Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

СЗО: Не чакайте скоро ваксина за COVID-19

Неделя, 19 Април 2020 / Хранене и Здраве
410
  • Photo by Edward Howell on Unsplash

Човечеството трябва да се приспособи към новите условия

 

Човечеството ще трябва да живее със заплахата от коронавирус „в обозримо бъдеще“ и съответно да се адаптира, защото няма гаранция, че ваксина може да бъде успешно разработена, предупреди един от водещите световни експерти по болестта, цитиран от БГНЕС. Това е Дейвид Набаро, професор по глобално здраве в Империал Колидж, Лондон, и представител на Световната здравна организация в Лондон.

„Някои вируси са много, много трудни, що се отнася до разработването на ваксина - така че в обозримо бъдеще ще трябва да намерим начини да продължим живота си с този вирус като постоянна заплаха. Това означава изолиране на онези, които показват признаци на заболяването, както и техните контакти. По-възрастните хора ще трябва да бъдат защитени. Освен това ще трябва да се осигури капацитет на болниците за справяне със случаите. Това ще бъде новото нормално за всички нас", заяви Набаро в интервю за "Обзървър".

Бившият министър на здравеопазването във Великобритания Джеръми Хънт заяви, че единственият път напред е държавите да подкрепят нова глобална здравна система, което би означавало много повече международно сътрудничество между правителствата по въпросите на здравеопазването. Освен това ще се наложи по-богатите нации да направят повече в подкрепа на здравните системи на най-бедните страни в света.

„Въпреки че Китай правилно е критикуван за прикриването на вируса в ранните етапи, ситуацията щеше да бъде много по-лоша, ако това беше започнало в Африка. Международното сътрудничество и подкрепа на системите за здравеопазване на най-бедните страни трябва да бъдат основен приоритет по отношение на уроците, които трябва да научим“, добави той.

В петък Мария Ван Керхове, ръководител на нововъзникващите отдели по болести и зооноза на СЗО, предупреди, че няма доказателства, че тестовете за антитела, които сега се разработват, ще покажат дали човек има имунитет или вече не е изложен на риск от повторно заразяване от вируса.

В събота стана ясно, че лекарите и медицинските сестри, лекуващи Covid-19, се сблъскват с недостиг на защитни облекла заради неуспехи с тяхното складиране. Те не са били включени в списъка със запаси, подготвен за евентуална грипна пандемия.

 

Нов тревожен симптом

 

При пациенти с тежко протичане на COVID-19 се наблюдава намаляване на хемоглобина - протеинът, пренасящ кислород, се посочва в проучване, публикувано в списанието „Хематология, трансфузия и клетъчна терапия“.

При наличие на такова развитие, на някои категории пациенти с пневмония може да не помогнат устройствата за механична вентилация, отбелязват експертите. Учените предполагат, че падането на този показател е тревожен симптом. Според тях нивото на хемоглобина трябва да се измерва при всички заразени с коронавирус пациенти.

"Необходими са спешни изследвания, за да се установи дали кръвопреливане може да помогне за предотвратяване на тежкото заболяване", се казва в публикацията. 

 

Вижте още:

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

Елиминиране на коронавируса с атомен кислород

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, ваксина, мерки, зараза, здравеопазване, СЗО

StreetView

Най-странното място на света

Събота, 05 Ноември 2016 / Места
Парчета от морското дъно, останали на суха земя, може би крият тайната на произхода на живота на Земята   Изучаването на морското дъно не винаги означава да влезеш в самото море, дори и ако това проникване се извършва с помощта звукови вълни, а не с подводници. Има няколко места, к [...]

Пътуване до Бали: Търговци в храма

Петък, 05 Август 2016 / Приключения
Зная, че често споменавам думата „джунгла“, но съм сигурна, че не си го представяте така, както  се чувства тук     Първият хотел беше в сърцето на туристическата част на Бали – Убуд. Въпреки подробния ни план и конкретно разграфеното време, решихме да [...]