Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Край на тестването на децата в училище

Четвъртък, 17 Март 2022 / В клас
312
  • pixabay.com

От 29 март т.г. отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната. Решението е на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която издаде заповед днес. Това означава, че учениците ще бъдат тествани още два пъти, за да влязат в клас – на 21 март и на 28 март т.г. Всички останали противоепидемични мерки в училищата остават в сила.

Здравните власти въведоха скрининговите тестове с проба от слюнка като условие за присъствено обучение на 10 ноември 2021 г. Първоначално изследването се провеждаше два пъти седмично. От 21 октомври м.г. беше въведен „зелен сертификат“ и редовното изследване отпадна за учениците и учителите с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. От 6 декември м.г. останалите ученици се тестват само веднъж в седмицата. Редовно се проверяват също учителите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“. Присъствени занятия се провеждат без условие за тестване в общини с ниска обща заболяемост – под 250 на 100 000 души.

От 21 март т.г. се облекчават противоепидемичните мерки и във висшите училища. Присъствено обучение в университетите ще се провежда по график, като не се допуска смесване и едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите. Университетите трябва да създадат организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.

Зеленият сертификат отпада за територията на страната.„

 

Вижте още:

Училищата са готови да приемат ученици от Украйна

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тестове, коронавирус, училища, ученици, здравеопазване, сертификат

StreetInside

Претрупването ни прави тежки

Четвъртък, 07 Октомври 2021 / Към себе си
Стремежът към нещо хубаво и добро не бива да се бърка със стремежа към величие   Има много болни модели на мислене и поведение, които ни водят до множество проблеми. Проблеми в личен план. Проблеми на работа. Проблеми в бизнеса. Проблеми в държавата. Проблеми в света. Но щом сме тук и [...]

Животът на Земята е по-стар от очакваното

Събота, 03 Септември 2016 / На предела
Откриха фосил, който доказва живот на 3,7 млрд. години    Животът на Земята е по-стар, отколкото се предполагаше досега. Това съобщават австралийски учени, които откриха фосил на 3,7 млрд. години. Структурното образование, наречено стоматолит, се предполага, че е с 220 млн. години [...]