Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Самодисциплината - най-трудната задача за родителите

Събота, 09 Октомври 2021 / Родители
556
  • unsplash.com

Целта е неприемливото поведение да се превърне в ценен урок

 

Да научиш детето си на самодисциплина и здрави модели на поведение е една от основните и най-трудни задачи на родителите. Целта е превръщането на ситуация, в която детето е имало неприемливо поведение в учебен момент за осъзнаване на последиците от това поведение и разговор за начините, по които би могло да постъпи в бъдеще, за да създаде положителни резултати за себе си и другите в ситуацията. Основният принцип е детето да бъде научено да е проактивно, а не реактивно. Проактивен е този човек, който избира как да действа в даден момент воден от своите ценности и знания за това кое е здраво поведение, а не импулсивно, неосъзнато и автоматично.

 

Детето ви е уникално

 

Избирането на правилния тон на гласа и изразяването на посланието, което желаете да му предадете изисква способност за ясно мислене от ваша страна, дори когато чувствате раздразнение и гняв. Всяко дете е уникална комбинация от личностни качества, ниво на зрялост, интелект, самоувереност, умение за учене и податливост на външни влияния от средата.

Например, ако детето ви има затруднения с ученето, най-вероятно се сблъсквате по-често с моменти, в които е нужно да разрешавате проблеми с поведението му. Една от последиците на трудностите в учебния процес е ниска самооценка, което нерядко се проявява като провокативно поведение и гневни изблици. Едно от решенията в този случай е да намерите начини да подкрепите самооценката на детето и да утвърждавате силните му страни, като същевременно подсилвате вярата му, че може да подобри себе си в онези области, в които изпитва затруднения.

 

Работа с поведението

в предучилищна възраст

 

За децата в тази възраст основните предизвикателства са свързани с научаването да споделят вещи с другите, да се общуват и да се разбират с връстниците си, да могат да помолят за помощ, да благодарят, да изразяват недоволството и гнева си без да нападат другите.

  • Личният пример от родителите е важен за всяка възраст на децата, но особено в периода на предучилищната.Те се учат от това, което виждат. Това означава, че родителите е необходимо да са развили способността да изразяват собствените си емоции по здрав начин в моменти на стрес. Децата ще копират това умение и ще действат с повече спокойствие и самообладание.
  • По отношение на подобряването на умението за слушане, имайте предвид, че не би трябвало да питате детето повече от два пъти едно и също нещо. При казването на даден въпрос за втори път, предупредете го какви биха били последствията от липсата на отговор и ако не получите отговор, приложете самите последствия, за които вече сте му казали.По този начин детето се научава да обръща внимание на думите ви и да изгради по-добри умения за слушане.
  • Не на последно място, не забравяйте да посочвате и хубавите му постъпки и да му давате признание за тях.Така подпомагате процеса на превръщане на тези здрави постъпки и избори на детето в добри навици.

Източник: Gemm Learning, neuro-therapy.eu

Вижте още: lifeasmama.com

 

Напътстване вместо „морков и тояга“

Как да отгледаме щастливи деца

Награждавайте независимостта, а не послушанието

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

родители, деца, възпитание, дисциплина, регулация

Street of Art

Обичаш горчиво? Значи си психопат

Четвъртък, 01 Юни 2017 / Стил
    Смята се, че може да познаете човек според това какво пие   Ако сте любител на горчиви напитки, според учените вие сте психопати и обичате да причинявате болка на другите. Така че, ако излизате на среща внимавайте какво ще поръчате. Същевременно свестните и готини хора [...]

Библиотеката като място на общуване

Събота, 17 Ноември 2018 / Стил
Университетската библиотека в Хелзинки показва отношението на финландците към четенето като начин за живот   Добре известно е, че Финландия е страната с най-добра образователна система. И това едва ли е случайно, като се има предвид отношението на финландците към четенето. За разлика от [...]