Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отварят Витоша за разходки

Петък, 01 Май 2020 / Общество
282
  • facebook

Отменят и задължителното носене на маски на обществени места

 

От 3 май, неделя, отварят за разходка природен парк „Витоша“. Това съобщи на профила си във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Решението е взето на заседание в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, министър Кирил Ананиев, министър Младен Маринов, ген. Венцислав Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб. От него става ясно и, че ще бъде отменено задължителното носене на маски на открити и закрити обществени места. Заповедта на здравния министър вече е факт.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11:00 и 14:00 ч тези пътища ще се затварят за автомобили, обяснява още Фандъкова.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички. За да не се допуска събирането на много хора на едно мяст,  автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка има готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал, съветва столичният кмет.  

Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки, призовава кметът.

Тя обяснява още, че в неделя ще бъдат премахнати лентите в големите паркове, но гражданите трябва да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. 

Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

На кметовете на райони е възложено от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Официално забраната за посещения на национални и природни паркове и планини отпадна със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Той е възложил на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места.

 

Вижте още:

СЗО: Не чакайте скоро ваксина за COVID-19

Учебната година ще приключи дистанционно

Кризата COVID-19: Ефектът на доминото


 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Витоша, планина, паркове, зелени площи, мерки за безопасност, маски, коронавирус

StreetView

През Магелановия проток – до края на света и обратно

Петък, 06 Май 2016 / Приключения
  27-30 януари 2016   Буенос Айрес – градът на добрите ветрове   27 януари. Пристигам в Буенос Айрес с полет на Air Canada през Торонто, със спирка в Сантяго (Чили). Тръгвам в страховита снежна буря. В Сантяго „un petit probleme“ ни забавя с почти два часа [...]

Призрачни места: Старата гара HaTachana

Сряда, 27 Март 2019 / Места
Изоставена жп станция в Израел е популярен развлекателен комплекс   С желание и новаторство старите сгради и дори забравените жп линии могат да заживеят нов живот. Този път примерът е от Израел, където една от най-старите железопътни гари HaTachana.  Намира се в стария град Яф [...]