Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кината и театрите ще работят с намален капацитет

Понеделник, 11 Май 2020 / Общество
218
  • Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
1 / 2

Държавата обеща още 5 млн. лева за хората на изкуството

 

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискванията за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Допускат се и посещения на кина, като ще може да се запълва до 30% от капацитета на залите.

Отварянето на моловете ще е сред последните мерки, които ще предприемем, каза пред журналисти министър Ананиев. 

Министърът на културата Боил Банов съобщи, че държавата ще отпусне още 5 млн. лева за подпомагане на свободните артисти. Средства ще се отпускат на артисти с доход до 1000 лв., които нямат договор с държавна институция.

Програмите са за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипове, за нови танцови спектакли и една нова - за проекти в областта на визуалните изкуства. За всяка от тези четири програми ще бъдат отпуснати по 500 000 лв. За вече готови продукти се отпускат други 800 000 лв.

Отпускат се още 2,2 млн. лв. за захранване на фонд "Култура". Организациите, които развиват авторски програми - малки авторски кина, цирка, структури, които дават сцени за изява на всички творци, ще разполагат с 1,5 млн. лв. 700 000 лв. ще отидат за малки проекти, свързани с единични артисти, с цел да се провокира изява в интернет.

 

Вижте още:

Отварят парковете при строги мерки за сигурност

Учебната година ще приключи дистанционно

Бизнесът иска мерки за подкрепа и след края на кризата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, изолация, кино, театър, артисти, култура, молове

Street of Hope

Блъскане и обиди на деца в детска градина в Бургас

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Гласът на детето
Огласяването на издевателствата доведе до уволнение на едната възпитателка от група "Мики Маус"   Блъскане на деца, крясъци, бой с пръчка, скубане и обиди. Тези „възпитателни“ подходи са използвани в детска градина „Брезичка“ в Бургас, показва видео, заснето със [...]

Дистанционното обучение: В Дания връщат децата в клас

Сряда, 06 Май 2020 / В клас
Креативността в онлайн подходите се пренася в класната стая   Тъй като често ми задават въпроса „Как е положението в Дания?“, реших да обобщя с някои заключения, които отчасти представят някои настроения в медиите, отчасти са резултат на личния ми опит. Дистанционното обучен [...]