Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Самодисциплината - най-трудната задача за родителите

Събота, 09 Октомври 2021 / Родители
154
  • unsplash.com

Целта е неприемливото поведение да се превърне в ценен урок

 

Да научиш детето си на самодисциплина и здрави модели на поведение е една от основните и най-трудни задачи на родителите. Целта е превръщането на ситуация, в която детето е имало неприемливо поведение в учебен момент за осъзнаване на последиците от това поведение и разговор за начините, по които би могло да постъпи в бъдеще, за да създаде положителни резултати за себе си и другите в ситуацията. Основният принцип е детето да бъде научено да е проактивно, а не реактивно. Проактивен е този човек, който избира как да действа в даден момент воден от своите ценности и знания за това кое е здраво поведение, а не импулсивно, неосъзнато и автоматично.

 

Детето ви е уникално

 

Избирането на правилния тон на гласа и изразяването на посланието, което желаете да му предадете изисква способност за ясно мислене от ваша страна, дори когато чувствате раздразнение и гняв. Всяко дете е уникална комбинация от личностни качества, ниво на зрялост, интелект, самоувереност, умение за учене и податливост на външни влияния от средата.

Например, ако детето ви има затруднения с ученето, най-вероятно се сблъсквате по-често с моменти, в които е нужно да разрешавате проблеми с поведението му. Една от последиците на трудностите в учебния процес е ниска самооценка, което нерядко се проявява като провокативно поведение и гневни изблици. Едно от решенията в този случай е да намерите начини да подкрепите самооценката на детето и да утвърждавате силните му страни, като същевременно подсилвате вярата му, че може да подобри себе си в онези области, в които изпитва затруднения.

 

Работа с поведението

в предучилищна възраст

 

За децата в тази възраст основните предизвикателства са свързани с научаването да споделят вещи с другите, да се общуват и да се разбират с връстниците си, да могат да помолят за помощ, да благодарят, да изразяват недоволството и гнева си без да нападат другите.

  • Личният пример от родителите е важен за всяка възраст на децата, но особено в периода на предучилищната.Те се учат от това, което виждат. Това означава, че родителите е необходимо да са развили способността да изразяват собствените си емоции по здрав начин в моменти на стрес. Децата ще копират това умение и ще действат с повече спокойствие и самообладание.
  • По отношение на подобряването на умението за слушане, имайте предвид, че не би трябвало да питате детето повече от два пъти едно и също нещо. При казването на даден въпрос за втори път, предупредете го какви биха били последствията от липсата на отговор и ако не получите отговор, приложете самите последствия, за които вече сте му казали.По този начин детето се научава да обръща внимание на думите ви и да изгради по-добри умения за слушане.
  • Не на последно място, не забравяйте да посочвате и хубавите му постъпки и да му давате признание за тях.Така подпомагате процеса на превръщане на тези здрави постъпки и избори на детето в добри навици.

Източник: Gemm Learning, neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Напътстване вместо „морков и тояга“

Как да отгледаме щастливи деца

Награждавайте независимостта, а не послушанието

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

родители, деца, възпитание, дисциплина, регулация

Street of Art

Отиде си любимият български актьор Иван Ласкин

Неделя, 06 Януари 2019 / Под прожектора
Той остава в сърцата ни не само като Васко да Гама от село Рупча, а и като момчето, което обичаше своето любимо момиче    "Отиде си един от най-харизматичните, обичани и талантливи български актьори". С тези думи от Съюза на артистите съобщиха новината за смъртта на любимия българс [...]

Христиана Парова: Тренировките вкъщи са полезни, колкото и тези в залата

Понеделник, 06 Април 2020 / Хранене и Здраве
За 40 дни можем да подобрим формата си, да видим резултати, които да ни мотивират да се движим повече, казва фитнес-инструкторът   Винаги е важно да се движим. Независимо от ситуацията в момента, пролетта наближава и дамите искаме да изглеждаме добре. Ето как фитнес-инструкторът [...]