Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тайнственият град на траките и македонските царе

Неделя, 14 Май 2017 / Места
595
  • visitpetrich.com

Повече от 100 години учените са спорили къде е разположен античният град Хераклея Синтика

 

Продължават археологическите проучвания на античния град Хераклея Синтика близо до Рупите. През изминалата седмица са открити 8 нови помещения, за които се предполага, че са магазини, съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов. „В средното от тях бе открита плоча, а от текста се разбира, че Хераклея Синтика почита един свой виден гражданин, най-вероятно за направено от него дарение“, посочи Иванов. На обекта продължава разкриването на стиболата (стъпалата) на античния форум, който е изключително добре запазен.

Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал в днешна Гърция. Съществуването на града под Кожух планина беше предсказано от Баба Ванга, а локализирането му става възможно след случайното откриване през 2002 година на мраморна стела с официално писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 308/309 г. Първоначално учените са предполагали, че става въпрос за Петра, Ортополис или Тристолос. Днес историците свързват Средна Струма с тракийското племе меди или с древната македонска област Орбелия.

 

 

 

В Хераклея Синтика са живели древни траки (от племето синти, около 5 век преди новата ера), македонци, римляни, древни гърци. Бил е оживено място, в което е имало посетители от далечни краища на Европа и Азия.

Античното тракийско селище, разпростиращо се на площ от 10 кв. км, се е съхранило в продължение на над 1400 години. Разкопките продължават и в момента, а община Петрич се надява държавата също да помогне с финансирането им. Археологичните проучвания показват, че селището е било модерно за времето си и е имало изградена канализация.

Проучванията на археолозите са показали, че главният площад на античния град е много по-голям от първоначалните предположения. В момента се работи по разкриването на северната част на форума на централния площад на града от римско време. Учените са открили отлично запазено мраморно стълбище, което води към площада. Те смятат, че градът е пострадал при земетресение.

Смята се, че Хераклея Синтика съществува като град с градски институции от 4 пр. н. е. до 6 век след н. е., или в продължение на 1000 години. Разкопките през 2007 г. разкриват градската инфраструктура, занаятчийска работилница, улици и стълби. Открита е и работилница за теракотени антични маски и фигури, включително и образци на баски, както и калъпи за тях. Благодарение на нея се разбира и за движението на нашественици в региона - по времето на упадъка на Римската империя.

 

 

 

Първите исторически сведения за синтите дава гръцкият историк Тукидид. Районът на Средна Струма е завладян от македонските царе около 340 година преди Христа.

Първият самостоятелен военен поход на Александър Македонски започва от Хераклея Синтика. Вероятно в резултат на този поход той завладява древния град, намиращ се под Сандански, като го кръщава на свое име Александруполис. Това става през 340 или ранната 339 година преди Христа.

Хераклея Синтика е столицата на Средна Струма, който е бил резиденция на македонските царе, а по-късно и на римските военачалници.

От 4 век преди Христа Хераклея Синтика става един от македонските градове, в които отсядат царе и видни военачалници. Предполага се, че всички македонски големи военни походи на север тръгват точно от града под Кожух. Тя е стратегически пункт от пътя по долината на Средна Струма за проникване на север и североизток към тракийските земи или към река Дунав.

Последната династия, управлявала Македония, е династията на Антигонидите. Тя е свързана с редица трагични сведения, които остават запазени от историята до днес. Последният македонски цар е Персей. Командваната от него 30 000 армия губи последната битка с римляните на 22 юни 168 година по времето на Третата македонска война.

 

Вижте още:

Енергийни места: Рупите 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хераклея Синтика, Петрич, Рупите, синти, траки, македонци

StreetInside

Офицери или пешки

Събота, 07 Май 2016 / Към себе си
  Бойните изкуства ни учат на вътрешно спокойствие, за да се справим със себе си първо на татамито, а после и в живота          Много хора си мислят, че бойните изкуства са свързани с агресия. Истината е, че колкото повече тренира, толкова човек става по-спо [...]

Психическа защита от агресия

Понеделник, 23 Май 2016 / На предела
  Техники за отбрана от психически атаки и енергийни вампири     Много често енергията ни се разрушава от враждебната енергия на някой друг. Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, тук ще намерите няколко метода за пс [...]