Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво се променя след края на извънредното положение?

Петък, 15 Май 2020 / Общество
208
  • pixabay.com

По-голямата част от ограниченията остават в сила

 

Извънредното предложение заради пандемията от COVID-19 приключи на 13 май, но през следващия месец ще живеем в извънредна епидемична обстановка. Новата формулировка беше въведена с промените в Закона за здравето и даде възможност на здравния министър да издава заповеди с извънредни мерки.

Те вече са факт и определят правилата, по които ще живеем през следващия месец. Първата заповед на Кирил Ананиев определя противоепидемичните мерки. За още поне месец затворени у нас остават дискотеките, баровете и игралните зали. Затворени за посетители остават закритите помещения на ресторантите, както и големите търговски обекти.

Иначе, хотелите ще могат да приемат туристи, но без популярните по Черноморието ни шведски маси и с осигуряването на постоянна дезинфекция, места за изолация и карантина в случай на болен посетител и строги правила. 

Заповедта урежда и учебния процес, като занятията в училищата и университетите остават дистанционни, а детските градини и ясли все още са затворени. Забранена остава и работата на частните занимални и училища, както и центровете за работа с деца със специални потребности, но са разрешени индивидуалните консултации. 

Разпорежданията на здравния министър определят и „зелен коридор“ за пазаруване на лица на видима възраст над 60 години между 8:30 и 10:30 часа сутринта. 

Втората заповед на здравния министър разписва препоръки към работодателите през следващия един месец. Бизнесът трябва да продължи с дистанционната работа, а там, където това не е възможно, да се спазват потивоемидемичните правила – дезинфекциарне на помещенията, проветряване, носене на маски и т.н.

Третата заповед на здравния министър е свързана с третирането на болните от Covid-19 и карантината, на която трябва да бъдат подложени те. Според нарежданията всички заразени над 60-годишна възраст трябва да бъдат приемани за болнично лечение. По-леките случаи или безсимптомните такива пък ще бъдат подложени на 28-дневна домашна карантина. 

Разрешават се трансплантациите, които бяха забранени с въвежането на извънредното положение. 

Четвъртата заповед на министър Ананиев разписва ограниченията за влизане в България на чужди граждани и карантината, на която подлежат българите, завръщащи се от чужбина. Чужденците ще могат да преминават само транзитно през България. Въвежда се и вече обявената 14-дневна карантина за българските граждани, завръщащи се от чужбина.

Срокът на действие на четирите заповеди е 14 юни, като здравният министър може да го удължи при необходимост.

 

Вижте още:

Кината и театрите ще работят с намален капацитет

Кои родители могат да получат помощ заради затворените градини и училища

Отварят Витоша за разходки

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, извънредно положение, епидемична обстановка, мерки, дистанция, изолация, зараза

StreetInside

Четирите принципа на мотивацията

Неделя, 02 Април 2017 / Към себе си
Просто изпълнявате очакванията и задълженията, наложени от други, или правите нещата, които ви носят радост?     Когато говорим за мотивация, е важно да говорим за това, което е важно за нас самите. Не става въпрос за някой друг и това, което той иска за нас. Затова, ако просто се [...]

Как ставаме непривлекателни без да го съзнаваме

Вторник, 09 Август 2016 / Към себе си
  Всеки се стреми да бъде уникален човек, грижовен и състрадателен. Но за някои хора нещата не стоят точно така. Те притежават някои лоши навици, грешни поведенчески модели, които ги правят непривлекателни, дори досадни, така че останалите се стремят да ги избягват. Доколкото това им е в [...]