на родителите им, имат възможност да използват допълнителната дебитна карта и като карта за достъп“, съобщават от гимназията. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е възпитаник на френската гимназия, написа във Facebook:

"Това е моята гимназия - училището, учителите и съучениците, които са ме формирали като личност в най-важните години от живота ми. Моята гимназия обаче не изнудва родителите и учениците да ползват услугите на една банка. В моята гимназия не се влиза с дебитна карта, моята гимназия не е банкомат“. Кънев обяви, че ще внесе сигнал до министъра на образованието дали тази практика е допустима или дали министерството на образованието ще я разреши.

"Аз без да съм юрист прочетох внимателно обявлението, в което ясно се чете, че картите са безплатни и не са задължителни и че ако родителите не желаят да ползват добавените услуги, които носят - могат да си поръчат (и заплатят) само карта за достъп от фирмата, която осигурява тази услуга (както всеки си плаща за чипа/картата за достъп във входа си например). И така - какъв е точно проблема? Неразбиране на технологиите или нещо друго? Разбира се когато ние бяхме ученици нямаше такива карти, но нямаше и интернет. Да не сърфираме и в мрежата ли сега", написа предприемачът Пламен Русев, председател на Борда на е-Академия. Като уточнява, че няма никакви отношения с ПИБ, Русев казва, че дори е препоръчал банковия продукт на директора на училището на сина си. 

 

 

В задочния спор в социалната мрежа се включи и финансистът Владимир Каролев, който направо нападна Радан Кънев: "Та училището решило да позволи на учениците, които имат единствените безконтактни карти в страната (алоо, другите банки, 2016 сме вече) да преминават през пропусквателната бариера, вместо с магнитна карта, само с телефоните си и апликацията в тях. Г-н Радан Кънев от ДСБ (предполагаемо дясна партия) скочи да пита МОН как можело ученици да имали банкови карти и защо ще си заменят прекрасните магнитни карти за бариерата с дебитните си или апликация в телефон (ох, ужас, технологичен напредък - да го спрем). Ако бях министър на МОН, щях да отговоря просто - защото сме в 21-ви век.

И понеже много обичаме Естония, там хората имат една карта - лична карта. С нея пътуват в градски транспорт, ползват я за шофьорска книжка, ходят в болница, минават граници, дори наскоро почнаха да сливат личната с банковата карта и в някои естонски банки работите единствено с личната. Тоест, естонецът носи в джоба си 1 карта (с IT инфраструктура, поддържана от ЧАСТНА БАНКА) и прави всичко с нея. Какво носи в джоба си един български ученик в 12 клас - (1) лична карта, (2) шофьорска книжка, (3) шофьорски талон, (4) дебитна карта, (5) здравна карта на Москов да влезе в болница, (6) магнитна карта за бариерата вкъщи (ако има система), (7) магнитна карта за бариерата в училище, (8) кредитна карта, ако има, (9) карта за отстъпки при пазаруване, ако си е взел от някоя банка, (10) карта за градски транспорт....". Каролев добавя и че даже в Нигерия личните карти били директно карти на Mastercard.

От РИО-София съобщиха, че нямат информация за други училища, които са организирали по такъв начин пропускателния си режим и уточняват, че решението за това е на директора. От МОН започват проверка в гимназията в понеделник.

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Габровски 03.07.2016 / 12:33

    Все пак сме 2016г и след като технологиите го позволяват какво лошо има в това да има и комбинирана опция за дебитна карта и вход. Кога ли ще ги стигнем естонците? Колко по-удобно ще ни бъде, ако всичко е интегрирано в една карта! Ама в България всяка иновация монетално бива заклеймявана и възприемана като проблем.


Автор

повече за автора

Ключови думи:

Френска езикова гимназия, вход, контролиран достъп, безопасност, ПИБ, дебитни карти

StreetBoard

А вас на каква заплата ви осигуряват?

Сряда, 10 Август 2016 / Общество
Бизнесът отказва да преговаря повече за осигурителни прагове   Въпреки осигурителните прагове, които се определят всяка година чрез тежки преговори между работодатели, синдикати и държава, все още има много работници, които не получават заплатата, определена в трудовия им договор. В няк [...]

Наслада от смъртта?

Неделя, 04 Юни 2017 / Общество
Сексуалност, сладострастие, наслада – смърт. Парижкият професор Фетхи Бенслама използва инструментите на психоанализата, за да обясни защо някои млади мюсюлмани са готови да убиват хора и да жертват собствения си живот.     По повод новата му книга „Свръх-мюсюлманинът& [...]